Met meer zelfvertrouwen een goed sollicitatiegesprek voeren doe je zo

Zelfverzekerde mensen krijgen meer voor elkaar en maken een betere indruk op gesprekspartners. Dit geldt ook bij sollicitatiegesprekken. Wil jij een overtuigende indruk maken bij je sollicitatiegesprek? Gebruik onze tips en haal die nieuwe baan binnen.

Zelfvertrouwen zit tussen je oren

‘Of je nu denkt dat je het kunt, of denkt dat je het niet kunt, je krijgt altijd gelijk.’ Deze uitspraak werd onlangs bevestigd in een onderzoek door de Universiteit van Melbourne. Hierin werd aangetoond dat zelfverzekerde mensen meer geld verdienen en sneller promotie krijgen dan anderen.

Maar voordat je kunt denken aan promotie maken of veel geld verdienen, moet je natuurlijk eerst aangenomen worden. Om die kans te vergroten, is het belangrijk om zelfvertrouwen uit te stralen tijdens je sollicitatiegesprek. Maar hoe doe je dat?

Spreek met zekerheid

Wat valt je op als je luistert naar iemand als Barack Obama? Je hoort geen ‘uh’, geen slagen om de arm, geen twijfel. Mensen met zelfvertrouwen praten in heldere statements. Omdat ze weten dat mensen pas luisteren als je je ideeën met overtuiging presenteert. Vraagt de recruiter waarom jij de beste kandidaat bent? Spreek dan overtuigend en laat dat ‘uh’ achterwege.

Focus op je eigen kwaliteiten

Jezelf vergelijken met anderen is jezelf beperken. Vertel dus tijdens je sollicitatiegesprek niet dat die andere kandidaten slecht zijn, maar belicht je eigen kwaliteiten. Vertel overtuigend waar jij goed in bent, zonder twijfel.

Luisteren, in plaats van praten

Mensen met zelfvertrouwen luisteren meer dan ze praten, omdat ze niet het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten bewijzen. Ze luisteren naar anderen om ervan te leren en te groeien. Besef dat je tijdens een sollicitatiegesprek niet altijd hoeft te praten, want luisteren en vragen stellen is minstens net zo’n effectieve tactiek.

Ga voor kleine overwinningen

Blijf jezelf uitdagen en pushen, zelfs als je inspanningen slechts kleine succesjes opleveren. Of je nu een nieuw persoonlijk record vestigt tijdens je hardlooprondje of weer een dag geen snoepjes eet: een serie kleine overwinningen boost je zelfvertrouwen. Het gevolg? Je zit lekkerder in je vel en bent overtuigender tijdens dat belangrijke sollicitatiegesprek.

Durf je nek uit te steken

Als je nooit probeert om die baan te krijgen waar je altijd al van droomt, ga je hem zeker nooit krijgen. Heb vertrouwen in jezelf en durf ervoor te gaan! Wie niet waagt …

Tot slot: focus op het proces, niet op het eindresultaat

Het opbouwen van zelfvertrouwen is geen eenmalig project, maar een levenslang proces. Het gaat erom dat je blijft groeien, als professional en als mens.

Iedereen begrijpt dat je er bij een sollicitatiegesprek niet helemaal ontspannen bij zit. Maar met een extra dosis zelfvertrouwen laat je een fijner sollicitatiegesprek voeren. Wel zo fijn voor jou en je carrièrekansen.

Wil je meer advies? Lees ook onze blog over de beste tips voor een sollicitatiegesprek.

Maak een succes van jouw sollicitatiegesprek met deze tips

Natuurlijk wil je dat jouw sollicitatiegesprek een succes wordt en daarom hebben we een aantal tips voor je verzameld. Want goed advies is goud waard.

Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

Jezelf voorbereiden is heel belangrijk als je een goed sollicitatiegesprek wilt voeren. Stel jezelf een aantal vragen: bij wat voor bedrijf kom ik te werken? Welke functie-eisen hadden ze beschreven in de vacature? Wat wil ik weten van het bedrijf? En welke relevante werkervaring en skills heb ik, waardoor ze mij wel moeten aannemen?

Win zo veel mogelijk informatie in

Hoe meer informatie je hebt over het bedrijf, hoe meer indruk je maakt bij het sollicitatiegesprek. Check de website, zoek nieuwsartikelen en bedenk relevante vragen hierbij. Zo laat je zien dat jij je verdiept hebt in het bedrijf en er moeite voor doet om deze baan te krijgen.

Check je gesprekspartner

Als je veel informatie hebt over het bedrijf, kun jij je vizier richten op je gesprekspartner(s). Als je weet met wie je het sollicitatiegesprek hebt, kun je daar rekening mee houden in je voorbereiding en uiteindelijk in het sollicitatiegesprek. Google, LinkedIn en Twitter zijn de perfecte tools om mee te researchen.

Heb je een overeenkomst met de recruiter? Breek hiermee dan het ijs. Bijvoorbeeld als je aan dezelfde hogeschool hebt gestudeerd of bij hetzelfde bedrijf gewerkt hebt. Blijf wel professioneel en begin niet over de vakantiefoto’s van de recruiter die je op Facebook zag.

Ready to go?

Ben je bijna klaar om het gesprek aan te gaan? Neem onderstaande sollicitatiegesprek tips dan nog even mee:

 • Weet je of er een dresscode geldt binnen het bedrijf? Zo ja, speel hier dan slim op in. De juiste kleding gaat je misschien niet direct een baan opleveren, maar de verkeerde kleding kan de kans op een baan wel laten verdwijnen. Als je niet weet of er een dresscode geldt, probeer dan erachter te komen hoe personeel van vergelijkbare bedrijven zich kleedt op de werkvloer. En zorg ervoor dat jouw kleding hierbij aansluit.
 • Zorg ervoor dat je niet met een bomvolle of lege maag richting het gesprek gaat. Een volle maag kan je dwars zitten, en een hongerig gevoel is slecht voor je concentratie.
 • Kom ruim op tijd. Zorg ervoor dat je tien of vijftien minuten voor aanvang van het sollicitatiegesprek aanwezig bent. Dan kun je de sfeer proeven binnen het bedrijf, jezelf opfrissen en ben je nog steeds keurig op tijd.

De eerste indruk

Je bent goed voorbereid, op tijd aanwezig en je zit klaar om je mogelijk nieuwe werkgever de hand te schudden. Het eerste wat jij doet, is een stevige, zekere en korte handdruk geven. Slappe, klamme handjes doen het nooit goed bij een recruiter. Het helpt om je handen vooraf af te spoelen met koud water en tijdens het wachten je handen op je broek te leggen. Natuurlijk wel nadat je ze goed afgedroogd hebt.

Take it easy

Tijdens het gesprek is je houding actief, maar ontspannen. Ga rechtop zitten en voorkom dat je tijdens het gesprek onderuitzakt. Het is belangrijk dat je tijdens het gesprek je gesprekspartner in de ogen kijkt. Heb jij een zenuwtrekje? Verberg dit dan zo veel mogelijk. Het is natuurlijk niet erg als mensen zien dat je zenuwachtig bent, zolang het maar niet irritant wordt. Dus blijf van je haar af, verander niet iedere seconde van houding en laat je stopwoordjes achterwege. Dit gaat vanzelf als je jezelf zo veel mogelijk probeert te ontspannen. Lees ook onze tips om vol zelfvertrouwen je gesprek in te gaan.

Zo voer je het gesprek

Omdat jij je goed hebt voorbereid, kun je inschatten wat voor vragen de recruiter stelt tijdens het gesprek. Maar onthoud ook dat je niet altijd direct antwoord hoeft te geven op een lastige vraag. Zeg bijvoorbeeld dat je even over de vraag moet nadenken.

Nog een tip: je sollicitatiebrief hebben ze zelf al gelezen, dus informatie daaruit herhalen is niet nodig. Je wilt een beter beeld van elkaar krijgen, dus voeg je waardevolle informatie toe.

Tijdens je voorbereiding heb je ook een aantal vragen opgeschreven om te stellen aan de recruiter. Zo laat je zien dat je actief deelneemt aan het gesprek. En dat je voorbereid aan het gesprek begint.

Don’ts!

Er zijn natuurlijk ook vragen die je beter niet kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek, zoals:

 • 'Hoe lang duurt mijn proeftijd?' Deze vraag stel je pas bij een volgend gesprek. Want als je hier direct naar vraagt, kom je onzeker over.
 • Begin niet te snel over het salaris, want je wilt niet overkomen als een geldwolf. Dit soort vragen stel je bij een vervolggesprek of tijdens de onderhandeling over arbeidsvoorwaarden. Als de werkgever er zelf over begint, kun je natuurlijk wel reageren.

Heb je de sollicitatierondes doorlopen en ga je beginnen aan de onderhandelingen over je salaris? Doe dan van tevoren research om te checken wat iemand in deze functie zou moeten verdienen. Doe je voordeel met onze sollicitatiegesprek tips en haal die gewilde baan binnen. Good luck!

Meer tips nodig? Neem dan ook eens een kijkje op ons YouTube-kanaal. Daar geven wij je handige sollicitatie- en cv-tips!

Kledingadvies nodig voor je sollicitatiegesprek?

Yes, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij jouw droombedrijf. Maar nu wordt het pas écht moeilijk: welke kleding kies je voor je sollicitatie? Soms is een casual outfit met sneakers helemaal goed. Andere bedrijven vereisen een formelere stijl, of zien je het liefst zelfs in (mantel)pak. We vroegen een aantal leuke organisaties om kledingadvies.

kledingadvies sollicitatiegesprek

Informeel, formeel of iets ertussenin?

Voor het gemak hebben wij drie setjes kleding voor je sollicitatie gemaakt: een informele, een semi-formele en een formele. Daarna vroegen we recruiters en HR-professionals om hun mening.

Informele sollicitatiekleding

informele sollicitatiekleding

1. Lekker casual solliciteren met een spijkerbroek, een comfortabel shirt en sneakers

Perfecte sollicitatiekleding voor ‘jonge’ bedrijven als Coolblue en (bij)banen als bijvoorbeeld koerier.

“Dit zijn prima sollicitatieoutfits voor bijvoorbeeld koeriersfuncties bij Coolblue”, zegt recruiter Sabrina Danker. “Het draait er bij ons om dat je jezelf bent. Als dat met gympen en een T-shirt is: prima. Zelfs blauw haar en piercings zijn oké!”

Wil je in een Pathé-bioscoop werken? Dan is herenoutfit 1 het nét niet volgens recruiter Laura Kramer. Scheuren in kleding vindt Kramer niet passen bij het bedrijf, net als korte rokjes, crop tops en sportkleding. Met gympen en een comfortabel shirt is niks mis. Als er geen gaten in de broek hadden gezeten, was deze sollicitatieoutfit prima geweest.

De wat formelere bedrijven ING en Rabobank, zien sollicitatieoutfit 1 als minder geschikt voor een sollicitatiegesprek. Kort gezegd: iemand die in spijkerbroek komt, staat al 1-0 achter volgens Barbara Meihuizen van Rabobank. Jan Appel, HR-adviseur bij PostNL geeft ook als kledingadvies niet outfit 1 te dragen. Alle functies, van pakkettenchauffeur tot accountmanager hebben een eigen dresscode, maar outfit 1 valt af voor alle functies.

Semi-formele sollicitatiekleding

semi-formele sollicitatiekleding

2. Een semi-formele outfit met blouse, gecombineerd met zwarte of grijze, nette gympen

Een goede sollicititatieoutfit voor de meeste bedrijven. De veilige keuze voor iedere sollicitant die niet weet wat hij aan moet trekken!

Voor een sollicitatiegesprek op het hoofdkantoor van Coolblue wordt Danker echt blij van de herenoutfit 2. De sollicitatiekleding voor vrouwen vindt ze leuk, maar eigenlijk alweer wat aan de nette kant. Kramer vindt deze outfit een goede keus voor veel functies bij Pathé. Het overhemd voor heren en jasje voor vrouwen maakt de sollicitatieoutfit compleet.

Appel van PostNL sluit zich daarbij aan. “Optie 2 kan voor functies zoals klantenservice medewerker, administratief medewerker en planbaliemedewerker bij PostNL, al zou ik ervoor kiezen om dan wel iets nettere schoenen aan te trekken.” Hij benadrukt dat de keuze van sollicitatiekleding afhangt van de baan waarop je solliciteert. Heb je contact met klanten, dan kun je beter nog iets formeler gekleed.

Jan-Willem Knol, expert recruiter bij ING, geeft outfit 2 met een donkere spijkerbroek en nette blouse als kledingadvies voor een functie zonder direct klantcontact. Maar ook hij kiest outfit 3 voor functies met direct klantcontact. “Of je nu voor 2 of 3 gaat, we verwachten in ieder geval dat je er netjes en verzorgd uitziet”, zegt Knol. Rabobanks Meihuizen vindt deze sollicitatiekleding ongeschikt en vraagt zich af of sollicitanten die deze kleding naar hun sollicitatie dragen zich wel ingelezen hebben in het bedrijf en de functie.

Formele sollicitatiekleding

formele sollicitatiekleding

3. Strak in ’t pak en ready for business! De klassieke, formele, sollicitatieoutfit

Een representatieve outfit voor formelere bedrijven. Prima voor functies met veel klantcontact zoals accountmanager.

Danker van Coolblue: “Ik werkte vroeger bij een bedrijf in de hospitalitybranche en trok mijn mantelpakje en hakken ook aan naar mijn sollicitatiegesprek bij Coolblue. Ik voelde meteen al blikken.” Een grappige misser, maar gelukkig wist Coolblue daar doorheen te prikken.

Voor functies op het hoofdkantoor, bijvoorbeeld als leidinggevende of accountmanager is deze sollicitatieoutfit het perfecte advies, volgens Kramer van Pathé en Appel van PostNL. Volgens beiden mag een nettere versie van outfit 2 ook, maar met (een variatie op) sollicitatiekleding 3 zit je voor dit soort functies goed.

Sollicitatieoutfit 3 is volgens Meihuizen precies passend voor een sollicitatiegesprek bij Rabobank. Meihuizen vindt wel dat een beetje variatie prima kan; als het bijvoorbeeld gaat om een functie zonder klantcontact, kun je ervoor kiezen om de stropdas weg te laten. Deze outfit heeft bij een sollicitatie bij ING ook de voorkeur van Knol, als het gaat om een functie met veel klantcontact. In deze functies is het belangrijk dat je als medewerker de juiste uitstraling hebt.

Zijn er ook bedrijven waar het er minder toe doet?

Ja, die zijn er. Tony’s Chocolonely bijvoorbeeld, waar we People Champion Carline van Veen spraken. Ze benadrukt dat zolang een sollicitant er verzorgd uitziet, vrijwel alles oké is. Het doorsnee ‘uniform’ op Tony’s hoofdkantoor is casual met bijvoorbeeld een spijkerbroek en gympen, maar trek je liever een jasje aan dan is dat ook prima. “We willen dat je je fijn voelt zoals je bent, ook op kantoor. Voor sollicitanten geldt hetzelfde”, aldus Van Veen.

Verdiep je in het bedrijf en play it safe

Waar moet je nu écht op letten bij het kiezen van je sollicitatiekleding? “Veel bedrijven vinden het belangrijkste dat je je verdiept in de bedrijfscultuur, er netjes uitziet en uitstraalt dat je over je sollicitatiegesprek hebt nagedacht,” geeft Meihuizen als kledingadvies.

Heb je écht geen idee wat je moet aantrekken? Kies dan iets uit dat lijkt op sollicitatieoutfit 2: een outfit waarmee je wél netjes, maar niet overdressed bent. Afhankelijk van je functie kun je uiteindelijk je kleding nog informeler maken met een lekkere spijkerbroek, of juist formeler met bijvoorbeeld een jasje of nette schoenen.

Deze sollicitatievragen kun je verwachten bij een sollicitatiegesprek

Bij veel sollicitatiegesprekken worden dezelfde vragen gesteld. De 33 meest voorkomende vragen hebben we voor je op een rijtje gezet, zodat jij goed voorbereid aan het sollicitatiegesprek begint.

De meest gestelde sollicitatievragen:

 • Hoe motiveer jij anderen?
 • Noem een situatie waarin je een conflict had met een collega. Hoe ging je daarmee om?
 • Wie heeft jou geïnspireerd in je leven, en waarom?
 • Vertel in dertig seconden welke vaardigheden en kennis je aan ons team toevoegt.
 • Iedereen maakt fouten. Vertel ons eens over een fout die jij ooit maakte en die een flinke impact had op het bedrijf of je team – en wat je hebt gedaan om die fout recht te zetten.
 • Welke rol neem je meestal aan binnen een team?
 • Hoe ga je met kritiek om?
 • Als je inspraak zou hebben in een beslissing van het management, waar je sterk tegen bent, zou je dan voet bij stuk houden?
 • Wat kan een bedrijf volgens jou het beste doen voor zijn medewerkers om het personeelsverloop te beperken?
 • Als ik zou spreken met een van jouw vorige leidinggevenden, welk verbeterpunt zouden zij dan voor jou noemen?
 • Wat zijn je langetermijnambities in een bedrijf of functie?
 • Vertel eens over die ene keer dat je in je werk de juiste beslissing nam, terwijl niemand het in de gaten had.
 • De recruiter geeft je een baksteen en zegt: “Je hebt drie minuten om me deze baksteen te verkopen.”
 • Wat doe je als een klant ‘nee’ zegt, maar eigenlijk bedoelt: ‘Leg me de deal nog iets uitgebreider uit’?
 • Waar maak je je zorgen over, en waarom?
 • Wat is jouw definitie van succes en hoe presteer je ten opzichte van die definitie?
 • Wat is, volgens je collega’s, je grootste kwaliteit?
 • Geef een voorbeeld van iets waarin je hebt gefaald. Hoe reageerde je en hoe overwon je deze mislukking?
 • Waarom wil je van baan veranderen en bij ons bedrijf komen werken?
 • Wat zijn je belangrijkste sterke en zwakke punten?
 • Welke kwaliteiten zou een teamleider volgens jou moeten hebben?
 • Welke veranderingen zou je doorvoeren als je bij ons aan de slag gaat?
 • Hoe vind je het om te rapporteren aan een manager die jonger is dan jij?
 • Kun je onder hoge druk werken?
 • Wat heb je liever: dat mensen je aardig vinden of dat ze je respecteren?
 • Als je manager vraagt om te springen, vraag je dan: ‘hoe hoog’? Of zou je vragen waarom je moet springen?
 • Heb je ooit iets gedaan wat tegen alle sociale conventies inging, maar wat je toch deed omdat dat het juiste was om te doen?
 • Als je in mijn schoenen stond, zou je dan iemand zoals jij aannemen, en waarom?
 • Wat waren je eerste indrukken toen je bij ons binnen liep en in de lobby zat te wachten?
 • Beschrijf je ideale werkomgeving.
 • Heb je sollicitaties lopen bij andere werkgevers?
 • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
 • Op welke manier voeg jij diversiteit toe aan ons team?

Heb jij een antwoord op al deze sollicitatievragen? Dan ben je klaar om die droombaan binnen te slepen!

Wil je meer advies? Lees ook onze blog over de beste tips voor een sollicitatiegesprek.

Maak een goede eerste indruk bij je sollicitatiegesprek

Een overtuigende eerste indruk maken bij een sollicitatiegesprek is voor sommigen a piece of cake. Dan hebben we het over die mensen die, vanaf de eerste ontmoeting, iedereen om hun vinger winden en daardoor elke baan krijgen die ze willen. Hoe doen ze dat toch?

Een fantastische eerste indruk achterlaten bij je sollicitatiegesprek lijkt iets ongrijpbaars: het lukt, of het lukt niet. Toch is het minder moeilijk dan je denkt. Het heeft vooral te maken met je manier van communiceren. En dit is niet alleen een talent, maar ook een vaardigheid die je kunt trainen en ontwikkelen. Het is dus vooral een kwestie van veel oefenen en de juiste vragen stellen tijdens je gesprek.

Met onderstaande zeven (non)verbale technieken maak jij een sterke eerste indruk bij een sollicitatiegesprek. Zo maak je jezelf aantrekkelijker voor de recruiter en heb je meer kans op die uitdagende, nieuwe baan.

Techniek 1: beleefdheid loont

Woorden als ‘alstublieft’ en ‘dank u wel’ lijken overbodig, maar maken een wereld van verschil. Het effect zie je in deze video, waarin een extreem beleefde overvaller zijn slag slaat. Hoewel de man een misdaad begaat (en met geweld dreigt), voelt vrijwel iedereen (een beetje) sympathie voor hem. Dit komt door de manier waarop hij communiceert.

Techniek 2: oprechte complimenten doen wonderen

Het sleutelwoord hier is ‘oprecht’. Geef gemeende complimenten, zonder te slijmen of te overdrijven. Heeft die recruiter een mooi jurkje aan? Complimenteer haar dan, want daarmee breek je het ijs. En waarschijnlijk krijg je een glimlach als bedankje.

Techniek 3: bied een helpende hand

Een van de meest krachtige manieren om iemand voor je te winnen, is simpelweg je hulp aanbieden. Dat kun je doen door je kennis, expertise of netwerk in te zetten, maar ook door iets simpels als de deur voor een ander openhouden voor een sollicitatiegesprek. Dit zijn heel subtiele trucjes, en ze zijn ook effectief.

Techniek 4: natuurlijk help ik graag

Zoals gezegd is behulpzaamheid een goede manier om iemands sympathie te winnen, maar je kunt dit nog verder uitvergroten.

Als iemand je bedankt, zeg dan niet ‘geen probleem’ of ‘oké’, maar ‘graag gedaan’. Zo laat je merken dat je iemand niet alleen helpt omdat hij erom vraagt, maar omdat je het ook daadwerkelijk fijn vindt om hem of haar te helpen.

Techniek 5: show your confidence

Rug recht, schouders naar achter, kin omhoog en een vrolijke glimlach: zo straal je zelfvertrouwen uit! Zorg er wel voor dat zelfvertrouwen niet verandert in bluffen of opscheppen.

Hoewel jij jezelf de beste kandidaat vindt voor die baan, werkt het tegen je als je dit tien keer herhaalt. Niemand zit op een collega te wachten die zichzelf continu de hemel in prijst.

Techniek 6: wie bent u ook alweer?

Zorg ervoor dat je je best doet om namen en formele aanspreektitels te onthouden. Welk effect dat heeft, merk je bijvoorbeeld in het verschil tussen: ‘Meneer de Vries, hoe maakt u het?’ en gewoon: ‘Hallo’.

Als je de namen en titels van je gesprekspartner kent, laat je zien dat je goed voorbereid aan het sollicitatiegesprek begint. En daarmee maak je indruk en krijg je hopelijk die nieuwe baan.

Techniek 7: een luisterend oor

Het kostbaarste dat je iemand kunt geven, is tijd. Wil je indruk maken? Praat dan niet alleen, maar luister ook goed naar wat je gesprekspartner te vertellen heeft en wees attent. Dat kan heel nuttig zijn.

Een goede eerst indruk maken, kun je leren

Je hoeft niet meteen alle technieken in elk sollicitatiegesprek toe te passen. Begin gewoon met de paar technieken die voor jou het meest natuurlijk aanvoelen, en werk van daaruit verder. Zo zorg je dat jouw gesprekspartner een goede indruk van jou krijgt. Om een extra overtuigende indruk te maken, stel je deze vragen tijdens je sollicitatiegesprek.

Met deze vragen eindig je het sollicitatiegesprek

Je sollicitatiegesprek zit er bijna op. De recruiter kijkt je aan en stelt een laatste vraag: “Heb je nog vragen?” Volautomatisch zeg je ‘nee’, geef je een hand en loop je het gebouw uit. Zonde! Want juist met een goede tegenvraag had je ervoor kunnen zorgen dat de recruiter jouw naam onthoudt na het sollicitatiegesprek.

Kennis is macht

“Recruiters stellen die laatste vraag tijdens een sollicitatiegesprek met een reden”, vertelt onze recruiter Aranxia Harthoorn. Het is een test om te kijken of kandidaten zich hebben verdiept in de functie. “Als een kandidaat geen vragen voor mij heeft, gaat er bij mij een alarmbel af”, vertelt Aranxia. “Het is een signaal dat de kandidaat weinig geeft om de baan, of dat hij/zij zich niet goed heeft voorbereid.” Vragen stellen is dus essentieel. Maar met welke vragen maak je de beste indruk tijdens het sollicitatiegesprek? We geven je zes voorbeelden.

‘Waar ziet u de organisatie over tien jaar?’

Met deze vraag laat je de recruiter flink nadenken: dit krijgt hij niet elke dag te horen. Door deze vraag te stellen laat je niet alleen zien dat je nadenkt over de toekomst van het bedrijf, maar ook dat je graag bij de beste werkgever aan de slag wilt.

‘Hoe lang werken mensen gemiddeld in deze baan?’

Het antwoord op deze vraag geeft je veel informatie over de gang van zaken in het bedrijf. Als het bedrijf zijn werknemers lang vasthoudt, weet je dat ze graag in je willen investeren. Ook de recruiter zal inzien dat je op zoek bent naar een goede werkgever, en zal je daardoor zeker onthouden.

‘Welke vaardigheden zijn belangrijk in deze functie?’

De beste manier om je inzet te tonen, is door dieper in te gaan op de benodigde ervaring en vaardigheden. Zo wek je de indruk dat je bereid bent om verder te leren. Werkgevers houden van ijverige werknemers, dus laat zien dat je dat bent.

‘Hoe vaak krijg ik feedback op mijn werk en op welke manier gebeurt dat?’

Dit is een goede vraag om te stellen! Het toont aan dat je bereid bent om te leren van je fouten en dat je openstaat voor kritiek. Reflectie is een sterke eigenschap van een kandidaat, en de recruiter weet dat.

‘Ik zag dat jullie de laatste maanden actiever zijn geworden op social media. Hebben jullie je strategie veranderd?’

Je laat de recruiter zien dat je je in het bedrijf hebt verdiept. Een simpele vraag over de website toont al aan dat je de werkgever hebt gecheckt en dat je weet waar het bedrijf voor staat.

‘Wat zou mij echt succesvol maken in deze functie?’

Soms zegt een vraag meer dan tien sollicitatiegesprekken. Dit is er een van. Door deze vraag te stellen laat je zien dat je er alles aan wilt doen om te slagen. En dat is precies wat de recruiter en opdrachtgever in jou zoeken!

Met zulke vragen kun je de recruiter net dat laatste zetje geven om jou als kandidaat voor te stellen bij de opdrachtgever. Heb je de selectie overleefd? Zo zorg je ervoor dat je een marktconform salaris gaat verdienen.

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dit is hoe het niet moet!

Dat de eerste indruk belangrijk is bij een sollicitatiegesprek, nemen sommige sollicitanten wel heel letterlijk. Deze kandidaten lieten een onvergetelijke indruk achter bij de recruiter, maar helaas niet positief.

Solliciteren zonder argumenten

Karen Bongers, corporate recruiter op het hoofdkantoor van YoungCapital in Hoofddorp, weet nog goed dat ze een mannelijke sollicitant op gesprek had. Ze was geïnteresseerd geraakt in deze kandidaat door de eigenschappen die hij op zijn cv had gezet. “Hij had allerlei kwaliteiten op zijn cv staan. Dus toen werd ik wel benieuwd.”

Toen Bongers haar eerste vraag op hem afvuurde, was zijn reactie verrassend. “Ik vroeg waaruit bleek dat hij communicatief vaardig was. Toen keek hij me met grote ogen aan. Na een paar seconden stilte zei hij dat hij het van zijn moeder op zijn cv moest schrijven.”

Tip: als je jouw sterke punten op je cv zet, zorg er dan ook voor dat je ze kunt aantonen met concrete voorbeelden.

De doorgeslagen notulist

Een recruiter ziet natuurlijk graag dat een kandidaat een sollicitatiegesprek serieus neemt. Maar ook daarin kan hij doorslaan, vertelt Bongers. “Ik had een jongen op gesprek die tijdens ons gesprek alleen maar aan het meeschrijven was. Het leek alsof hij zijn papier interessanter vond dan zijn gesprekspartner, want mij keek hij nauwelijks aan. Ik denk dat hij wilde laten zien hoe serieus hij het gesprek nam. Prima, natuurlijk, maar omdat hij zo krampachtig aan het schrijven was, hadden we geen goed gesprek. Het was eenrichtingsverkeer vanuit mij naar hem. Helaas voor hem, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van een sollicitatiegesprek.”

Tip: Het gesprek met de recruiter heeft niet alleen een informatief doel. Hij of zij wil je ook leren kennen. Voor jou dus dé kans om jezelf te presenteren in een leuk interactief gesprek.

Mislukte verleiding

Guy Tuncbilek, recruiter bij YoungCapital Maastricht, had een paar maanden geleden een bizar gesprek met een vrouwelijke sollicitant. “Ik had een prettig intakegesprek met haar. Ik was ervan overtuigd dat zij een geschikte kandidaat zou zijn om voor te stellen bij een klant van ons (een lingerieketen). Totdat ze aan het einde van het gesprek foto’s liet zien.”

Verbijsterd vertelt Tuncbilek wat voor foto’s hij te zien kreeg. “Een foto van haar ‘dagelijkse’ ondergoed en een van haar ‘ondeugende’ ondergoed. Toen ik deze foto’s zag, schrok ik wel een beetje. Achteraf kan ik er gelukkig om lachen, maar ze heeft de baan niet gekregen.”

Tip: Bedenk voor een sollicitatiegesprek of bepaalde opmerkingen of foto’s wel gepast zijn. Als je twijfelt of iets geschikt is, overleg dan met vrienden of familie.

Solliciteren met succes

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Voorkom dan de blunders die je hierboven gelezen hebt. YoungCapital geeft je tips hoe jouw sollicitatiegesprek wel een succes wordt!

Promoot jezelf naar die nieuwe baan

Je hebt een nieuwe baan in het vizier. Dan is de vraag: hoe overtuig jij hen dat ze jou moeten hebben? Ons antwoord: door jezelf te verkopen. Dat is makkelijker dan je denkt, en er zijn meer manieren dan alleen een originele sollicitatiebrief of creatief cv. Lees dus snel verder!

Zelfpromotie gaat niet iedereen even gemakkelijk af - zeker als je opgegroeid bent in onze Hollandse ‘doe maar gewoon’-cultuur. Maar het feit blijft dat je die nieuwe baan, afstudeeropdracht of stageplaats niet cadeau krijgt.

Als jij die nieuwe baan wilt, zal je moeten laten zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Jij moet opvallen, zonder schreeuwerig over te komen. Om je te helpen geven we je vijf tips.

Tip 1: presenteer jezelf overtuigend

Als je binnenkomt bij een sollicitatiegesprek, carrièrebeurs of informatiebijeenkomst, beperk je dan niet tot: “Hallo, ik ben die en die.” Denk vooraf na over het totaalplaatje dat je van jezelf wilt geven. Zorg voor een stevige handdruk en een zelfverzekerde uitstraling. Je moet jezelf promoten, zodat je niet opgaat in de massa.

Denk ook aan je woordkeuzes en de toon van je stem. Zeg niet: “Ik heb bij bedrijf x stage gelopen, en daar werkte ik op de marketingafdeling.” Als je het specifieker maakt, kom je veel indrukwekkender over: “Ik heb bij bedrijf x stage gelopen, en daar heb ik gewerkt aan de socialmediastrategie voor de lancering van hun nieuwe productlijn.”

Tip 2: zorg voor een strakke bio

Deze tip heeft betrekking op je cv. Schrijf niet je levensverhaal op, maar wel een korte beschrijving van je achtergrond, je studierichting, je werkervaring, je sterke punten en je interesses en passies. Ja, het lijkt op je cv. Maar in je bio kun je dieper ingaan op projecten, werkstukken en activiteiten waar je het meest trots op bent. Zo helpt opgedane ervaring je richting een nieuwe baan.

Kortom: je vertelt wie je echt bent en wat jij toevoegt aan je nieuwe werkgever. Echt een promotiemoment, dus!

Schrijf drie versies van je bio. Een lange van maximaal een A4, een beknopte van een alinea en een korte van twee regels. Zo heb je altijd de juiste tekst voor het juiste doel. Bijvoorbeeld voor je LinkedIn-profiel, je eigen website of je afstudeerscriptie.

Door altijd deze drie bio’s te gebruiken ben je consistent, maar kun je ze toch aanpassen aan de lezer. Update je bio elke drie maanden, zodat deze actueel blijft.

Tip 3: social media als etalage

Met social media zet jij jezelf in de etalage. Je gebruikt je bio als basistekst voor je profielen en voegt eventueel links toe die informatie over jou of je prestaties geven. Elke drie maanden wel even je informatie updaten, zodat je altijd actueel blijft. Want als jij jezelf wilt verkopen, moet je de ‘koper’ constant blijven verleiden. Informatie van een jaar geleden is minder interessant dan waar je vorige week nog mee bezig was.

Tip 4: in elke e-mail jezelf verkopen

Een e-mailhandtekening is meer dan zo’n standaardafsluiter van iemand met een kantoorbaan. Tenminste, als je er iets meer moeite voor doet. Zo kun je in een e-mailhandtekening hyperlinks plaatsen naar jouw LinkedIn-profiel of eigen website. Zo maak je het de recruiter wel heel makkelijk om even te checken wie de mens achter dat mailtje is.

Je pakt zo een kans om jezelf te promoten! Ben je een Photoshop-star? Dan kun je een e-mailhandtekening ontwerpen, zodat jouw mailtje direct opvalt.

Tip 5: ook na het gesprek pak jij je kans

Heb je een sollicitatiegesprek achter de rug, waaraan je een goed gevoel aan overhoudt? Mail de recruiter dan en schrijf hierin dat je het een fijn gesprek vond en dat je heel enthousiast bent over deze baan. Om nogmaals contact te hebben met de recruiter, stuur je hem of haar een verzoek via LinkedIn om een connectie te maken. Zo weet je zeker dat je niet vergeten wordt.

Zo makkelijk verkoop jij jezelf

Met een gezonde combinatie van creativiteit en bluf presenteer jij jezelf als high potential professional. Zo krijg jij hopelijk die uitdagende, nieuwe baan waar je naar op zoek bent! Wil je weten hoe je jouw karakter kunt gebruiken om de kans op een nieuwe baan te vergroten? Check dan dit blog.

Vier karaktereigenschappen waar een recruiter blij van wordt

Succesvol solliciteren op een nieuwe baan ondanks een gebrek aan ervaring? Dat kan! Er zijn namelijk meer manieren om jezelf te onderscheiden van concurrenten dan alleen met diploma’s of ervaring.

Wat je nodig hebt om succesvol te solliciteren en jezelf te onderscheiden van je concurrenten, zijn eigenschappen die laten zien dat jij anders bent dan de rest. Zet deze eigenschappen op je cv, inclusief voorbeelden waaruit blijkt dat je deze eigenschappen bezit. Welke eigenschappen recruiters belangrijk vinden, lees je hieronder.

Eigenschap 1: je bent positief

Positief zijn, geeft je energie. Terwijl negatief zijn, energie kost. Baal je dat je aan het werk moet vandaag? Dat heeft iedereen weleens, maar wees blij dat je werk hebt om naartoe te gaan! Iemand die in elke situatie mogelijkheden ziet, in plaats van problemen, houdt dus energie over. En daar kun je mooi iets leuks mee doen, zodat je daar weer blij van wordt.

Eigenschap 2: je vertrouwt op jezelf

Werkgevers zoeken mensen die zelfvertrouwen uitstralen, zonder arrogant te worden. Je bent overtuigd van je eigen kwaliteiten, maar staat open voor feedback. Als jij zelfvertrouwen uitstraalt, in je cv en bij face-to-face-gesprekken, ben je overtuigender en maak je meer indruk. Een gezonde dosis zelfvertrouwen vergroot de kans om succesvol te solliciteren en die leuke baan te scoren.

Eigenschap 3: je bent sociaal

Of een recruiter jou een geschikte kandidaat vindt, hangt af van jouw manier van communiceren. Schrijf en spreek je met overtuiging? En weet jij goed te vertellen waarom jij de meest geschikte kandidaat bent? Dan scoor je daar punten mee bij een recruiter. Een fijn telefoongesprek, of geslaagd face-to-face-gesprek, laat jouw sociale skills zien. Wel zo fijn, want je gaat straks (hopelijk) ook met collega’s samenwerken in je nieuwe baan.

Eigenschap 4: je brengt nieuwe ideeën

Anders dan weleens wordt gedacht, zoeken werkgevers geen robots die regel voor regel de functieomschrijving uitvoeren. Ze hebben juist behoefte aan kandidaten die frisse energie en originele ideeën meebrengen. Ben jij starter en heb je dus weinig ervaring? Grote kans dat je dan juist uitblinkt door de verfrissende ideeën die je meeneemt. Vraag bijvoorbeeld aan de recruiter met welk probleem de opdrachtgever kampt, en bied een creatieve oplossing.

Heb je gereageerd op een vacature en word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Zorg er dan voor dat je voorbeelden paraat hebt die laten zien dat je deze eigenschappen in huis hebt. Zo benadruk je dat jouw karakter het verschil maakt. Succesvol solliciteren, en die nieuwe baan krijgen, is zo dichterbij dan ooit.

Natuurlijk zijn er meer kansen om aan die nieuwe baan te komen. Een ervan is om werkgevers zelf te benaderen. Waarom? Dat lees je in dit blog.

Daarom benader je werkgevers voor een nieuwe baan

Je hoort het vaak: als je succesvol op een nieuwe baan wilt solliciteren, moet je actie ondernemen. En dat is nog waar ook. Want wil jij aan de slag bij dat topbedrijf? Durf dan initiatief te tonen.

Natuurlijk helpen wij van YoungCapital jou met het vinden van een leuke, nieuwe baan. Toch is het slim als jij niet gaat zitten wachten op een reactie. Neem bijvoorbeeld contact op met een recruiter of potentiële werkgever om actief te solliciteren.

Klim in de telefoon

Je zult nu vast denken: Je gaat toch niet zomaar een onbekend bedrijf opbellen om te solliciteren? Die recruiter van dat bedrijf zit daar toch niet op te wachten? Ons antwoord is: jawel. Want als jij contact opneemt, laat jij zien hoeveel ambitie je hebt en dat je graag initiatief neemt om die nieuwe baan te krijgen. En daar zijn werkgevers dol op. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

Reden 1: werkgevers zijn ook jong geweest

Iedere manager, directeur of recruiter is zelf ook ooit student geweest en moest een begin maken met zijn of haar banenjacht door te solliciteren. Ook zij hebben geworsteld met het maken van hun cv en met klamme handen zitten wachten tot ze naar binnen werden geroepen voor een sollicitatiegesprek.

They appreciate it

Werkgevers snappen als geen ander hoe spannend het voor jou is om zelf contact op te nemen. Als je dan tóch initiatief neemt, en opbelt of een berichtje stuurt, zullen ze dat waarderen. Je laat zien dat je lef hebt en initiatief neemt om succesvol te solliciteren naar een nieuwe baan.

Reden 2: jong talent is hot

Bedrijven hebben ambitieuze jonge mensen, zoals jij, hard nodig. Veel organisaties kampen met de aankomende vergrijzing, of hebben medewerkers die al jarenlang op dezelfde manier werken. Om in de toekomst succesvol te blijven, hebben ze mensen met frisse ideeën nodig.

Vernieuwen of meegroeien

Jongeren zijn ‘digital natives’: opgegroeid in de digitale wereld en gewend te werken binnen een snel veranderend technologisch landschap. Daardoor kunnen ze vaak snel schakelen en zorgen ze voor vernieuwende ideeën. Deze skills zijn noodzakelijk om vernieuwing aan te jagen bij grote bedrijven, maar passen ook goed bij start-ups.

Er komen steeds meer jonge bedrijven die flink groeien. In alle gevallen geldt dus dat bedrijven dringend op zoek zijn naar toppers zoals jij. Kansen genoeg, maar je moet die kansen zelf grijpen om een nieuwe baan te krijgen.

Reden 3: als je iets echt wilt, moet je dat ook laten zien

Het kan zijn dat jij een vacature hebt gevonden bij een bedrijf dat helemaal bij je past. De vraag die je jezelf dan moet stellen, is: hoe vergroot ik mijn kansen om succesvol te solliciteren op deze baan? Natuurlijk is het schrijven van een sollicitatiebrief en cv noodzakelijk, maar is dit alles? Durf je ervan uit te gaan dat ze jouw sollicitatie uit al die andere reacties pikken?

Laat je horen

Jij wilt dat de recruiter al aan jou denkt, voordat hij die hele stapel sollicitaties gaat bekijken. En dat kan! Bijvoorbeeld door één goed voorbereid telefoongesprek. Zelfs als een werkgever je vervolgens doorverwijst naar de officiële sollicitatieprocedure, is zo’n persoonlijk telefoontje zinvol. Zo is je nieuwe baan net iets dichterbij.

It’s me again

Als de recruiter jou al eens heeft gesproken, en later jouw sollicitatie tegenkomt, denkt hij geheid: oh ja, die was vorige week al zo enthousiast aan de telefoon. Zo sta je meteen al met 1-0 voor op je concurrentie!

Pak je kans!

Het is dus helemaal niet raar om zelf contact op te nemen met een recruiter. Sterker nog: het is bijna een must, als je die topbaan wilt scoren. Je concurrenten doen namelijk ook hun best om jou een stapje voor te zijn. Dus: go for it!