Sollicitatietips > Succesvol solliciteren door een video-cv te maken

Succesvol solliciteren door een video-cv te maken

Urenlang bezig zijn met een cv maken, dat vervolgens op de gevreesde stapel en misschien wel in de papierversnipperaar eindigt. Zonde van de tijd, toch? Je kunt er ook voor kiezen om jezelf meteen te onderscheiden met een video-cv. We geven je vier redenen om een video-cv te maken.

Een beeld of duizend woorden

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een cliché? Ja, maar er is niets aan gelogen. Je kunt honderden woorden opschrijven over jezelf, maar je laat jezelf pas echt zien als je letterlijk in beeld bent. De recruiter hoeft zich dan niet door eindeloze teksten te worstelen, maar hij of zij krijgt binnen een minuut inzicht in jouw motivatie. Want de ideale video-cv duurt maximaal een minuut.

Show, don’t tell

Sommige dingen kun je niet beschrijven, maar moet je laten zien. Heb jij een fijne stem? Of een heel enthousiaste uitstraling? Zie dat maar eens op papier te zetten. Show, don’t tell, is ons advies in dit geval. In een video-cv laat je deze unieke kwaliteiten direct zien of horen. Solliciteer je bijvoorbeeld op een baan waar je meerdere taken tegelijk moet uitvoeren? Laat je dan inspireren door Rutger Taal. Hij laat hierboven zien dat hij letterlijk en figuurlijk meerdere balletjes tegelijk in de lucht kan houden. Het resultaat van zijn video? Een nieuwe baan, via YoungCapital, bij Bol.com!

Overleef de schifting

Een recruiter kan door jouw video-cv zien of je bij het bedrijf en de functie past. Soms twijfelt een recruiter of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde vacature. Als jij in een video-cv heel enthousiast en overtuigend overkomt, kun je twijfels wegnemen. Jouw enthousiasme kan ervoor zorgen dat je tóch wordt uitgenodigd voor een gesprek. Op papier kun je deze glimlach niet laten zien, maar in een video-cv dus wel. Rianne Paap mocht op gesprek komen, dankzij bovenstaande video-cv.

Het werkt onderscheidend

De meeste kandidaten, jouw concurrenten, leveren hun cv aan als tekstdocument. Met een video-cv laat je zien dat je allesbehalve een dertien-in-een-dozijn-kandidaat bent. Grote kans dat die recruiter liever even een video-cv bekijkt, dan dat hij of zij weer zo’n tekstbestand door moet lezen.

Tip: Naast een video-cv kun je natuurlijk ook een motivatiefilmpje maken voor die ene speciale baan. Vertel kort, maar krachtig waarom jij de beste kandidaat bent, en speel slim in op de eisen die in de vacaturetekst staan.

Toch liever een traditionele papieren CV? Bekijk dan ook eens ons voorbeeld cv.