Sollicitatietips > Cv-fouten die je moet voorkomen als je een cv gaat maken

Cv-fouten die je moet voorkomen als je een cv gaat maken

Wil je weten welke fouten je sowieso moet voorkomen als je een cv gaat maken? Lees dan snel verder!

Oneindig lange teksten schrijven

Schrijf geen lange teksten met veel vage woorden. Het belangrijkst is dat de recruiter een goed beeld krijgt van de kennis en ervaring die je al hebt, en het talent dat je nog kunt ontwikkelen. Een complete lijst van alle afgeronde projecten is niet nodig. Schrijf alleen het belangrijkste op, want zo maak je indruk. Kort en krachtig schrijven is moeilijk, maar heel effectief!

Het de recruiter moeilijk maken

Gebruik geen benamingen en afkortingen die alleen bekend zijn bij je vorige werkgever. Als jij niet de moeite neemt een vertaalslag te maken naar begrijpelijke tekst, dan doet de recruiter dit ook niet. Jij moet de recruiter bij de hand nemen en je tekst zo duidelijk mogelijk schrijven. Dus: gebruik woorden die de lezer sowieso begrijpt!

Liegen

Iedereen die een cv gaat maken, wil zichzelf natuurlijk van zijn beste kant laten zien. Let echter op dat je geen fictie op je cv zet. Je hebt een keer meegedaan aan een brainstorm, maar je schrijft het op als ‘conceptontwikkelaar’. Je kunt een beetje HTML, maar presenteert het als ‘ervaren programmeur’. Niet doen. Eerlijkheid duurt het langst, want als je uitgenodigd wordt vanwege je indrukwekkende cv, val je bij het sollicitatiegesprek alsnog door de mand.

Niet inspelen op de vacaturetekst

Dat dé perfecte kandidaat niet bestaat, weet elke recruiter. Maar je kunt natuurlijk wel in de buurt komen van die droomkandidaat. Hoe? Door je cv zo te maken, dat deze aansluit op de baan waarop je solliciteert. Zoek in de vacaturetekst naar de belangrijkste eigenschappen die worden gevraagd, en benadruk op je cv dat je over deze skills beschikt. Staat er in de vacaturetekst dat je stressbestendig moet zijn? Zet dan op je cv juist die werkervaring die laat zien dat jij in stressvolle situaties op je best bent. Doe je dit niet? Dan laat je een unieke kans liggen om jezelf te onderscheiden.

Benieuwd hoe een goed cv er dan wel uit ziet? Bekijk ons voorbeeld cv.