Zes Gouden Tips om je sollicitatiebrief optimaal te verzenden

Zo. Je sollicitatiebrief is geschreven. Jij kunt achterover leunen, je hoeft alleen nog maar op de ‘send’ knop te duwen, toch? NOT! Juist op dit moment moet je focus scherper zijn dan ooit. Daarom geeft StudentenWerk je Zes Gouden Tips om je sollicitatiebrief succesvol bij de ontvanger af te leveren.

 1. Professionele afzender
  Klaar om te versturen? Gebruik hiervoor dan niet het e-mailadres dat je al vanaf de brugklas hebt. Het adres kassiewijle1983@hotmail.com staat niet professioneel.
 2. Subject
  Check in de vacaturetekst op welke manier je de brief moet versturen. Vaak heeft de vacature een referentienummer of omschrijving die je kunt gebruiken in het subject. Vooral bij grote bedrijven is dit van belang, zodat je brief sneller bij de juiste persoon wordt afgeleverd.
 3. Inhoud van de mail
  Schrijf nooit: “Geachte heer, mevrouw. Graag wil ik solliciteren naar de functie van ….Bijgevoegd als attachment mijn motivatiebrief en cv.” Deze tekst is overbodig en nodigt de hr-manager slechts uit tot het archiveren van je mail in het juiste mapje. In plaats daarvan copy-paste je altijd de tekst van je sollicitatiebrief (of een deel van je tekst) in de e-mail en voeg je de pdf daarnaast als attachment toe.
 4. Tips sollicitatiebrief StudentenWerk
 5. Afsluiting
  Sluit je mail altijd af met je naam en telefoonnummer. Uiteraard staan deze ook in je cv, maar je maakt het iemand gemakkelijker door ook je mailtje ervan te voorzien.
 6. Testing… 1,2,3
  Stuur het mailtje eerst naar jezelf of naar een vriend. Zo zie je hoe het binnenkomt, of het er netjes uitziet, kun je nog een laatste spelfoutencheck doen en controleer je of alle attachments erbij zitten. Alles in orde?
 7. Send e-mail!
  En zet je eigen mailadres in de bcc. Zo weet je zeker dat de mail is verzonden.
 8. Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan heb je alvast één ding goed gedaan: indruk gemaakt met je sollicitatiebrief en cv. Maar nu komt het belangrijkste gedeelte: voldoen aan de hoge verwachtingen die je van jezelf hebt gecreëerd. Heel spannend, dus goed advies hierover kun je wel gebruiken. Lees onze tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek.