Sollicitatietips > Met meer zelfvertrouwen een goed sollicitatiegesprek voeren doe je zo

Met meer zelfvertrouwen een goed sollicitatiegesprek voeren doe je zo

Zelfverzekerde mensen krijgen meer voor elkaar en maken een betere indruk op gesprekspartners. Dit geldt ook bij sollicitatiegesprekken. Wil jij een overtuigende indruk maken bij je sollicitatiegesprek? Gebruik onze tips en haal die nieuwe baan binnen.

Zelfvertrouwen zit tussen je oren

‘Of je nu denkt dat je het kunt, of denkt dat je het niet kunt, je krijgt altijd gelijk.’ Deze uitspraak werd onlangs bevestigd in een onderzoek door de Universiteit van Melbourne. Hierin werd aangetoond dat zelfverzekerde mensen meer geld verdienen en sneller promotie krijgen dan anderen.

Maar voordat je kunt denken aan promotie maken of veel geld verdienen, moet je natuurlijk eerst aangenomen worden. Om die kans te vergroten, is het belangrijk om zelfvertrouwen uit te stralen tijdens je sollicitatiegesprek. Maar hoe doe je dat?

Spreek met zekerheid

Wat valt je op als je luistert naar iemand als Barack Obama? Je hoort geen ‘uh’, geen slagen om de arm, geen twijfel. Mensen met zelfvertrouwen praten in heldere statements. Omdat ze weten dat mensen pas luisteren als je je ideeën met overtuiging presenteert. Vraagt de recruiter waarom jij de beste kandidaat bent? Spreek dan overtuigend en laat dat ‘uh’ achterwege.

Focus op je eigen kwaliteiten

Jezelf vergelijken met anderen is jezelf beperken. Vertel dus tijdens je sollicitatiegesprek niet dat die andere kandidaten slecht zijn, maar belicht je eigen kwaliteiten. Vertel overtuigend waar jij goed in bent, zonder twijfel.

Luisteren, in plaats van praten

Mensen met zelfvertrouwen luisteren meer dan ze praten, omdat ze niet het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten bewijzen. Ze luisteren naar anderen om ervan te leren en te groeien. Besef dat je tijdens een sollicitatiegesprek niet altijd hoeft te praten, want luisteren en vragen stellen is minstens net zo’n effectieve tactiek.

Ga voor kleine overwinningen

Blijf jezelf uitdagen en pushen, zelfs als je inspanningen slechts kleine succesjes opleveren. Of je nu een nieuw persoonlijk record vestigt tijdens je hardlooprondje of weer een dag geen snoepjes eet: een serie kleine overwinningen boost je zelfvertrouwen. Het gevolg? Je zit lekkerder in je vel en bent overtuigender tijdens dat belangrijke sollicitatiegesprek.

Durf je nek uit te steken

Als je nooit probeert om die baan te krijgen waar je altijd al van droomt, ga je hem zeker nooit krijgen. Heb vertrouwen in jezelf en durf ervoor te gaan! Wie niet waagt …

Tot slot: focus op het proces, niet op het eindresultaat

Het opbouwen van zelfvertrouwen is geen eenmalig project, maar een levenslang proces. Het gaat erom dat je blijft groeien, als professional en als mens.

Iedereen begrijpt dat je er bij een sollicitatiegesprek niet helemaal ontspannen bij zit. Maar met een extra dosis zelfvertrouwen laat je een fijner sollicitatiegesprek voeren. Wel zo fijn voor jou en je carrièrekansen.

Wil je meer advies? Lees ook onze blog over de beste tips voor een sollicitatiegesprek.