Vijftien tips om je CV te pimpen

Heb je de standaardeisen voor het maken van een cv gelezen? En staat alles er nu in? Dan geven wij je vijftien tips om je basis cv om te toveren tot een succesvol killer-CV!

CV

 1. Optimaliseer je contactgegevens: Zet bovenaan je CV niet alleen je adresgegevens, maar ook je e-mailadres en, indien je deze gebruikt, de accountnaam van je LinkedIn- of Twitterprofiel of het adres van je website.
 2. Gebruik een representatief e-mailadres: kassiewijle1984@hotmail.com komt niet echt representatief over.
 3. Pasfoto ja of nee? Een gezicht blijft makkelijker hangen tussen de stapel aan cv’s, maar zorg ervoor dat je foto wel zakelijk is, representatief en duidelijk zichtbaar. Heb je deze niet, of twijfel je, vraag dan aan je vrienden wat zij ervan vinden. Of doe het gewoon niet.
 4. Gebruik hyperlinks in je tekst: Bijvoorbeeld naar je LinkedInprofiel, of naar een blog of projecten die je hebt gerealiseerd en online staan. Selecteer de tekst die je wilt linken, klik op de rechtermuisknop en kies ‘hyperlink’. Vervolgens vul je de URL in van de site waarnaar je wilt verwijzen. Let op: te veel hyperlinks maken je tekst onleesbaar en hebben dus een averechts effect!
 5. Zet alleen relevante werkervaring in je cv: Een werkgever uit de communicatiebranche is echt niet geïnteresseerd in je ervaring als vakkenvuller tijdens de zomervakantie. Heb je weinig werkervaring en ben je bang dat je cv zo te kort wordt? Besteed dan juist meer aandacht aan nevenactiviteiten. Misschien heb je gewerkt voor de schoolkrant? Of ben je erg goed in photoshoppen?
 6. Wees eerlijk: Er is niets mis met het aandikken van je CV. Maar ga nooit liegen! Je kunt er tijdens het gesprek mee onderuit gaan, maar ook achteraf, als je wellicht de baan hebt gekregen. Als je nog verder moet solliciteren is dit zeker geen goeie referentie.
 7. Maak één basis cv: Hierin zet je alles wat je gedaan hebt, inclusief taal- en computervaardigheden en hobby’s. Pas vervolgens voor elke baan je cv aan zodat deze perfect aansluit op de werkgever en de functie-eisen die in de vacature staan.
 8. Maak het niet te lang: Ook al heb je veel gedaan in de afgelopen jaren, je kunt niet alles opnoemen. Een cv moet op twee kantjes kunnen.
 9. Zorg voor een overzichtelijke opmaak: Is alles netjes uitgelijnd? Ziet het er overzichtelijk uit? Heb je overal dezelfde opsommingtekens? De opmaak van je cv geeft de eerste indruk, nog zelfs voordat iemand je cv leest. Gebruik geen overdreven bijzonder lettertype aangezien het afleidt van de inhoud.
 10. Zet in de header van het document je naam: Dubbelklik met je muis helemaal bovenaan de tekst in de ruimte waar je niet kunt schrijven. Hier kun je een header tekst invoeren, bijvoorbeeld: Curriculum Vitae Piet Cornelissen. Deze regel verschijnt dan op elke pagina bovenaan de tekst. Handig als een hr-medewerker meerdere CV’s heeft uitgeprint en de printjes van jouw cv door de war raken.
 11. Print je cv uit: Zo kun je zien of het er dan nog steeds goed uit ziet. Soms verschuift de opmaak een beetje en valt er een regel af. Niet mooi en ook niet handig als ontvanger hem wil uitprinten.
 12. Voorkom fouten: Laat je CV lezen aan iemand die goed in teksten is. Net als met een sollicitatiebrief ben je tegen het einde een beetje woordblind geworden. Laat iemand anders de kleine foutjes eruit halen. Spellingfouten in je cv zijn echte dooddoeners. Check ook alle linkjes.
 13. Ben je helemaal klaar? Sla het eindresultaat dan op als pdf. Zo kan niks of niemand er meer iets aan veranderen en kan ook in de opmaak niks verspringen. Bovendien ziet het er ook veel netter uit. Gebruik een praktische bestandsnaam, zoals: cv_pietcornelissen.pdf.
 14. Klopt je LinkedInprofiel nog? Je hebt een geweldig cv verstuurd, maar komt deze nog wel overeen met wat er op je LinkedInprofiel staat? Het hoeft niet één op één te kloppen, maar als een toekomstig werkgever je googelt moet hij je wel kunnen herkennen natuurlijk. Gebruik daarom dezelfde foto en probeer de strekking van je cv zoveel mogelijk door te laten klinken op LinkedIn.
 15. Bekijk je laatste tweets: Gewoon even checken. Heb je een twitteraccount op je cv vermeld, dan is de kans groot dat een hr-medewerker hier even naar kijkt. Zorg er dus voor dat je laatste tweets niet laten zien hoe groot je kater is en hoe hard je kunt vloeken.

Bekijk ook meteen een voorbeeld cv of laat je inspireren door creatieve CV's!