YOUNGCAPITAL BLOG

groepje zit rond tafel

De eerste werkdag van je nieuwe baan. Dat betekent voorstelrondjes, heel veel namen onthouden en een bak aan informatie die op je afkomt. Best spannend. Het liefst ga je zo’n eerste werkdag vol zelfvertrouwen tegemoet. Benieuwd hoe je dat doet? Met deze tips voor je eerste werkdag bereid je jezelf op de beste manier voor. 

1. Eerste werkdag = voorbereiding 

Door voor jezelf wat vragen te beantwoorden, voorkom je stress op je eerste werkdag en ga je goed voorbereid en vol zelfvertrouwen de deur uit. Dit klinkt misschien als een open deur, maar het werkt. Denk aan vragen als: 

Praktisch:

  • Op welke locatie moet ik zijn en hoe laat?
  • Wat neem ik mee op m’n eerste werkdag?
  • Wat doe ik aan?
  • Wat zijn de gegevens van mijn contactpersoon?
  • Welke vragen wil ik sowieso stellen aan mijn inwerker? 

Inhoudelijk:

  • Wat weet ik al over het bedrijf?
  • Wat weet ik al over de functie?
  • Kan ik meer research doen?
  • Welke vragen heb ik al voor mijn nieuwe collega’s op mijn eerste werkdag?
  • Tip! Neem de belangrijke zaken voor je eerste werkdag door met een vriend(in). Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet.

2. Maak meer dan mental notes 

Er komt nogal wat op je af tijdens je eerste werkdag(en). Bijvoorbeeld waar je je spullen moet ophalen, hoe je vakantiedagen opneemt of via welk systeem je inlogt. En dat terwijl je een goede indruk probeert te maken en misschien ook nog zenuwachtig bent. Daarom is het slim om pen en papier paraat te hebben tijdens je eerste werkdag. Zodat je de belangrijkste informatie kunt noteren en thuis nog eens door kunt lezen. 

Aantekeningen maken op je telefoon kan natuurlijk ook. Zet je telefoon dan wel op vliegmodus, zodat je niet afgeleid raakt door notificaties. En meld altijd van tevoren even dat je je telefoon voor notities gebruikt. Anders is de kans groot dat je ongeïnteresseerd overkomt. En dat wil je natuurlijk niet op je eerste werkdag. 

3. Vraag! 

Zo’n eerste werkdag is misschien spannend, maar dat betekent niet dat je stil in een hoekje moet gaan zitten. Probeer echt te luisteren naar wat er wordt verteld en stel vragen als die in je opkomen. Dat komt niet alleen beleefd en geïnteresseerd over, je steekt er ook wat van op. Bovendien zijn de open blikken van nieuwe medewerkers vaak een frisse wind door de organisatie. Wat voor jou een simpele vraag op je eerste werkdag is, kan voor je werkgever stof tot nadenken zijn. 

Durf je tijdens je eerste werkdag toch niet zoveel te vragen? Geen zorgen. Er volgen als het goed is nog heel wat dagen op de werkvloer. Schrijf je vragen daarom op en stel ze op het moment dat jij je comfortabel voelt. Voor iedereen is de eerste werkdag een andere ervaring, dus doe vooral wat werkt voor jou. 

4. Eerste werkdag niet leuk?

Het kan natuurlijk gebeuren. Je trekt de deur achter je dicht en denkt: never again. Je collega’s waren niet behulpzaam, je kwam totaal niet uit je woorden of je vond het takenpakket helemaal niks. Sta dan niet per direct in de startblokken voor een nieuwe baan, maar onthoud dat het je eerste werkdag was. Het duurt vaak even voor je gewend bent. En dat geldt misschien ook wel voor je team.

Is je eerste werkdag al een tijd terug en wordt het niet beter? Trek aan de bel. De proefperiode is er voor beide partijen, dus ook voor jou. Werk je bijvoorbeeld via een recruitmentbureau of uitzendorganisatie, dan kun je je contactpersoon om tips vragen. Of bespreek wat je dwars zit met je leidinggevende of iemand van de hr-afdeling. Zo lang je open communiceert en eerlijk bent, kan de situatie alleen maar beter worden. 

5. Als je alles bent, ben je niemand

Waarom heb je die eerste werkdag ook alweer? Ohja, omdat jij bent aangenomen. Je werkgever ziet dus iets in jouw skills en persoonlijkheid, en wil je er graag bij hebben in het team. Je kunt dus de meest perfecte, geïnformeerde en voorbereide versie van jezelf zijn, maar het is eigenlijk belangrijker dat je gewoon lekker jezelf bent. Daar wordt namelijk iedereen blij van. En vooral jij. 

Wil je meer weten over (beginnen met) werken? Check ook onze andere blogs over werk

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.