Arie Boomsma over schoonheidsidealen, balans en doorslaan

Door Tom Copier op 10-04-2017
1 reactie | 5616 views

Gezond leven volgens Arie BoomsmaFoto's: Sukru Mese

Arie Boomsma is dé belichaming van een gezonde levensstijl. Voor of na de opnamedag verruilt de presentator de camera’s voor het decor van zijn eigen sportschool Vondelgym. Daarnaast schreef Boomsma het boek Beweeg! over hoe je afrekent met excuses om niet te sporten. Zo ontpopt de televisiemaker zich steeds meer als ‘fitnessgoeroe’.

Met zijn Vondelgym creëerde Boomsma een plek waar hij zijn passie voor bewegen deelt met zoveel mogelijk mensen. Ook met YoungCapital. Onze medewerkers kunnen voor en na werktijd sporten onder toeziend oog van een Vondelgymtrainer. Reden genoeg om Boomsma zelf aan het woord te laten over de rol van sport in zijn toch al drukke leven. Want waar haalt die presentator, vader en echtgenoot de tijd vandaan? YoungCapital vraagt hem het hemd van het lijf – alleen figuurlijk!

Hoe is jouw passie voor sport en fitness ontstaan?
“Als jongetje voetbalde, klom en vocht ik de hele dag door. Toen ik Rocky zag, ergens in de jaren 80, ontstond mijn passie voor fitness. Die scènes, zo alleen in een gym. Afzien, sterker worden, dingen overwinnen. Dat fascineerde me mateloos. Maar de vonk is bij mij pas écht overgeslagen toen ik op mijn achttiende in Amerika ging basketballen en studeren. Ik heb de sportcultuur daar tot diep in de kern ervaren. Die liefde voor trainen, het gevoel dat je doelen kunt bereiken. Dat gevoel dat hard werken loont.”

“Ik heb een flinke inhaalslag gemaakt: drugs, drank, nachten doorhalen…”

Dus je bent altijd al zo gedisciplineerd geweest als je nu bent?
“Maar niet altijd in balans. Toen ik als 24-jarige terugkwam uit Amerika, had ik het gevoel dat ik dingen had gemist door het tijdrovende en intensieve college basketball. Ik heb toen een flinke inhaalslag gemaakt: drugs, drank, nachten doorhalen… Maar ik ben altijd blijven trainen. Soms misschien onverstandig, een soort roofbouw.

“Echt gezond leven, met de rust en voeding die daarbij hoort, is iets van de laatste tijd. Nu mijn leven steeds drukker wordt, moet ik daar wel meer over nadenken. Goed eten en voldoende slaap staan daarin aan de basis van alles.”

Wanneer wordt trainen onverstandig? Bestaat er zoiets als té gezond?
“Je ziet aan de lopende band mensen die denken dat ze gezond bezig zijn, maar daar eigenlijk in doorslaan. Bijvoorbeeld alle koolhydraten uit je dieet schrappen, omdat je denkt dat je daar van afvalt. Of de explosief toegenomen gluten-allergie… Ik denk dat je jezelf vooral af moet vragen of je energie krijgt van wat je doet, of dat het moeite kost en je leegzuigt. Zit je in die laatste categorie, dan moet je misschien iets veranderen. Want het kan wel degelijk te gek worden. Het begint natuurlijk met de vraag waarom je sport of waarom je een dieet volgt. Als het antwoord op die vraag iets met je uiterlijk te maken heeft, is de dreiging van doorslaan groter dan wanneer het antwoord vitaliteit, kracht of uitdaging is.”

Wat is schoonheid dan voor jou?
“Jemig, daar kom je even met de diepgravende filosofie om de hoek, zeg. Laat me een poging doen. Schoonheid zit in onvolkomenheden. Er net even anders uitzien dan de rest, de dingen nét even anders doen. Dat vind ik mooi. Juist in deze tijd van het uniforme uiterlijk door botox en filters, is het unieke zo mooi. En wat ik heel interessant vind, is de verschuiving van het vrouwelijke schoonheidsideaal. Dat is weer wat voller geworden. Ronde billen, goede dijen. Dat hele dunne was voor niemand leuk, joh.”

“Geen tijd? Dat is natuurlijk altijd onzin”

We zijn allemaal druk. Jij misschien nog wel drukker dan de meeste mensen. Hoe zorg jij dat je toch tijd vrijmaakt voor sport?
“Het gaat om ritme en vaste momenten. Tandenpoetsen en douchen zijn je aangeleerd. Je denkt er niet eens meer bij na. Bewegen moet ook zo’n vaste routine worden. En geen tijd hebben is dan natuurlijk altijd onzin. Als je lange werkdagen maakt en je slaapt zo’n zeven uur per nacht, dan zijn er nog genoeg uren over voor alle andere dingen. Je moet prioriteiten stellen.”

Gezond leven volgens Arie Boomsma. Een openhartig interview over schoonheidsidealen, balans en doorslaan

Nederland barst van de sportscholen. Waarom moest jouw Vondelgym er ook nog bij komen?
“Ik wilde een eigen plek hebben. Ik had op een gegeven moment drie abonnementen lopen. Eentje voor krachtsport, eentje voor boksen en eentje voor yoga. Dat vond ik ouderwets.

“Elke gym zegt dat aandacht en kwaliteit unieke punten zijn. Ik geloof dat die dingen ook bij ons aan de basis staan van het succes. Maar we steken ook veel tijd in de extra dingen: clinics met topsporters, gratis voedingsadvies, crossfitevenementen. Daarnaast blijven we onze trainers intern trainen, zodat de kwaliteit ook blijft verbeteren. We hebben een fantastisch, energiek en creatief team staan. En onze leden zijn onze belangrijkste ambassadeurs.”

Wat vind je van de huidige hypes rondom foodbloggers en de fitgirls en -boys?
‘Don’t believe the hype’, rapte Public Enemy al in de tijd dat ik nog op de middelbare school zat. Maar het is te makkelijk om er cynisch over te worden. Die hypes helpen om anderen in beweging te krijgen. Er zijn vast mensen die beginnen met trainen, of met gezonder eten, omdat ze zo’n fitgirl op Instagram met een bak sla zien staan.

“Ik probeer op social media vooral positief te zijn, complimenten te geven, enthousiast te reageren op ideeën en posts van anderen. Dat vind ik constructiever dan afgunst, cynisme of andere, meer sombere manieren van omgaan met de zichtbaarheid van het leven van anderen.”

Ik zorg dat ik elke dag minimaal een halfuur intensief beweeg - maar als ik eerlijk ben is dat eerder vijf kwartier

Waarom heb je Beweeg! geschreven? En waarom zouden we dat moeten lezen?
“Mijn broer en ik schreven het boek samen, in samenwerking met zeer ervaren trainers. Dat was voor mij al reden genoeg, omdat het leuk is met fijne mensen samen te werken. Maar een boek moet wel iets toevoegen, dat ben ik met je eens. We kozen daarom om te praten over de excuses die mensen vaak hebben om te stoppen of überhaupt niet te beginnen met sporten. ‘Geen tijd’, ‘Te moe’, ‘Ik weet niet waar ik moet beginnen’, enzovoort. In elk hoofdstuk krijgt de lezer dan tips, verhalen en zelfs schema’s en recepten aangereikt. Zo’n boek bestond nog niet.”

Gezond leven volgens Arie Boomsma. Een openhartig interview over schoonheidsidealen, balans en doorslaan

Hoe ziet jouw sport- en voedingsschema eruit?
“Ik zorg ervoor dat ik elke dag minimaal een half uur intensief beweeg. Als ik eerlijk ben, komt dat meestal uit op vijf kwartier. Ik train vijf dagen, waarvan vier in de gym. Dan doe ik vaak een combinatie van kracht en uithoudingsvermogen. Er is ook elke week een yogadag, waarop ik vooral veel stretch- en duurworkouts doe, zoals roeien, fietsen of een zaktraining. Een eetschema heb ik niet. Thuis eten we elke dag vers, en veel groente en fruit. We eten zelden vlees, maar wel regelmatig vis. En voor lange dagen neem ik een bak noten mee als tussendoortje.”

Welke gouden regel wil je met ons delen?
“Zet je trainingen in je agenda, echt als afspraak. En het liefst dagelijks. Zo zie je ze steeds weer staan, neem je ze serieus als vaste momenten in je week en heb je die fijne voldoening van overzicht en planning al binnen.”

Wil jij een gesigneerd exemplaar van Arie Boomsma's boek Beweeg! winnen? Deel dan jouw beste #motivationallijfspreuk op Facebook via deze link!

Reacties

10-04-2017

Ben Copier:

Helemaal ,geweldig.

Plaats jouw reactie