Sollicitatietips > Met deze tips finetune je jouw cv

Met deze tips finetune je jouw cv

Voldoet jouw cv aan de standaard eisen? Dan presenteer jij jezelf met een degelijk cv. Wil je net dat stapje extra zetten om zeker te weten dat je een sterk cv aanlevert en daardoor een grotere kans maakt op die nieuwe baan? Check dan of je cv aan onderstaande punten voldoet.

Ready to go?

 1. Geef de belangrijkste contactgegevens. Schrijf boven aan je cv niet alleen je adres, maar ook je e-mailadres en een link naar je eigen website (als je die hebt).
 2. Gebruik een representatief e-mailadres. ikbendeallerbestekandidaatdieerbestaat@superster.nl komt niet erg professioneel over. Zorg voor een serieus e-mailadres.
 3. Pasfoto? Gebruik een zakelijke pasfoto. Heb je die niet, plaats dan geen pasfoto.
 4. Gebruik hyperlinks in je tekst. Bijvoorbeeld naar je LinkedIn-profiel of je eigen website. Hoe? Selecteer de tekst waarin je wilt linken, klik met de rechtermuisknop en kies ‘hyperlink’. Vervolgens vul je de URL in van de site waarnaar je wilt verwijzen. Let op: te veel hyperlinks maken je tekst onleesbaar! Gebruik er dus niet meer dan drie in je cv.
 5. Zet alleen relevante werkervaring op je cv. Een werkgever uit de marketingbranche is niet geïnteresseerd in je vakantiebaantje als vakkenvuller, tenzij je natuurlijk bij datzelfde bedrijf solliciteert.
 6. Be fair. Je cv iets aandikken? Dat mag best, maar je moet er wel mee uitkijken: je kunt tijdens het gesprek lelijk onderuitgaan. Zelfs als je de baan krijgt, zal vroeg of laat blijken dat je de kennis niet hebt, en daar zal je werkgever niet blij mee zijn. Dus overdrijf het niet.
 7. Maak één basis-cv. Gebruik dit cv als basis met je diploma’s, hobby’s enzovoort. Heb je een baan in het vizier? Pas je cv dan aan aan de eisen die in de vacature staan. Zo zorg je voor een perfecte match met deze job.
 8. Maak het niet te lang. Langer is niet beter. Zorg ervoor dat je cv niet langer is dan twee A4’tjes.
 9. Zorg voor een overzichtelijke opmaak. De eerste indruk van je cv is heel belangrijk. Is alles netjes uitgelijnd? Ziet de tekst er overzichtelijk uit? Dit is zeker een dubbele check waard, want de opmaak moet de recruiter uitnodigen verder te lezen. En gebruik een zakelijk lettertype, dus geen Comic Sans.
 10. Zet je naam in de header van het document. Dit is vooral handig voor de HR-medewerker: die kan jouw cv snel vinden. Klik dubbel met je cursor boven aan de tekst, in de ruimte waar je niet kunt schrijven. Hier kun je een headertekst invoeren, bijvoorbeeld: ‘Curriculum vitae Jan Jansen’. Deze regel verschijnt dan op elke pagina boven aan de tekst.
 11. Print je cv voor een laatste check. Als je cv geprint is, zie je vaak andere foutjes dan wanneer je het cv digitaal bekijkt.
 12. Dubbelcheck. Laat je cv door iemand anders nakijken. Diegene haalt er fouten uit die jij niet meer ziet. Vier ogen zien natuurlijk meer dan twee.
 13. Ben je klaar? Sla je cv dan op als pdf-bestand, want dan kan er niets meer verspringen in de opmaak. Ook kun je niet per ongeluk nog iets aanpassen.

Om te zorgen dat je cv actueel blijft, kun je kiezen voor seizoensupdates. Aan het begin van een nieuw seizoen, bijvoorbeeld bij de start van de zomer of winter, geef je jouw cv een kleine opfrisbeurt. Je schrijft nieuwe werkervaring op je cv en relevante diploma’s.

Zoek je een standaard voorbeeld-cv Of raak je liever geïnspireerd door een creatief cv? YoungCapital helpt je graag op weg!