Sollicitatietips > Maak een succes van jouw sollicitatiegesprek met deze tips

Maak een succes van jouw sollicitatiegesprek met deze tips

Natuurlijk wil je dat jouw sollicitatiegesprek een succes wordt en daarom hebben we een aantal tips voor je verzameld. Want goed advies is goud waard.

Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

Jezelf voorbereiden is heel belangrijk als je een goed sollicitatiegesprek wilt voeren. Stel jezelf een aantal vragen: bij wat voor bedrijf kom ik te werken? Welke functie-eisen hadden ze beschreven in de vacature? Wat wil ik weten van het bedrijf? En welke relevante werkervaring en skills heb ik, waardoor ze mij wel moeten aannemen?

Win zo veel mogelijk informatie in

Hoe meer informatie je hebt over het bedrijf, hoe meer indruk je maakt bij het sollicitatiegesprek. Check de website, zoek nieuwsartikelen en bedenk relevante vragen hierbij. Zo laat je zien dat jij je verdiept hebt in het bedrijf en er moeite voor doet om deze baan te krijgen.

Check je gesprekspartner

Als je veel informatie hebt over het bedrijf, kun jij je vizier richten op je gesprekspartner(s). Als je weet met wie je het sollicitatiegesprek hebt, kun je daar rekening mee houden in je voorbereiding en uiteindelijk in het sollicitatiegesprek. Google, LinkedIn en Twitter zijn de perfecte tools om mee te researchen.

Heb je een overeenkomst met de recruiter? Breek hiermee dan het ijs. Bijvoorbeeld als je aan dezelfde hogeschool hebt gestudeerd of bij hetzelfde bedrijf gewerkt hebt. Blijf wel professioneel en begin niet over de vakantiefoto’s van de recruiter die je op Facebook zag.

Ready to go?

Ben je bijna klaar om het gesprek aan te gaan? Neem onderstaande sollicitatiegesprek tips dan nog even mee:

  • Weet je of er een dresscode geldt binnen het bedrijf? Zo ja, speel hier dan slim op in. De juiste kleding gaat je misschien niet direct een baan opleveren, maar de verkeerde kleding kan de kans op een baan wel laten verdwijnen. Als je niet weet of er een dresscode geldt, probeer dan erachter te komen hoe personeel van vergelijkbare bedrijven zich kleedt op de werkvloer. En zorg ervoor dat jouw kleding hierbij aansluit.
  • Zorg ervoor dat je niet met een bomvolle of lege maag richting het gesprek gaat. Een volle maag kan je dwars zitten, en een hongerig gevoel is slecht voor je concentratie.
  • Kom ruim op tijd. Zorg ervoor dat je tien of vijftien minuten voor aanvang van het sollicitatiegesprek aanwezig bent. Dan kun je de sfeer proeven binnen het bedrijf, jezelf opfrissen en ben je nog steeds keurig op tijd.

De eerste indruk

Je bent goed voorbereid, op tijd aanwezig en je zit klaar om je mogelijk nieuwe werkgever de hand te schudden. Het eerste wat jij doet, is een stevige, zekere en korte handdruk geven. Slappe, klamme handjes doen het nooit goed bij een recruiter. Het helpt om je handen vooraf af te spoelen met koud water en tijdens het wachten je handen op je broek te leggen. Natuurlijk wel nadat je ze goed afgedroogd hebt.

Take it easy

Tijdens het gesprek is je houding actief, maar ontspannen. Ga rechtop zitten en voorkom dat je tijdens het gesprek onderuitzakt. Het is belangrijk dat je tijdens het gesprek je gesprekspartner in de ogen kijkt. Heb jij een zenuwtrekje? Verberg dit dan zo veel mogelijk. Het is natuurlijk niet erg als mensen zien dat je zenuwachtig bent, zolang het maar niet irritant wordt. Dus blijf van je haar af, verander niet iedere seconde van houding en laat je stopwoordjes achterwege. Dit gaat vanzelf als je jezelf zo veel mogelijk probeert te ontspannen. Lees ook onze tips om vol zelfvertrouwen je gesprek in te gaan.

Zo voer je het gesprek

Omdat jij je goed hebt voorbereid, kun je inschatten wat voor vragen de recruiter stelt tijdens het gesprek. Maar onthoud ook dat je niet altijd direct antwoord hoeft te geven op een lastige vraag. Zeg bijvoorbeeld dat je even over de vraag moet nadenken.

Nog een tip: je sollicitatiebrief hebben ze zelf al gelezen, dus informatie daaruit herhalen is niet nodig. Je wilt een beter beeld van elkaar krijgen, dus voeg je waardevolle informatie toe.

Tijdens je voorbereiding heb je ook een aantal vragen opgeschreven om te stellen aan de recruiter. Zo laat je zien dat je actief deelneemt aan het gesprek. En dat je voorbereid aan het gesprek begint.

Don’ts!

Er zijn natuurlijk ook vragen die je beter niet kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek, zoals:

  • 'Hoe lang duurt mijn proeftijd?' Deze vraag stel je pas bij een volgend gesprek. Want als je hier direct naar vraagt, kom je onzeker over.
  • Begin niet te snel over het salaris, want je wilt niet overkomen als een geldwolf. Dit soort vragen stel je bij een vervolggesprek of tijdens de onderhandeling over arbeidsvoorwaarden. Als de werkgever er zelf over begint, kun je natuurlijk wel reageren.

Heb je de sollicitatierondes doorlopen en ga je beginnen aan de onderhandelingen over je salaris? Doe dan van tevoren research om te checken wat iemand in deze functie zou moeten verdienen. Doe je voordeel met onze sollicitatiegesprek tips en haal die gewilde baan binnen. Good luck!

Meer tips nodig? Neem dan ook eens een kijkje op ons YouTube-kanaal. Daar geven wij je handige sollicitatie- en cv-tips!