Sollicitatietips > Doe deze sollicitatieblunders niet na!

Doe deze sollicitatieblunders niet na!

Een paar minuten te laat voor je sollicitatiegesprek? Of heb je tandpasta geknoeid over je blouse? Dat is een slechte start, maar onze ervaren recruiters hebben dit wel vaker meegemaakt. Sommige blunders van kandidaten zullen ze echter nooit meer vergeten. Hieronder lees je de vijf meest bizarre fails.

Blooper 1: mislukte verleiding

Guy, recruiter bij YoungCapital Maastricht, zal het niet snel vergeten. “Ik had een prettig intakegesprek met een dame. Ik was ervan overtuigd dat zij een geschikte kandidaat zou zijn om voor te stellen bij een bekende lingerieketen. Totdat ze aan het einde van het gesprek foto’s liet zien.”

Verbijsterd vertelt Guy wat voor foto’s hij te zien kreeg. “Een foto van haar ‘dagelijkse’ ondergoed en een van haar ‘ondeugende’ ondergoed. Toen ik deze foto’s zag, schrok ik wel een beetje. Achteraf kan ik er gelukkig om lachen, maar ze heeft de baan niet gekregen.”

Blooper 2: verdwijnende haarbos

Recruiter Sarah dacht de ideale kandidaat te hebben gevonden. De twintigjarige jongeman was kalend, maar dat was voor Sarah geen probleem. Totdat ze zag hoe hij dit wilde verbloemen, met camouflagespray. “Het was warm die dag, en hij begon te zweten tijdens het gesprek. De spray liep in straaltjes over zijn voorhoofd.”

Sarah moest haar lachen inhouden. “Ik moest een paar keer op mijn lip bijten om niet te lachen. Na het gesprek heb ik hem voorgesteld bij mijn opdrachtgever, op voorwaarde dat hij de spray achterwege zou laten. En hij kreeg de baan nog ook!”

Blooper 3: je lichaam in de strijd gooien

Misschien wel de meest bizarre blooper maakte een kandidaat bij Brigitte. Toen ze de sollicitant ontving, was ze verbijsterd over de outfit van de vrouwelijke sollicitant. Wat ze droeg? “Een minirokje en een doorkijkshirt.”

Brigitte was niet enthousiast over de kledingkeuze van de dame. “Ze zag aan mijn gezicht dat ik haar outfit ongepast vond, en ze bood meteen excuses aan. Later vertelde ze dat ze verwachtte dat ze een afspraak met een man had, omdat ze een mannelijke collega aan de telefoon had gehad voor het maken van een afspraak. Ze wilde niet uitblinken door studieresultaten, of werkervaring, maar met haar decolleté. Dat was fout ingeschat.”

Blooper 4: de kater komt later

John wilde zijn sollicitant nog even online checken, voordat hij het gesprek aanging. “Ik was benieuwd of ik zijn artikelen, over de universiteit waar hij studeerde, kon vinden. Toen vond ik een Twitter-foto van hem, waarop hij stomdronken tussen een stapel bierflessen lag. Ik begon erover tijdens het gesprek, om te zien wat zijn reactie zou zijn.”

De kandidaat reageerde woedend. “Hij zei dat ik zijn privacy had geschonden en dat werkgevers geen mensen mogen ‘bespioneren’ op sociale netwerken. Je zou denken dat iemand wel weet hoe je moet omgaan met social media, zeker als je solliciteert naar een marketingfunctie.”

Blooper 5: onveilige ontmoeting

Het is niet slim om je telefoon aan te laten staan tijdens een sollicitatie. Maar Martijn zag een sollicitant het wel héél bont maken. “Ik had een talentvolle dame op gesprek voor een salesfunctie.

Toen werd ze gebeld. Waarover het ging? Over een ‘onbeschermde’ intieme ontmoeting die avond ervoor. Ze nam op tijdens het gesprek en ging tegen haar vriendje tekeer. Waar ik naast zat. Waarschijnlijk overbodig om te vertellen, maar ze kreeg de baan niet.”

Voorkomen is beter dan genezen

Nog erger falen tijdens een sollicitatiegesprek dan bij deze vijf voorbeelden gaat je waarschijnlijk niet lukken. Gelukkig maar, want zo gooi jij je eigen glazen in. Denk na hoe je overkomt bij het gesprek en zorg ervoor dat je goed voorbereid bij het gesprek aankomt, zodat jij niet zo pijnlijk blundert.