YOUNGCAPITAL BLOG

Door het sociaal akkoord gaat een aantal belangrijke zaken op het gebied van arbeidsrecht veranderen. Deel 3 van de serie Wet werk en zekerheid: de ketenregeling en de terugvalregeling.

contract

Hoe ziet de ketenregeling er nu uit? 

Als een werkgever nog niet wil dat een werknemer voor onbepaalde tijd in dienst treedt, kan hij ervoor kiezen om de werknemer in een periode van drie jaar drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd te geven, of één arbeidsovereenkomst voor een periode van drie jaar. Deze laatste overeenkomst mag eventueel nog worden verlengd met drie maanden. Dit wordt ook wel de ketenregeling genoemd. 

 

Wat gaat er veranderen?

Met ingang van 1 juli 2015 wordt de duur van de ketenregeling aan banden gelegd. Per 1 juli 2015 mag je als werkgever alsnog drie arbeidsovereenkomsten geven voor bepaalde tijd, maar dan wel binnen een periode van twee jaar. 

 

Zijn er uitzonderingen?

Er kan in een cao wel worden afgeweken van de nieuwe ketenregeling:

1. indien het om een uitzendovereenkomst gaat;

2. of indien de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering afwijking noodzakelijk maakt.

In bovengenoemde situaties kunnen er zes arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd worden gegeven een periode van vier jaar. 

Hoe deze nieuwe regeling gaat rijmen met de huidige Fase B regeling is nog de vraag. De onderhandelingen met betrekking tot dit onderwerp zijn in ieder geval in volle gang. 

 

Wat is de terugvalregeling? 

De terugvalregeling verwijst naar de mogelijkheid om de ketenregeling opnieuw te laten starten. Ofwel, in gewonemensentaal: nu is het zo dat een werknemer binnen drie jaar maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd mag krijgen. Het vierde arbeidscontract wordt beschouwd als arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Een vast contract dus. Echter, als de werknemer, na deze periode van drie jaar, gedurende drie maanden niet in dienst is bij de huidige werkgever, start de ketenregeling opnieuw. Dat noemt men de terugvalregeling. 

 

Wat gaat er precies veranderen? 

Vanaf 1 juli 2015 wordt deze tussenperiode opgerekt. De werknemer moet zes maanden uit dienst zijn bij de werkgever, voordat de ketenregeling opnieuw kan starten. Hier mag in een cao niet van worden afgeweken. 

 

Welke gevolgen heeft dat voor werkgevers? 

Werkgevers moeten eerder een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd geven of eventueel langer wachten voordat de keten weer herbegint. 

 

Waar vind ik meer informatie? 

Ga voor meer informatie naar www.antwoordvoorbedrijven.nl, of stel een vraag aan onze HR-adviseurs via HR@youngcapital.nl.


Lees ook: 

Onmisbare informatie voor werkgevers: het concurrentiebeding op de schop?

Onmisbare informatie voor werkgevers: de aanzegplicht, wat is dat?  

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.