Sollicitatietips > Zo verstuur je jouw sollicitatiebrief foutloos

Zo verstuur je jouw sollicitatiebrief foutloos

Je hebt een overtuigende sollicitatiebrief, ook wel motivatiebrief genoemd, geschreven en ook je cv is indrukwekkend. Even snel versturen en dan hopen dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Vijf minuten later bedenk je ineens dat je geen bijlagen toegevoegd hebt aan je e-mail. Omdat je snel het mailtje wilde versturen, heb je nu een slordige indruk gemaakt. Hoe voorkom je dit soort fouten voortaan?


  1. E-mailadres van tien jaar geleden Zorg ervoor dat jouw e-mailadres professioneel is. Want hoe serieus denk je dat de recruiter jouw sollicitatiebrief neemt, als je solliciteert met ikbeneensuperster@msn.com? Niet. Je kunt er ook voor kiezen een e-mailadres aan te maken dat je gebruikt voor sollicitaties.

  2. Onderwerp Staat er een vacaturenummer bij de vacature? Vermeld dit dan in het onderwerp van je e-mail als je jouw sollicitatiebrief en cv verzendt. Je kunt ook de functie waarop je solliciteert, in het onderwerp plaatsen.

  3. Voorkom onnodige tekst “Geachte heer Jansen, middels deze e-mail solliciteer ik naar de functie van receptionist.” Misschien heb je zo’n soort mailtje weleens geschreven, maar je hebt er niks aan. Voeg liever (een deel van) je sollicitatiebrief toe als tekst. En stuur de brief ook als pdf-bestand toe, zodat je het de recruiter extra makkelijk maakt.

  4. Je contactgegevens Je wilt natuurlijk dat de recruiter je snel kan bereiken als hij je wil uitnodigen voor een gesprek. Sluit je e-mail dan ook altijd af met jouw naam en telefoonnummer. Natuurlijk staan deze gegevens ook in je cv, maar het is voor de recruiter wel zo makkelijk als hij je direct kan bellen en niet eerst het bestand moet openen.

  5. Dubbelcheck Denk je dat je mailtje klaar is om te versturen? Voer dan nog een laatste check uit door jezelf te mailen. Dan zie je precies hoe je mailtje eruitziet en of je nog spatie- of spelfouten gemaakt hebt. Check ook of je alle bijlagen toegevoegd hebt.

  6. Controleer jezelf Als je alle mogelijke fouten hebt uitgesloten, is het tijd om tot actie over te gaan. Wil je zeker weten dat jouw sollicitatie aankomt bij de ontvanger? Zet je eigen e-mailadres dan in de bcc. Zo weet je zeker dat de e-mail is verzonden, maar de recruiter ziet niet dat je ook jezelf mailt.

Natuurlijk kunnen we niet beloven dat je, door bovenstaande tips op te volgen, die droombaan binnensleept. Maar je verkleint de kans dat jij jezelf straks voor je hoofd slaat, omdat je een domme fout hebt gemaakt bij het opsturen van je sollicitatiebrief en cv. Meer lezen over het voorkomen van fouten bij het solliciteren? Lees ook eens ons blog over cv fouten.