Newsroom

In de media

"Ze hadden niet verwacht dat het allemaal zo zou kloppen"

31-03-2019

Tekst: Jeroen te Nuijl 

De aanloop was nogal onorthodox: de nominatie kwam dankzij een onbekende HR-collega en amper terug van zwangerschapsverlof werd uit de losse pols het selectieformulier ingevuld. Maar dat mocht de pret niet drukken. YoungCapital won de HR Proffie 2018, tot grote trots van Elbrich Batstra. "Het is natuurlijk een enorm compliment dat wat je zegt in de markt ook hoorbaar is binnen het bedrijf," constateert de HR-directeur.

Net moeder geworden van een tweeling (inmiddels ruim negen maanden oud) kreeg Batstra de vakjury over de vloer bij YoungCapital. "Zij praatten met een dwarsdoorsnede van het bedrijf. Het grappige is dat me achteraf is verteld: 'We hadden de meest kritische juryleden naar jullie toe gestuurd omdat we dachten dat het één grote marketingmachine zou zijn, maar ze kwamen zo enthousiast terug ...' Ze hadden niet verwacht dat het allemaal zo zou kloppen."

Wat heeft de doorslag gegeven, denk je ?

"Wat ik het grootste compliment vind, is het einde van het juryrapport: 'Al met al een sterk voorbeeld van practice what you preach.' Daar geloof ik heel erg in. Sommige bedrijven etaleren hoe mooi het is en hoeveel vrijheid je wel niet krijgt, maar dan kom je binnen en is de praktijk eigenlijk precies het tegenovergestelde. Dan gaan mensen op een gegeven moment ook weer weg. Wij hebben ons HR-beleid op een heel simpele manier doordacht neergezet, iedereen begrijpt het en draagt het daardoor ook uit. We pretenderen happy, healthy en connected te zijn en daar acteren we ook naar."

"Er is momenteel zoveel diversiteit aan hot topics voor HR-professionals, maar waar iedereen mee te maken heeft, is de krapte op de arbeidsmarkt," vervolgt Batstra. "Het krijgen en vasthouden van goede mensen houdt ons allemaal bezig. HR ziet er soft uit, maar het is eigenlijk heel harde business. (Lachend) Er moet geld worden verdiend, laten we daar niet moeilijk over doen."

En dat gaat YoungCapital uitstekend af. Het uitzendbureau is onstuimig gegroeid; verdeeld over dertig vestigingen werken er inmiddels 1.300 mensen. "Toen ik hier vijf jaar geleden 'aanspoelde', zaten er 250," weet Batstra. "De basis is dat we heel goed voor onze mensen zorgen, zonder ze te pamperen of lui en verwend te maken. We faciliteren een omgeving waarin mensen zich kunnen ontwikkelen, want dat betekent vooruitgang. En zo'n prijs is dan natuurlijk een mooie kroon op ons werk en levert prachtige exposure op."

Fundament verstevigen

In het concept van YoungCapital staat gedrag centraal: het vinden van de juiste persoon met de juiste eigenschappen, ambitie én match met de cultuur. Dat is ook terug te zien in de arbeidsmarktcommunicatie. Eenmaal werkzaam bij YoungCapital kunnen medewerkers wekelijks deelnemen aan sportlessen, vindt jaarlijks een YoungCapital-festival plaats en is er dus veel aandacht voor groei- en ontwikkelmogelijkheden.

Wat zijn je eigen ambities dit jaar?

"Omdat we zo hard zijn gegroeid - jaar in, jaar uit met 40 tot 60 procent - moeten we nu het fundament van de organisatie meer gaan verstevigen. Ik ben er inmiddels wel achter dat binnen dit bedrijf alles veel eerder komt dan geprognotiseerd en daar hou ik me nu dus vooral mee bezig. Hoe ziet de organisatiestructuur eruit als je nog een keer zo'n klap gaat maken en doorgroeit naar 2.600 man? Hoe gaan we HR dan inrichten en technologie voor ons laten werken? Dat is een complexe maar wel leuke puzzel."

Discipline

En dan heeft Elbrich Batstra natuurlijk ook nog de zorg voor haar jonge tweeling. "Ja, pittig, maar het is absoluut te combineren hoor. Met als kernwoord: discipline. Het is ook weer een lesje prioriteiten stellen. En ik heb heel goed geluisterd naar Neelie Kroes: 'Vrouwen moeten niet bezuinigen op kinderopvang.' Dat doe ik dan ook niet. We hebben een heel lieve oppas aan huis die goud waard is. Voordat de tweeling er was, heb ik een studie Executive Coaching gedaan. Ik gun mezelf anderhalf tot twee jaar om bij YoungCapital alles goed op een rij te zetten en dan zie ik wel verder."

Prijs dankzij pratice what you preach

De andere drie genomineerden waren geduchte concurrenten uit de gevestigde orde (a.s.r., Royal Schiphol Group en Randstad Groep Nederland), maar de HR Proffie 2018 werd uiteindelijk toch gegund aan nieuwkomer YoungCapital. De prestigieuze HR-prijs stond in het teken van Workforce of the Future: met HR-strategie en -activiteiten goed inspelen op snel veranderende omstandigheden.

De vakjury toonde zich onder de indruk van de visie, implementatie en bewijskracht binnen YoungCapital. 'Het concept is voelbaar door de hele organisatie.' Die holistische benadering van HR bij YoungCapital resulteert in een cultuur, waar de happy, healthy & connected crew centraal staat. 'Hiermee speelt het uitzendbureau in op de behoefte van haar doelgroep, met de nadruk op jong, durf en ondernemerschap. De sterk doorgevoerde visie stelt YoungCapital in staat uitdagingen als krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden'.

Feed me

De jury stelde verder dat YoungCapital voorop loopt in de omgang met de Workforce of the Future. Dit blijkt onder meer uit het feit dat de HR-instrumenten on demand en online beschikbaar zijn, en continu leren ondersteunen. Zo wordt de app FeedMe gebruikt voor het geven van directe feedback aan een collega. De input van FeedMe wordt meegenomen in de coachingsgesprekken, onderdeel van de performance-managementcyclus. 'Al met al een sterk voorbeeld van practice what you preach.' De HR Proffie wordt sinds 2004 uitgereikt en is een gezamenlijk initiatief van NVP Netwerk voor HR-Professionais, Compagnon, Berenschot en SkillsTown. HR2day, Robidus en Noloc zijn ambassadeurs van de HR Proffie 2018.

Bron: NVP Magazine, maart 2019.

Share me!