Newsroom

In de media

Tekort aan werklui in de zomer, lonen hoger

07-08-2019

OSS/UDEN - Veel werkgevers in de regio hebben grote moeite om alle vacatures voor vakantie- en zomerbaantjes vervuld te krijgen. Om aan geschikte jongeren te komen, hebben bedrijven die zijn aangesloten bij uitzendbureau YoungCapital de lonen fors verhoogd. 

Voorbeelden van sectoren die schreeuwen om hulptroepen zijn de schoonmaak, postbezorging, productie en logistiek. Dat blijkt uit gegevens van vacaturebank Indeed en diverse uitzendbureaus, zoals Randstad.

Het tekort aan vakantiemedewerkers heeft te maken met de algehele krapte op de arbeidsmarkt, stellen uitzendbureaus. Omdat scholieren en studenten nu meer te kiezen hebben, gaan zij vooral voor de bijbaantjes die goed betalen, zegt directeur Evert Geerdink van XL Studenten Uitzendbureau. Hij merkt dat bijvoorbeeld vakantieparken grote moeite hebben om schoonmakers te vinden.

 

Effect

Om aantrekkelijk te zijn voor jongeren, stappen de nodige firma's volgens Geerdink af van het minimumloon. Cijfers van YoungCapital laten zien dat het aanbieden van een beter salaris effect heeft. Voor heel Nederland is het uurtarief met gemiddeld 8,7 procent omhoog gegaan. Door die stijging van de vakantielonen, kwamen er eind juni al 1500 meer sollicitaties binnen bij YoungCapital dan in 2018, stelt het bureau.

Het probleem is alleen dat ook het aantal vacatures blijft stijgen, meldt Randstad. Daardoor is het voor werkgevers moeilijker dan in eerdere jaren om aan vakantiekrachten te komen en schakelen zij vaker de hulp in van uitzendbureaus, laat een woordvoerder weten.

 

Flexibele werktijden

Onderzoek van YoungCapital toont aan dat jongeren naast een goed loon graag flexibele werktijden willen hebben in de zomer. Bij Eventure, dat medewerkers voor festivals en evenementen werft, kunnen jongeren op verschillende momenten aan de slag. Maar ook daar is het nu een 'gekkenhuis', vertelt manager Silke van der Kolk. ,,Terwijl wij naar nieuwe mensen zoeken, worden we ook aan alle kanten door andere uitzendbureaus gevraagd of we ze kunnen leveren.''

Eventure heeft ongeveer 4600 mensen klaar staan voor grote evenementen als Lowlands en eerder deze zomer Down The Rabbit Hole en de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Hoeveel er nog nodig zijn om alle beschikbare banen te bezetten, durft Van der Kolk niet te zeggen.

Een goed loon, fijne werktijden en leuke contacten. De Volkelse Mees van der Vleugel heeft een prima vakantiebaan bij Tzorg. Toch lukt het haar werkgever met moeite om personeel te vinden.

Lastig aan personeel te komen in de zomermaanden? Aan Mees van der Vleugel kan het niet liggen. De jonge Volkelse (18) houdt er liefst drie vakantiebaantjes op na. Iedere zondagochtend helpt ze in een bakkerij, tien uur per week staat ze in een cafetaria. Maar met twintig uur per week is ze toch vooral actief voor Tzorg. Voor dat bedrijf fietst ze kriskras door Uden om bij mensen thuis te boenen, te stofzuigen en een praatje te maken.

,,Het is echt leuk om te doen", zegt Van der Vleugel tussen twee afspraken door. ,,Je bent de hele dag lekker onder de mensen. En met acht euro per uur verdient het ook nog eens goed voor iemand van mijn leeftijd.”

Tzorg heeft alleen al in de (voormalige) gemeenten Oss, Bernheze, Landerd, Uden en Veghel bijna vijfhonderd thuishulpen werken. En ook zij willen vooral in de zomermaanden met vakantie. Daarom is het in deze periode een hele uitdaging voor de thuiszorgaanbieder om de planning rond te krijgen. Er zijn op dit moment niet minder dan 51 vakantiekrachten ingeschakeld. Slechts één op de tien is man.

,,We doen er van alles aan om jongeren aan ons te binden", zegt zorgcoördinator Bianca de Krijger van Tzorg. ,,Maar in de praktijk blijkt dat lastig. Schoolverlaters denken bij een vakantiebaan eerder aan de horeca of een supermarkt dan aan de zorg. Zeker de jongens. Gelukkig hebben we nu voldoende mensen, maar bijvoorbeeld in Uden kunnen we ook na de zomer nog wel wat extra hulp gebruiken. ”

Mees van der Vleugel vond haar werkplek toen ze aan het rondstruinen was op vacaturebank Indeed. Sinds begin juni, kort na haar eindexamen op het Udens College, is ze er aan de slag. Van het geld dat ze bij Tzorg en de andere adressen verdient, moet eind dit jaar een lange reis door Azië bekostigd worden. Of ze later nog verder wil in de zorg? Dat zou zomaar eens kunnen. Ze speelt al een tijdje met de gedachte om geneeskunde te gaan studeren. Maar ze neemt eerst een jaar de tijd om eens goed over de juiste studierichting na te denken.

Ook volgende zomer kan Tzorg ongetwijfeld wat extra handjes gebruiken. Van der Vleugel lijkt dat probleem bijna hoogstpersoonlijk op te lossen. Ze heeft de werkgever namelijk aanbevolen bij al haar vriendinnen. Eentje is er zelfs al aan de slag gegaan voor de thuiszorgaanbieder.  

Lees hier het originele bericht.

Share me!