Tien manieren om je baas te managen

Door YoungCapital op 30-04-2015 0 reacties | 2186 views

Klagen over de baas is iets van alle plaatsen en tijden. Maar in veel gevallen is het probleem dat medewerkers zelf onvoldoende investeren in de relatie met hun baas. Lees hier hoe jij je baas beter kunt managen! 

Tien manieren om je baas te managen

De verstandhouding met je manager is misschien wel de belangrijkste factor voor het plezier dat je in je werk hebt. Want met een goede werkrelatie kun je beter samenwerken onder stress, open communiceren en snel problemen oplossen. 

Hieronder tien tips om je baas beter te managen:

1. Omarm de missie
Je baas heeft jou aangenomen om bij te dragen aan zijn succes. Managers willen geen mensen in hun team die een blok aan hun been zijn. Ze zoeken mensen die de missie van de organisatie begrijpen en ondersteunen. Zorg ervoor dat je die begrijpt en accepteert als een persoonlijke verantwoordelijkheid.

2. Bouw een persoonlijke relatie
Hoe beter je iemand kent, hoe beter je op diegene kunt reageren. Probeer daarom je manager zo goed mogelijk te leren kennen. Je hoeft niet samen te gaan kamperen of kroegmaatjes te worden. Vraag gewoon hoe het gaat, wat zijn of haar achtergrond is en hoe hij of zij terecht is gekomen in de huidige functie.

3. Begrijp wat je manager wil bereiken
Jouw taken houden direct verband met de doelstellingen en gewenste resultaten van je afdeling, dus ook van je leidinggevende. Is dit voor jou niet helder? Plan dan zo snel mogelijk een meeting in om dit recht te zetten. Pas als je de doelen van je manager kent en begrijpt, snap je hoe jouw werk bijdraagt aan het succes van de organisatie. En zodra je ziet hoe jij deel uitmaakt van iets groters dan jouw dagelijkse werkzaamheden, haal je ook meer voldoening uit je werk! 

Tien manieren om je baas te managen

4. Anticipeer op wat je baas nodig heeft
Nu je begrijpt wat je manager wil bereiken, kun je beter inspelen op wat die nodig heeft. Wil je manager de komende maand zes nieuwe klanten binnenhalen? Vraag dan hoe je hierbij kunt helpen. Door te vragen wat je manager nodig heeft, voordat hij of zij er zelf aan denkt om bij jou aan te kloppen, lever je een enorm welkome bijdrage!

5. Voorkom verrassingen
Je weet dat slecht nieuws in aantocht is; een ongelukkige klant of boze zakenpartner gaat hogerop verhaal halen. Oftewel, het probleem gaat op het bord van jouw baas belanden. In zo’n geval kun je maar één ding doen: breng je manager vooraf op de hoogte, zodat die goed voorbereid is als de telefoon gaat.

6. Doe je werk goed
Een van de beste manieren om je baas te managen, is door jezelf te managen. Stephen Covey, onder meer bekend van het boek ‘The Seven Habits of Highly Effective People’, zegt: “Effectieve mensen doen twee dingen: ze streven naar excellente resultaten, en ze stellen prioriteiten.” Als jij je werk goed doet, is je manager ook blij!

7. Geef aan hoe je manager jouw talenten het best kan benutten
Succesvolle managers weten wat uniek is aan iedere persoon in hun team – en maken daar maximaal gebruik van. Vertel je baas daarom wat jouw eigenschappen zijn. Wat zijn je sterke kanten? Hoe ga je om met druk, conflicten, deadlines en timemanagement? Bespreek vervolgens met elkaar hoe jij maximaal kunt bijdragen aan de organisatie.

Tien manieren om je baas te managen

8. Respecteer de tijd van je baas
Ook al zitten jullie in hetzelfde team, dat betekent niet dat je continu beslag kunt leggen op de tijd van je manager. Zoek uit wat de meest geschikte momenten zijn om met hem of haar samen te werken. Het is daarna aan jou om gemaakte beslissingen samen te vatten en te zorgen voor een goede opvolging. 

9. Stem je behoeftes af op de doelen van je baas
Wil je iets gedaan krijgen? Je manager zal veel sneller ergens ‘ja’ op zeggen als je zo’n actie verbindt met zijn of haar eigen doelstellingen.
Wil je voorgesteld worden aan een zakenrelatie van je baas? Vertel dan bijvoorbeeld hoe die introductie kan bijdragen aan zijn reputatie als manager.

10. Impress! 
Houd je aan je afspraken. Zorg ervoor dat je ruim op tijd je deadlines haalt. Praat je manager bij over de voortgang, voordat die hierom vraagt. Het klinkt bedrieglijk simpel, maar het zorgt ervoor dat je manager jou gaat zien als de ster van het team – iemand die hij of zij tevreden en gemotiveerd moet zien te houden.

Je baas is niet je vijand 
Door zelf actief te werken aan een goede relatie met je baas, wordt je werk niet alleen leuker, het is ook een waardevolle investering in je eigen carrière.

Bron: themuse.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie