OPZEGTERMIJN

Ga je binnenkort stoppen met jouw baan omdat je een nieuwe uitdaging aangaat? Top! Maar, heel belangrijk: je moet wel rekening houden met de opzegtermijn van jouw werkgever. Stop dus nooit vlak voor je aan jouw nieuwe job begint of op stage naar het buitenland gaat. Regel alles ruim van te voren. Weten wanneer ‘ruim van te voren’ dan precies is? Lees snel verder en je weet binnen een mum van tijd alles over de opzegtermijn.

Per direct op zoek naar werk?

Ben jij per direct beschikbaar voor een nieuwe (bij)baan? Bekijk hier onze vacatures voor per direct werk.

Opzegtermijn bij ontslag

Als je ontslagen wordt of ontslag wilt nemen, geldt er een opzegtermijn. Hoe lang die opzegtermijn is, ligt aan je contract, hoe lang je in dienst bent en aan eventuele afspraken die jij met jouw werkgever hebt gemaakt. Hieronder bespreken we alle opties.

Weten waar je nog meer aan toe bent bij ontslag? Neem ook eens een kijkje bij onze pagina’s over de ontslagbrief, het exitgesprek en een ontslagvergoeding.

Opzegtermijn bij ontslag

Heb je een vast contract? Dan is de wettelijke opzegtermijn voor de werkgever minimaal 1 maand. Bekijk hieronder de wettelijke opzegtermijn van een vast contract per duur van het dienstverband.

Duur dienstverband Opzegtermijn werkgever
Korter dan 5 jaar 1 maand
Tussen 5 en 10 jaar 2 maanden
Tussen 10 en 15 jaar 3 maanden
15 jaar of langer 4 maanden

Is jouw opzegtermijn één maand? Let dan wel op of de opzegtermijn een maand of een kalendermaand is. Meestal gaat het om dat laatste. Dan betekent het dat de opzegtermijn van jouw arbeidsovereenkomst op de eerste van de volgende maand pas ingaat. Dus zeg jij op 10 april jouw contract op? Dan werk je nog van 1 mei tot en met 31 mei en loopt jouw contract pas op 1 juni af. Check dit voor de zekerheid in jouw contract.

Opzegtermijn tijdelijk contract

Heb je een contract voor bepaalde tijd? Dan kan je werkgever niet tussentijds opzeggen zonder jouw goedvinden, tenzij een opzegtermijn schriftelijk is vastgelegd in jouw tijdelijk contract. Tijdelijk contract loopt af? Dan ga je uit dienst op de dag dat je contract afloopt en is er verder geen wettelijke opzegtermijn voor jouw tijdelijke contract.

Is jouw contract langer dan 6 maanden, dan moet jouw werkgever wel altijd een maand vóórdat het tijdelijke contract afloopt, laten weten of het verlengd wordt. Dit is de ‘aanzegtermijn’. Houdt jouw werkgever zich hier niet aan? Dan moet hij of zij een boete betalen.

Opzegtermijn nulurencontract

Maar hoe zit het dan met de opzegtermijn van een nulurencontract? Simpel. Die is vier dagen. Je moet dus nog vier dagen nadat jouw contract wordt opgezegd beschikbaar zijn om te werken, tenzij er iets anders in jouw contract staat.

Opzegtermijn bij ontslag op staande voet

Jouw werkgever mag jou op staande voet ontslaan als er dringende redenen zijn. Een voorbeeld van een dringende reden is dat je iets hebt gestolen. Jouw werkgever hoeft dan geen opzegtermijn aan te houden.

Opzegtermijn tijdens proeftijd

Tijdens je proeftijd kan jouw werkgever het contract meteen opzeggen. Er is dus geen sprake van een opzegtermijn tijdens proeftijd: jouw contract kan per direct beëindigd worden.

Ontslag nemen: dit is jouw opzegtermijn

Als jij zelf je contract opzegt, hangt jouw opzegtermijn af van de duur van jouw contract. Heb je een vast contract? Dan heb je meestal een opzegtermijn van een maand. Tijdens je proeftijd kun je wel elk moment stoppen met werken.

Good to know: Als jouw werkgever een langere opzegtermijn dan een maand voor jou wil afspreken, dan kan dat. Maar dan moet die van de werkgever twee keer zo lang zijn.

Klaar om te solliciteren!

Moe van jouw huidige baan? Zoek eerst een toffe nieuwe uitdaging voordat je ontslag neemt. Bekijk ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over contract