De beste tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek

Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, heb je alvast één ding goed gedaan: indruk gemaakt met je sollicitatiebrief en cv. Maar nu komt het belangrijkste gedeelte: voldoen aan de hoge verwachtingen die je van jezelf hebt gecreëerd. Heel spannend, dus goed advies hierover kun je wel gebruiken. Lees hier onze tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek.

Beste sollicitatietips StudentenWerk
Voorafgaand aan het gesprek

 • Lees de vacature nog eens zorgvuldig door, vooral het gedeelte over de functie-eisen. Waarschijnlijk heb je al in je sollicitatiebrief je relevante ervaring en eigenschappen vermeld, lees deze nog eens door en probeer er voor het gesprek nog een aantal te bedenken.
 • Zorg dat je van te voren weet met hoeveel mensen het gesprek plaats vindt en wat hun naam en functie is. Weet wie er tegenover je zit. Google, LinkedIn en Twitter zijn de perfecte tools om mee te researchen.
 • Eet op tijd en licht: Een knorrende maag leidt af tijdens het gesprek. Vermijd ook zoveel mogelijk knoflook- of rooklucht.
 • Kom ruim tien minuten te vroeg. Je kunt je dan nog even opfrissen en alvast wat wennen aan de sfeer en de omgeving en je gedachten nog eens op een rijtje te zetten.
 • Kleed je netjes en verzorgd. Probeer te achterhalen wat voor soort bedrijf het is en pas je kleding zoveel mogelijk hier op aan. Als je niet zeker weet wat de gangbare dress code is, dan kun je beter te formeel gaan dan te informeel.

Hoe wil je overkomen?

 • Geef een stevige, zekere en korte handdruk. Slappe, klamme handjes doen het nooit goed als eerste indruk. Het helpt om je handen vooraf af te spoelen met koud water en tijdens het wachten je handen op je broek te leggen.
 • Je houding is actief maar ontspannen. Ga rechtop zitten en voorkom dat je tijdens het gesprek onderuitzakt.
 • Kijk je gesprekspartner(s) aan tijdens het gesprek. Zijn er meerdere gesprekspartners, zorg dan dat je met iedereen evenveel oogcontact hebt, focus je niet op één persoon.
 • Pas op voor zenuwtrekjes. Het is niet erg als mensen zien dat je zenuwachtig bent, zolang het maar niet afleid. Dus blijf van je haar af, verander niet iedere seconde van houding en voorkom een veelvuldig gebruik van het woordje ‘eigenlijk’.

Zo voer je het gesprek

 • Denk goed na over vragen die gesteld worden, je hoeft niet altijd direct te antwoorden als je het antwoord niet meteen weet. In plaats van de herhaaldelijke ‘uh….’ kun je ook zeggen dat je hier even over na moet denken, of je kunt de vraag nog een keer herformuleren om zeker te weten wat ze bedoelen en tegelijkertijd tijd te winnen.
 • Vermijd het woordelijk herhalen van je sollicitatiebrief. Het gesprek is bedoeld om een beter beeld van iemand te krijgen, dus voeg waardevolle informatie toe en geef praktijkvoorbeelden waaruit jouw kwaliteiten blijken.
 • Neem proactief deel aan het gesprek door vragen te stellen. Bedenk van te voren een aantal vragen die ook iets van jouw kennis over de functie of het bedrijf door laten schemeren.
 • Vraag goed door. Als je een vraag stelt, luister dan goed naar het antwoord in plaats van achterover te leunen of alweer aan de volgende vraag te denken. Als je doorvraagt na het antwoord van je gesprekspartners laat dit zien dat je goed kunt luisteren, oprecht geïnteresseerd bent en kritisch ingesteld.

Vragen die je beter niet kunt stellen

 • Vragen die (nog) niet van belang zijn. Zoals: 'Hoe lang duurt mijn proeftijd?'. Dit soort vragen horen niet thuis in een eerste sollicitatiegesprek, maar pas bij de afrondende onderhandelingen. Bovendien kom je hiermee onzeker over.
 • Begin niet te snel over je salaris. Je wilt niet de indruk wekken te solliciteren naar een goed salaris, in plaats van een goede baan. Dit soort vragen stel je bij een vervolggesprek, of tijdens de onderhandeling over arbeidsvoorwaarden. Als de werkgever er zelf over begint, kun je uiteraard wel reageren.
 • Feitelijke vragen: 'Hoeveel werknemers heeft dit bedrijf? Of: 'Wat voor afdelingen zijn hier allemaal?' Dit heb je natuurlijk van te voren uitgezocht, omdat je je verdiept hebt in je potentiële nieuwe werkgever. Je wordt niet serieus genomen als je dit soort zaken niet weet.

Heb je succesvol de sollicitatieronde doorlopen en ga je beginnen aan de onderhandelingen over je salaris? Veel mensen vinden het eng of weten niet goed hoe ze het aan moeten pakken. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk. Wij helpen je om jezelf in vijf stappen naar het juiste salaris te praten.