YOUNGCAPITAL BLOG

Dit jaar ga je het echt anders doen: minder tijdverspilling, meer resultaat, meer succes. Goed plan! Maar om dit te laten slagen, moet je wel eerst deze slechte gewoonten afleren.

Blog YoungCapital


Productiever zijn draait niet om harder werken, maar om slimmer werken en het maximale uit je dag te halen. We zijn de eersten om toe te geven: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het wordt al een stuk haalbaarder als je jezelf niet meer saboteert met contraproductief gedrag.

Probeer daarom eerst eens te stoppen met deze tien slechte gewoonten:

Gewoonte 1: tussendoor rondsurfen op internet

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig toegang tot internet op het werk. Handig, bijvoorbeeld om even snel iets op te zoeken op Google of Wikipedia/ Maar die online bliksembezoekjes onderbreken ook je workflow en zorgen ervoor dat je tijd besteedt aan dingen die op dat moment niet relevant zijn. Noteer in plaats daarvan de dingen die je online wilt checken, en werk dit lijstje in één keer af.

Gewoonte 2: multitasken

Verrassend veel mensen menen dat ze uitstekend twee dingen tegelijk kunnen doen. De werkelijkheid is anders. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat slechts 2 procent van de mensen in staat is om op effectieve wijze te multitasken. Voor de resterende 98 procent – grote kans dat jij daarbij hoort – is multitasken een slechte gewoonte die je concentratiespanne verkleint en je productiviteit ondermijnt.

Gewoonte 3: de hele dag door je e-mail checken

Iedere keer dat je je mail checkt, verlies je een paar minuten van je effectieve werktijd. Check je e-mail daarom op twee of drie vaste momenten per dag. Schakel in de tussenliggende tijd de push-functie op je e-mailprogramma uit (als het kan desnoods het programma zelf), zowel op je pc als op je smartphone. Je zult versteld staan hoeveel je ineens gedaan krijgt op een dag!

Gewoonte 4: het belangrijkste werk uitstellen
Het lijkt heel logisch: de dag beginnen met een paar routineklusjes om ‘erin te komen’, en vervolgens wat later met dat lastige rapport aan de slag gaan.

Maar vaak zie je dat het belangrijke werk dan helemaal niet gedaan wordt. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen een gelimiteerde hoeveelheid wilskracht hebben, die afneemt naarmate de werkdag vordert. Reden dus om je lastigste en belangrijkste klussen aan het begin van de dag af te handelen.

Gewoonte 5: te veel meetings bijwonen

Niets is zo slopend voor je productiviteit als een onnodige meeting. Zeker met de beschikbaarheid van telefoon, e-mail en instant messenger is het slimmer om meetings alleen te gebruiken voor kennismakingen en serieuze discussies. Maak de meetings die je nog wel houdt, zo kort en effectief mogelijk. Bijvoorbeeld met een duidelijke agenda.

Gewoonte 6: de hele dag op je kont zitten

Auteur en managementgoeroe Nilofer Merchant vertelt in TED Talk hoe ze verschillende grote bedrijven heeft geholpen om succesvolle nieuwe ideeën te ontwikkelen met zogeheten ‘walking meetings’. Vermijd de koffie en tl-verlichte vergaderruimtes en maak in plaats daarvan met het team al pratend een wandeling van een paar kilometer. De lichaamsbeweging en frisse lucht maken je scherper, creatiever en innovatiever. Plus: het is nog gezond ook!

Gewoonte 7: de sluimerknop

Geniet jij ’s ochtends ook zo van die extra minuten in bed, nadat je je sluimerknop hebt ingedrukt? Helaas doet deze gewoonte meer kwaad dan goed. Zodra je wakker wordt, worden er alertheidshormonen aangemaakt om je brein klaar te maken voor de dag. Door weer in slaap te vallen, vertraag je dit proces.

Natuurlijk is dit geen pleidooi om minder te gaan slapen. Een goede nachtrust verhoogt je productiviteit en verbetert je stemming en beoordelingsvermogen. Dwing jezelf daarom om op tijd naar bed te gaan. Die nieuwe aflevering op Netflix kun je ook morgen nog kijken.

Gewoonte 8: geen prioriteiten stellen

Er zijn mensen die denken dat het stellen van doelen de beste manier is om succes te behalen. Als één idee mislukt, zijn er nog genoeg over, luidt hun redenatie. Superinvesteerder en miljardair Warren Buffett pakt het anders aan. Toen hij merkte dat zijn privépiloot worstelde met het bereiken van zijn levensdoelen, liet hij de man een lijst maken van 25 dingen die hij voor zijn dood wilde bereiken. In plaats van al die doelen stap voor stap na te streven, adviseerde Buffett de piloot om de vijf belangrijkste eruit te pikken en de rest te negeren.

Gewoonte 9: te veel plannen

Georganiseerde mensen proberen vaak hun productiviteit te maximaliseren door ieder uur van hun dag nauwkeurig in te plannen. Het gevaar hiervan is dat dingen vaak anders lopen dan gepland. Een acuut probleem bij een klant of project kan je zorgvuldig ingevulde werkagenda compleet overhoop halen. Probeer in plaats daarvan maximaal vier tot vijf uur per dag in te plannen. Zo kun je zowel structureel als flexibel zijn.

Gewoonte 10: perfectionisme

Raar, maar waar: uitstelgedrag wordt in veel gevallen niet veroorzaakt door luiheid, maar door de angst om fouten te maken. Dit kun je alleen veranderen als je je perfectionisme loslaat en niet meer eindeloos piekert over ieder detail. Je mag fouten maken, zolang je daar maar van leert.

Tot slot: vervang slechte gewoonten door goede

Slechte gewoonten leer je een stuk makkelijker af als je ze vervangt door goede (of in elk geval betere) gewoonten. Mogelijkheden genoeg, kijk bijvoorbeeld hier en hier voor inspiratie.

Weet je nog niet zo goed welke goede eigenschappen jij moet benadrukken op je cv? Log dan in, doe één van de testen om jezelf beter te leren kennen, zoals met de inzichttest of een IQ-test.

Succes!

Bron: independent.co.uk

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.