YOUNGCAPITAL BLOG

We willen niet horen wat jij denkt dat wij willen horen. En ook niet wat je moeder ervan vindt. We willen weten wat jij zélf denkt. En daarom worden we zo moe van al die wenselijke blabla tijdens sollicitatiegesprekken. We prikken er wel doorheen, maar we weten nog steeds niet wat je écht vindt. 

 

Foute antwoorden tijdens je sollicitatiegesprek

“Ik heb een lekker brede studie gedaan”

Na school koos je voor een brede opleiding. Want je wist niet precies wat je wilde en hield hiermee alle opties open. Was slim, volgens je vader en je leraren. Maar nu kun je moeilijk aantonen dat deze baan écht is wat je wilt. Hoe red jij je hieruit?

De meesten proberen het leuk te brengen: “Ik ben lekker breed opgeleid en daardoor breed inzetbaar.” Maar daar trappen we niet in. Want bij de meeste banen is het beter om heel veel van één ding (je vakgebied) af te weten, dan van heel veel dingen een klein beetje. 

Recruiters hebben heus wel door dat jij niet precies wist wat je wilde. En dat is helemaal prima, maar wees daar wel eerlijk over. En laat zien dat je wel moeite hebt gedaan om je ergens in te verdiepen. Bijvoorbeeld: “Ik heb voor communicatie gekozen, omdat ik niet precies wist wat ik leuk vond. Nu weet ik dat ik websites wil bouwen, dus heb ik mezelf leren coderen.”

really

“Fouten? Welke fouten?”

Bij jou ging alles van een leien dakje. Jij hebt nooit onenigheid met mensen. Nooit een off-day. Kleurt altijd binnen de lijntjes. Wat wil een recruiter nog meer? Een mens, geen robot. Natuurlijk wil je de beste versie van jezelf laten zien. Maar ieder mens maakt fouten. Jij ook. Als je dat durft toe te geven, vinden we jou veel meer mens én mans dan als je doet alsof bij jou alles perfect gaat. Want fouten, daar leer je het allermeeste van. Als jij durft toe te geven dat je op je bek bent gegaan, laat je zien dat je dingen durft te proberen, kunt leren van je fouten én dat je zelfkennis hebt. Dat zijn drie plusjes!

perfectionist

 

“Mijn perfectionisme zit me soms in de weg”

“Wat is jouw slechte eigenschap?” vraagt de recruiter. “Mijn perfectionisme”, antwoord jij, na een gemaakt nadenkmomentje. “Dat zit me soms in de weg.”

Jij denkt dat je deze vraag genaild hebt, maar de recruiter hoort dit: “Dat ik geen slechte eigenschap van mezelf kan noemen en dus ófwel geen ballen, ófwel geen reflectievermogen heb. Net als de honderd andere kandidaten die hiervoor bij mje langskwamen.”

Een negatieve eigenschap van jezelf noemen, getuigt van persoonlijkheid. Heb je geen idee wat jouw slechte eigenschappen zijn? Vraag je vrienden maar eens naar hun ongezouten feedback en benoem ook dat je dit hebt gedaan: “Toen ik ernaar vroeg, zeiden mijn vrienden dat ik erg ongeduldig kan zijn. Daar let ik nu extra op.”

people person

 

“OMG ik weet dit niet. Maar ik lul me er wel uit!”

De recruiter stelt een moeilijke vraag, maar jij hebt geen flauw idee. Je wilt niet falen, dus ga je een beetje gissen. Tegelijkertijd trek je je meest professionele gezicht. That’ll do the trick.

Zucht. Hoe goed je pokerface ook is, als jij inhoudelijk stiekem geen idee hebt waar je het over hebt, prikt een recruiter direct door je lulverhaal heen. Beter kun je gewoon toegeven dat je het niet precies weet, maar wel een gooi in de juiste richting wilt doen. Vervolgens doe je een dappere poging tot een antwoord.

Vragen om het vragen

Zo, dat was een duidelijk gesprek. De recruiter wil afronden: “Heb je nog vragen?” Eh, nee… eigenlijk zijn al je vragen wel beantwoord. Maar je hebt ergens gelezen dat je altijd een vraag moet stellen, dus verzin je er ter plekke een: “Hoe ben jij hier eigenlijk terechtgekomen?” Boring, denkt de recruiter. Weer zo eentje die vragen stelt om het vragen stellen. Natuurlijk is het goed als je vragen hebt voorbereid. Maar als die in het gesprek beantwoord zijn, dan is dat prima!

robert deniro

 

We willen jou leren kennen

We willen wil jou graag leren kennen. Jouw unieke persoonlijkheid, en dan juist de dingen die jou anders maken dan de rest. Alleen als jij jezelf durft te zijn, kunnen we inschatten of je geschikt bent voor de job. Tuurlijk mag je hier en daar wat aandikken of oppoetsen. Maar vergeet niet dat recruiters dagelijks tientallen kandidaten spreken. Daarmee leren ze heel snel inschatten wat waarheid is en wat niet. Geen idee wat de talenten zijn die jou uniek maken? Doe eens een van onze tests, waarbij je jouw persoonlijke kwaliteiten ontdekt.

Je komt ook iets brengen, weet je

Als sollicitant kom je niet alleen een baan in de wacht slepen. Je komt ook iets brengen! Er moet werk gedaan worden en jij wilt dat doen. Jouw sollicitatiegesprek is niet alleen een kans voor een bedrijf om te zien of jij de functie aan zou kunnen, maar ook voor jou om te zien of je dat wel wilt. De enige manier om daarachter te komen? Dare to be you!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.