Sollicitatietips > Scoor een baan met je persoonlijkheid!

Scoor een baan met je persoonlijkheid!

Wat je nodig hebt om succesvol te solliciteren en jezelf te onderscheiden van je concurrenten, zijn eigenschappen die laten zien dat jij anders bent dan de rest. Misschien heb je net onze Talent Scan gedaan en weet jij precies wat jouw talenten zijn. Maar hoe kun je deze talenten gebruiken in de zoektocht naar een baan?

De Talent Scan is een wetenschappelijk onderbouwd e-assessment, dat je inzicht geeft in jouw 7 grootste talenten. Je kunt de Talent Scan gratis doen in de YoungCapital App.

Weet jij wat jouw belangrijkste soft skills zijn? Zet deze eigenschappen op je cv, inclusief voorbeelden waaruit blijkt dat je ze bezit. Daarnaast kun je bij een sollicitatiegesprek jouw talenten inzetten. Hieronder lees je hoe jouw persoonlijkheid van pas kan komen op de werkvloer en waar je op moet letten bij jouw sollicitatiegesprek.

Jij bent een mensenmens

Ben jij klantgericht, leg je makkelijk contact, kun je goed luisteren en heb je een groot inlevingsvermogen? Dan ben jij waarschijnlijk een echt ‘mensen-mens’. Met dit soort talenten zal jij je met name thuis voelen in functies waarbij je met mensen werkt. Dat betekent natuurlijk niet dat je per se in de zorg moet gaan werken. Jij wilt vooral graag mensen helpen en kunt goed luisteren. Heb je al eens een bijbaan als klantenservicemedewerker overwogen?

Sollicitatietip: je luistert goed en laat anderen uitpraten. Dit is heel prettig voor jouw gesprekspartners, maar zorg dat je zelf ook voldoende aan het woord komt. Wees niet te bescheiden en laat zien wat jij te bieden hebt.

Jij bent een geboren leider

Ben jij een geboren leider? Dan staan de volgende talenten waarschijnlijk op jouw lijstje: sturen, netwerken, overzicht houden, besluiten nemen en delegeren. Jij bent op de werkvloer typisch de kar-trekker, je krijgt mensen mee in jouw ideeën en durft besluiten te nemen. Je hoeft als geboren leider niet meteen te solliciteren op een management-functie. Jij komt ook goed tot je recht als projectleider of coach.

Sollicitatietip: jij hebt er geen problemen mee om jezelf te verkopen in een gesprek. Zorg wel dat het gesprek ‘in balans’ is en jij niet de hele tijd aan het woord bent.

Jij houdt het overzicht

Ben jij goed in plannen, organiseren, ben jij nauwkeurig, resultaatgericht en gedisciplineerd? Dan ben jij helemaal in je element als je met strakke deadlines moet werken en als kwaliteit voorop staat. De financiële sector of de IT is misschien wel wat voor jou. Je zorgt dat er geen fouten gemaakt worden en niet onbelangrijk: you get shit done!

Sollicitatietip: jij bent inhoudelijk erg sterk. Zorg dat je in een sollicitatiegesprek niet alleen over het vakgebied of de functie praat, maar ook over jezelf als persoon. Het is natuurlijk belangrijk om te bewijzen dat je de functie aankunt, maar het is even belangrijk om te laten zien dat je een fijne collega bent!

Jij bent een creatief brein

Je hoeft niet onder de verfvlekken te zitten om de stempel ‘creatief’ te verdienen. Herken jij jezelf in de volgende talenten: inlevingsvermogen, ondernemen, innoveren, samenwerken, motiveren en natuurlijk creativiteit? Dan zorg jij vast voor de vernieuwing op je werk! Jij voelt je thuis als je binnen een functie ruimte hebt om wat te doen met je creativiteit. Bijvoorbeeld door concepten te bedenken of te brainstormen.

Sollicitatietip: je bent van nature misschien niet geneigd om je voor te bereiden voor een sollicitatie. Om te voorkomen dat je tijdens een gesprek afdwaalt, kan het helpen om op te schrijven welke punten je in het gesprek kwijt wilt over jezelf.

Je weet het nog niet zo goed

Weet je nog niet zo goed wat voor baan bij jou past? In onderstaande video geven we nog een aantal tips om te achterhalen waar jouw sterke punten liggen. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met een recruiter bij jou in de buurt. Die bespreekt graag met jou welke functies aansluiten bij jouw talenten!

Wil jij ook meer inzicht in jouw talenten? Doe nu de Talent Scan in de YoungCapital App!


Om toegang te krijgen tot de tests, moet je je wel even inschrijven. Dat doe je hier!