Tweet jezelf naar een baan met onze Twittertips

Ben je op zoek naar een baan en wil je ook graag Twitter inzetten als netwerkmedium? Wij hebben de beste Twittertips voor je op een rij gezet, zodat het netwerken voor een baan je nu nog gemakkelijker afgaat.

CV

De tien belangrijkste Twittertips

 • Welke naam gebruik je?
  Kies voor een gebruikersnaam die ook professioneel te gebruiken is, bijvoorbeeld je voor- en achternaam.
 • Kies een representatieve profielfoto
  Upload een representatieve profielfoto, zodat anderen weten met wie ze te maken hebben.
 • Omschrijf jezelf in je Twitter-bio
  Er is ruimte om jezelf in je profiel te beschrijven. Gebruik korte steekwoorden die jou omschrijven en probeer zakelijk met prive te mixen. Een linkje naar je LinkedInprofiel is altijd handig!
 • Denk na over wat je deelt
  Wees je ervan bewust dat je Twitteraccount naar boven komt op het moment dat een potentiële werkgever je googelt. Het is dus bij uitstek de mogelijkheid om wat (positiefs) van jezelf te laten zien. Gebruik deze mogelijkheid om je als geschikte, professionele kandidaat te presenteren en hou in je achterhoofd dat alles kan worden gelezen, ook je tweets van een week geleden.
 • Vul je profiel optimaal in
  Geef in je profiel gerust aan dat je op zoek bent naar een baan, wat voor functie en in welke branche. Gebruik hiervoor hashtags zodat je nog gemakkelijker gevonden wordt.
 • #zoektwerk
  Plaats een ‘sollicitatietweet’ met de juiste afkortingen en hashtags (#): jr. business analyst (m, 26), hbo, analytisch, humor #zoektwerk in #Rotterdam. Vraag ‘please retweet’ zodat je volgers jouw oproep zullen retweeten in hun eigen netwerk. Zo bereik je in korte tijd een groot publiek.
 • Gebruik de zoekfunctie Tweet niet alleen dat je werk zoekt, maar ga zelf ook actief op zoek naar vacatures en zet de zoekfunctie in om bedrijven en banen te vinden die je interessant lijken. Gebruik de zoekwoorden 'vacature' en 'functie / branche van toepassing'.
 • Follow
  Ga op zoek naar accounts die vacatures plaatsen in jouw vakgebied en volg deze. Volg mensen en bedrijven die jij interessant vindt. Zo ben je op de hoogte van wat zij twitteren en ben je beter in staat om op een laagdrempelige manier contact met hen te leggen.
 • Profileer jezelf middels je tweets
  Zorg dat je de moeite waard bent om gevolgd te worden. Promoot niet alleen jezelf, maar voorzie ook je volgers van aantrekkelijke inhoudelijke (re)tweets en zorg voor interactie. Laat zien waar je interesse naar uit gaat en dat je het vakgebied volgt. Tweet over interessante ontwikkelingen, deel artikelen van vaksites, retweet en reply anderen.
 • Netwerken met de baas
  Via Twitter kun je op een laagdrempelige manier contact leggen met bijvoorbeeld werkgevers, maar blijf beleefd en kijk uit dat je niet té amicaal wordt.
 • Meer info over hoe je social media kunt inzetten? Zo zet je social media in bij de zoektocht naar een baan.