Stop met 'wenselijk' antwoorden tijdens je sollicitatiegesprek!

Door Eveline Praal & Angela van Leeuwen op 18-08-2017
0 reacties | 2950 views

Stiekem proberen we allemaal de perfecte kandidaat te spelen tijdens een sollicitatiegesprek. Het kan helemaal geen kwaad om je werkervaring iets mooier te maken dan die is. Of om wat details hier en daar weg te laten. Maar pas op: bluffen tijdens het gesprek en ‘wenselijk’ antwoorden is géén goed idee. Onze recruiters voeren tientallen sollicitatiegesprekken per week, dus zij prikken daar zo doorheen. Weten wat je beter niet kunt doen? Check de vijf meest voorkomende missers!

Foute antwoorden tijdens je sollicitatiegesprek


1. “Ik heb een lekker brede studie gedaan”

Je hebt vier jaar geleden voor een brede opleiding gekozen, omdat je toen niet helemaal wist wat je wilde. Maar de functie is voor een vrij specifiek vakgebied. Hoe je je hieruit praat? Gewoon door te zeggen dat je breed opgeleid bent, dus breed geïnteresseerd en daardoor breed inzetbaar.

Wrong! Recruiters hebben heus wel door dat jij niet precies wist wat je wilde. En dat is helemaal prima, maar wees daar wel eerlijk over. 

Zorg dat je wel kunt aantonen dat je moeite hebt gedaan om je op dat specifieke vakgebied te focussen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb toen voor communicatie gekozen, omdat ik niet precies wist waar mijn interesse lag. Inmiddels weet ik dat ik websites wil bouwen, dus heb ik dat mijzelf in mijn vrije tijd aangeleerd.”


2. Fouten? Welke fouten? 

Bij jou ging alles van een leien dakje. Jij hebt nooit onenigheid met mensen. Nooit een off-day. Kleurt altijd binnen de lijntjes. Wat wil een recruiter nog meer?

Een mens, geen robot. Natuurlijk wil je de beste versie van jezelf laten zien. Maar ieder mens maakt fouten. Jij ook. Als je dat durft toe te geven, vinden we jou veel meer mens én mans dan als je doet alsof bij jou alles perfect gaat. Want fouten, daar leer je het allermeeste van. 

Als jij durft toe te geven dat je op je bek bent gegaan, laat je zien dat je dingen durft te proberen, kunt leren van je fouten én dat je zelfkennis hebt. Dat zijn drie plusjes! 


Foute antwoorden tijdens je sollicitatiegesprek


3. “Ik ben perfectionistisch”
“Wat is jouw slechte eigenschap?” Het zit er dik in dat je deze vraag krijgt in je sollicitatiegesprek. Jij wilt overkomen als de perfecte kandidaat, en dus zeg je: “Mijn perfectionisme. Dat zit me soms in de weg.”

Niet doen! Dit antwoordt iedereen. Het is niet geloofwaardig. Veel beter kun je een échte negatieve eigenschap van jezelf noemen. Dat getuigt van persoonlijkheid. Heb je geen idee wat jouw slechte eigenschappen zijn? Vraag je vrienden maar eens naar hun ongezouten feedback en benoem ook dat je dit hebt gedaan: “Toen ik ernaar vroeg, zeiden mijn vrienden dat ik erg ongeduldig kan zijn. Daar let ik nu extra op.” 


Foute antwoorden tijdens je sollicitatiegesprek


4. Je hangt een lulverhaal op als je een antwoord niet weet
De recruiter stelt een moeilijke vraag, maar jij hebt geen flauw idee. Je wilt niet falen, dus ga je een beetje gissen. Tegelijkertijd trek je je meest professionele gezicht. That’ll do the trick. 

Nope! Hoe goed je pokerface ook is, als jij inhoudelijk stiekem geen idee hebt waar je het over hebt, prikt een recruiter direct door je lulverhaal heen. 

Beter kun je gewoon toegeven dat je het niet precies weet, maar wel een gooi in de juiste richting wilt doen. Vervolgens doe je een dappere poging tot een antwoord. Eerlijk duurt het langst!  5. Vragen om het vragen

Het gesprek is bijna ten einde en je voelt de bekende afsluitende zin al aankomen “Heb je nog vragen?” Eh, nee… eigenlijk niet. Maar dat komt niet goed over, dus verzin je ter plekke een vraag: “Hoe ben jij hier eigenlijk terechtgekomen?”

Boring, denkt de recruiter. Weer zo eentje die vragen stelt om het vragen stellen. 

Vraag liever de dingen die je écht wil weten. Stel voor het sollicitatiegesprek een lijstje op met de vragen waar je oprecht benieuwd naar bent. Bekijk in de loop van het gesprek of je vragen zijn beantwoord en zo ja, dan geef je eerlijk toe dat je geen vragen meer hebt. 

Tip: check van tevoren of de antwoorden op je vragen niet ergens te vinden zijn. Het laatste wat je wil is onvoorbereid overkomen. 


Foute antwoorden tijdens je sollicitatiegesprek


Wees jezelf!
De recruiter wil jou graag leren kennen. Jouw unieke persoonlijkheid, en dan juist de dingen die jou anders maken dan de rest. Alleen als jij jezelf durft te zijn, kan de recruiter inschatten of je geschikt bent voor de job. Weet je iets niet? Geef dat gewoon toe. Dat maakt je menselijk. Wil je toch bluffen? Vergeet niet dat recruiters dagelijks tientallen kandidaten spreken. Daarmee leren ze heel snel inschatten wat waarheid is en wat niet. 

Onthoud: sollicitatie is tweerichtingsverkeer
Als sollicitant kom je niet alleen een baan in de wacht slepen. Je komt ook iets brengen! Er moet werk gedaan worden en jij wilt dat doen. Jouw sollicitatiegesprek is niet alleen een kans voor een bedrijf om te zien of jij de functie aan zou kunnen, maar ook voor jou om te zien of je dat wel wilt. De enige manier om daar achter te komen? Dare to be you! 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie