De beste tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief goed voorbereiden is heel belangrijk. Wil jij weten hoe je dit moet doen? YoungCapital geeft je de beste tips voor een ijzersterke sollicitatiebrief of motivatiebrief. Lees snel verder!

Check het bedrijf

Verdiep je in het bedrijf. Zoek uit waar ze zich precies mee bezighouden en of je raakvlakken hebt met hun idealen. Herken jij jezelf in hun visie? Schrijf dit dan op een briefje, want dat kun je gebruiken bij het schrijven van je sollicitatiebrief.

Wat doe je?

Zorg ervoor dat je precies weet welke baan je wilt hebben en welke werkzaamheden je gaat uitvoeren. Als je nog niet alles weet, kun je via LinkedIn meer informatie vinden over de baan. Hoe? Ga naar ‘advanced search’ en zoek bij ‘titel’ naar jouw functie. Je krijgt mensen te zien die in deze functie aan het werk zijn. Bekijk een aantal profielen, zodat je weet waar ze zich mee bezighouden.

Google jezelf

Die recruiter is natuurlijk nieuwsgierig naar de schrijver van de sollicitatiebrief. Hij of zij zal jou ongetwijfeld zoeken op Facebook, LinkedIn en Twitter. Zorg er dus voor dat die feestjes waar je dronken op straat eindigde, niet te zien zijn. Stel je Facebook-profiel zo in dat alleen vrienden jouw foto’s kunnen zien. De voorbereiding voor het schrijven van een sollicitatie heeft dus ook betrekking op social media.

Waarom jij?

Waarom ben jij de beste kandidaat? Waarom sluiten jouw skills zo goed aan op de eisen? Ga voor de spiegel staan en vertel op een overtuigende manier waarom de recruiter jou aan moet nemen. Ga bij jezelf na waar je goed in bent en schrijf dit op. Je kunt jezelf pas verkopen als je weet wat er zo interessant aan je is. Dit helpt je ook bij de voorbereiding van een sollicitatiegesprek!

It’s me!

De naam van de recruiter staat meestal onder de vacaturetekst. Voor jou is dit een ideale kans om jezelf al voor het sollicitatiegesprek voor te stellen. Schrijf een paar vragen op over de vacaturetekst en bel de recruiter. Noem duidelijk je naam aan de telefoon en stel de vragen. Zo krijg je meer informatie voor in je sollicitatiebrief en klinkt je naam bekend als de recruiter je motivatiebrief leest.

Ben jij er klaar voor om je sollicitatiebrief te gaan schrijven? Bekijk de tips die we voor je hebben.

Een goede sollicitatiebrief schrijven doe je zo

Vraag jij je af hoe je een goede sollicitatiebrief moet schrijven? Om je kort, maar krachtig advies te geven, hebben we hieronder zeven do’s en don’ts opgeschreven die je sowieso helpen om die nieuwe baan binnen te halen.

Elk woord is duur

Vraag jezelf wat je écht moet vertellen in je sollicitatiebrief, omdat dit interessant is voor de recruiter. Als je dit één keer schrijft, is het genoeg. Elk woord dat niets toevoegt, verzwakt je sollicitatiebrief. Want niemand vindt het leuk om drie keer dezelfde boodschap terug te lezen.

Choose your strategy

Solliciteer je bij een bedrijf waar toffe Engelse termen vaak gebruikt worden? Dan kun je jouw sollicitatiebrief op een hippe manier schrijven. Wil je notaris worden, of advocaat, dan kun je beter formeel taalgebruik hanteren. Anders val je volledig uit de toon en vraagt de recruiter zich af of jij wel binnen deze branche past.

Val op!

Jij bent toch anders dan andere kandidaten? Laat dit dan ook merken. Beschrijf bijvoorbeeld wat je opviel toen je de websites aandachtig bekeek. Of schrijf in je sollicitatiebrief waarom je hun product zo bijzonder vindt. Je kunt je ook onderscheiden door de vorm van je sollicitatiebrief. Solliciteer je bij een krant? Maak je lay-out dan op in de stijl van die krant.

Why should we hire you?

Vertel kort en krachtig waarom jij dé kandidaat bent voor deze job. Leer je bijvoorbeeld heel snel? Heb je relevante ervaring voor deze job? Of heb je jouw scriptie geschreven over een onderwerp dat veel raakvlakken heeft met het bedrijf waar je solliciteert? Overtuig zo de recruiter!

Laat je kwaliteiten voor zich spreken

Vind jij jezelf de beste kandidaat? Dan mag je dit laten blijken uit jouw sollicitatiebrief. Gebruik ijzersterke argumenten om de recruiter hiervan te overtuigen. Pas wel op dat je niet doorslaat, want niemand zit te wachten op een collega die zichzelf een legende vindt.

Word of wordt?

Elke spelfout verkleint de kans op jouw droombaan. Ben je een kei in spelling, interpunctie en heb je een lekkere schrijfstijl? Ook dan check je jouw tekst minimaal drie keer. Print daarna je brief uit en check hem nogmaals. Daarna schakel je een of twee taalnazi´s in, die je eerder nog zo vervloekte, om je brief te laten tegenlezen. Zo voorkom je mogelijke taalfouten, want zes ogen zien natuurlijk meer dan twee ogen.

Safety first

Heb je jouw sollicitatiebrief geperfectioneerd? Sla hem dan op als pdf. Zo kun je niet per ongeluk een paar woorden of spaties verwijderen. Lees ook welke fouten je nog meer moet vermijden. Voorkomen is beter dan genezen!

Zo verstuur je jouw sollicitatiebrief foutloos

Je hebt een overtuigende sollicitatiebrief, ook wel motivatiebrief genoemd, geschreven en ook je cv is indrukwekkend. Even snel versturen en dan hopen dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Vijf minuten later bedenk je ineens dat je geen bijlagen toegevoegd hebt aan je e-mail. Omdat je snel het mailtje wilde versturen, heb je nu een slordige indruk gemaakt. Hoe voorkom je dit soort fouten voortaan?

  • E-mailadres van tien jaar geleden. Zorg ervoor dat jouw e-mailadres professioneel is. Want hoe serieus denk je dat de recruiter jouw sollicitatiebrief neemt, als je solliciteert met ikbeneensuperster@msn.com? Niet. Je kunt er ook voor kiezen een e-mailadres aan te maken dat je gebruikt voor sollicitaties.
  • Onderwerp. Staat er een vacaturenummer bij de vacature? Vermeld dit dan in het onderwerp van je e-mail als je jouw sollicitatiebrief en cv verzendt. Je kunt ook de functie waarop je solliciteert, in het onderwerp plaatsen.
  • Voorkom onnodige tekst. “Geachte heer Jansen, middels deze e-mail solliciteer ik naar de functie van receptionist.” Misschien heb je zo’n soort mailtje weleens geschreven, maar je hebt er niks aan. Voeg liever (een deel van) je sollicitatiebrief toe als tekst. En stuur de brief ook als pdf-bestand toe, zodat je het de recruiter extra makkelijk maakt.
  • Je contactgegevens. Je wilt natuurlijk dat de recruiter je snel kan bereiken als hij je wil uitnodigen voor een gesprek. Sluit je e-mail dan ook altijd af met jouw naam en telefoonnummer. Natuurlijk staan deze gegevens ook in je cv, maar het is voor de recruiter wel zo makkelijk als hij je direct kan bellen en niet eerst het bestand moet openen.
  • Dubbelcheck. Denk je dat je mailtje klaar is om te versturen? Voer dan nog een laatste check uit door jezelf te mailen. Dan zie je precies hoe je mailtje eruitziet en of je nog spatie- of spelfouten gemaakt hebt. Check ook of je alle bijlagen toegevoegd hebt.
  • Controleer jezelf. Als je alle mogelijke fouten hebt uitgesloten, is het tijd om tot actie over te gaan. Wil je zeker weten dat jouw sollicitatie aankomt bij de ontvanger? Zet je eigen e-mailadres dan in de bcc. Zo weet je zeker dat de e-mail is verzonden, maar de recruiter ziet niet dat je ook jezelf mailt.

Natuurlijk kunnen we niet beloven dat je, door bovenstaande tips op te volgen, die droombaan binnensleept. Maar je verkleint de kans dat jij jezelf straks voor je hoofd slaat, omdat je een domme fout hebt gemaakt bij het opsturen van je sollicitatiebrief en cv. Meer lezen over het voorkomen van fouten bij het solliciteren? Lees ook eens ons blog over cv fouten.