YOUNGCAPITAL BLOG

Volgens vakbond FNV is de toename van het aantal personeelsapps een slechte ontwikkeling. De privacy van werknemers zou in gevaar komen en het zou technostress onder werknemers veroorzaken. Elbrich Batstra, HR-director van YoungCapital, ziet het niet zo somber in. “Betrokkenheid van je mensen kun je niet aan- en uitzetten tussen 9 en 5. Bovendien, waarom zou je dat willen?”

 

Elbrich Batstra

In een personeelsapp, of bedrijfsapp, kunnen collega’s informatie delen. Deze apps zouden technostress vergroten, maar wat is dat eigenlijk? Je hebt last van technostress als je fysieke of psychische klachten krijgt, doordat je altijd bereikbaar wilt zijn.

Hoe ontstaat dat?

Tegenwoordig checkt 20% van de mensen hun mobiele (werk)apparatuur meer dan zes keer per dag en daar kunnen ze, volgens de FNV, een onrustig gevoel van krijgen. Personeelsapps zouden hier dus aan bijdragen.

Waarom dan zo’n app?

We vragen Batstra waarom een bedrijf een personeelsapp laat ontwikkelen. “Zulke apps maken het makkelijker om informatie te delen met mensen binnen je bedrijf. Zo’n app past perfect in deze tijd, omdat mensen dit kunnen lezen wanneer dit uitkomt.” Bovendien denkt Batstra niet dat zo’n personeelsapp bij alle bedrijven technostress veroorzaakt.

Batstra: "Jonge mensen zijn digital natives, ze zijn opgegroeid met het fenomeen continue bereikbaarheid"

Digital natives

Een onderzoek van YoungCapital toont aan dat driekwart van de jongeren het prima vindt om altijd bereikbaar te zijn via telefoon, e-mail en/of social media. Bij YoungCapital is dat bijvoorbeeld geen probleem, zegt Batstra. “Jonge mensen zijn digital natives, ze zijn opgegroeid met het fenomeen continue bereikbaarheid. Binnen ons bedrijf is de gemiddelde leeftijd 27 jaar en interne communicatie via de mobiele telefoon is hier volledig geïntegreerd.”

Batstra: “Je moet als werkgever de keuze geven om bedrijfsnieuws binnen of buiten werktijd te lezen”

Geen verplichtingen bij YoungCapital

Sommige bedrijven, zoals kledingwinkel Sissy-Boy, verwachten dat medewerkers het nieuws in de personeelsapp in hun vrije tijd checken. Dit is bij YoungCapital niet het geval, vertelt Batstra. “Je moet als werkgever de keuze geven om bedrijfsnieuws binnen of buiten werktijd te lezen.”

Je eigen keuze

De medewerkers van YoungCapital hebben een iPhone 6, die ze zowel privé als zakelijk mogen gebruiken. “Je hoeft die iPhone niet te gebruiken in je vrije tijd”, zegt Batstra. “Sommige medewerkers hebben ook een persoonlijke telefoon, die ze gebruiken voor privézaken. Ik vind het belangrijk dat mensen die keuze zelf maken. Betrokkenheid van je mensen kun je niet aan- en uitzetten tussen 9 en 5. Bovendien, waarom zou je dat willen?”

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.