YOUNGCAPITAL BLOG

En hoe je wel constructief kunt omgaan met afwijzing

Afgewezen worden doet pijn. Zeker als je ging voor je droombaan. Hoe professioneel of vriendelijk je ook wordt afgewezen, één ding is zeker: de recruiter is een eikel.

Maar weet je, recruiters zijn net mensen. Zo heb ik zelf ook moeten solliciteren. En ben ik ook afgewezen voor droombanen. Dus ik begrijp het echt wel; solliciteren is niet altijd leuk. Vooral als je al een half jaar lang wordt afgewezen. Je gaat je dan toch even achter je oren krabben. En dan word je boos. Of onzeker. Ik werd vooral sarcastisch. “Past beter in het profiel. Tuurlijk. Snap ik. Zal ik maar tot mijn vijfenzestigste blijven solliciteren dan?”

Natuurlijk niet! De aanhouder wint. Maar hoe houd je dat eindeloze solliciteren vol? 

recruiter

Zelfkennis is key

Contact maken! Zorgen voor de klik; vast wel eens gelezen. Waar het om draait is heel simpel. In een wereld waarin steeds meer contact digitaal verloopt, wil je nieuwe werkgever een persoonlijkheid aannemen. En een gevoel bij je krijgen tijdens de sollicitatieprocedure. Dat gevoel kun je never-nooit overbrengen zonder zelfkennis. Waar ik naar zoek in een gesprek, is wat jouw persoonlijkheid toevoegt. Input nodig? Google eens op ‘360-graden feedbackformulier’ en vraag je omgeving om feedback.

Bereid je voor en blijf jezelf

Je concurrentie is eager om zichzelf te bewijzen en haalt alles uit de kast, dus waarom zou jij dat niet doen? Ik zie zelf elk contactmoment als informatiebron over wie jij bent. Van het eerste mailtje tot het bedankje ná het sollicitatiegesprek. Ik vind het leuk als je laat zien dat je er bent, zo lang je maar jezelf blijft. 

Positiviteit wint altijd

Afwijzingen kunnen aan je blijven plakken in de vorm van negativiteit of onzekerheid. Het is makkelijk om je over te geven aan gedachten als: ‘Er zijn zoveel reacties, ik word het toch niet.’ Regelmatig zie ik kandidaten met zo’n instelling. Ze zijn zich niet bewust van de negativiteit die ze uitstralen. Move on! “Elk voordeel heb z’n nadeel”, zei Cruyff. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Bang dat je te oud bent? Jij bent emotioneel stabieler dan je jonge concurrent, kunt goed tegen stress en hebt geen kinderen die je naar de crèche moet brengen.

Positiviteit op het werk

Heb lef om jezelf in de schijnwerpers te zetten

“Mezelf te koop zetten op LinkedIn is niks voor mij, zo ben ik niet”, zeggen veel mensen. Jammer, want voor de mensen die het wél durven, werkt het vaak goed. Herken jij je eigen ontkenning? Ben je bijvoorbeeld te trots om gebruik te maken van je sociale netwerk? Of ben je bang dat je niets te zeggen hebt in een videosollicitatie? Onthoud: mensen met lef komen verder. Dus kijk je angst in de ogen en gooi jezelf in het diepe. Wat heb je te verliezen? 

Denk als een eikel

Waar let een recruiter op? Hoe worden kandidaten geselecteerd voor bepaalde functies? Als je dat weet, kun je erop inspelen. Zo ben je de concurrentie snel een stap voor. Maak eens een afspraak voor een goed gesprek met een recruiter en vraag hoe diegene naar sollicitaties kijkt. Via je eigen netwerk ken je de halve wereld. Dus ook vast wel een eikel van een recruiter. Wedden dat die eikel een half uurtje koffie met je wil drinken?

Geen recruiter in je netwerk? 

Geeft niet. Wij wel. Onze recruiters leggen je in deze video’s graag uit waar ze op letten.

Liever lezen? Hier vind je de beste sollicitatietips.

Jorrit Gall werd in 2014 door een vakjury verkozen tot intercedent van het jaar. Toen hij dit schreef was hij Accountmanager voor YoungCapital. Inmiddels werkt hij bij het UWV.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.