YoungCapital
blog


Artikel

De recruiter is een eikel! 5 oprechte tips aan de eeuwige sollicitant

Door Jorrit Gall op 17-10-2016
0 reacties | 11072 views


Tijdens mijn werk mag ik elke dag in de HR-keuken kijken van verschillende bedrijven. En dat is interessant. Vooral als ik trends zie die invloed hebben op de arbeidsmarkt. Neem bijvoorbeeld de digitale revolutie waar we middenin zitten. Door digitalisering kunnen klanten veel meer zelf. Denk aan FAQ’s op websites, klantcontact via sociale media, internetbankieren; Anno 2016 is alles mogelijk. In ieder geval veel meer dan dertig jaar geleden. En daar moeten bedrijven op inspelen om het hoofd boven water te houden. Structuren die dertig jaar geleden perfect werkten voor de klant, werken niet meer. In één woord: reorganiseren. Reorganisaties veranderen de arbeidsmarkt; ervaren professionals moeten op zoek naar een nieuwe baan. En dat betekent extra competitie voor jou als sollicitant; je moet écht je best doen voor je droombaan. Is je competitie beter? Dan word je op een hele correcte doch vriendelijke manier afgewezen. Maar hoe professioneel of vriendelijk die afwijzing ook is, één ding is zeker.

De recruiter is een eikel

Ondanks dat recruiters koning zijn in afwijzen, zijn het net mensen. Zo heb ik zelf ook moeten solliciteren. En ben ik ook afgewezen voor droombanen. Dus ik begrijp het echt wel; solliciteren is niet altijd leuk. Vooral als je al een half jaar lang wordt afgewezen. Je gaat je dan toch even achter je oren krabben. En dan word je boos. Of onzeker. Ik werd vooral sarcastisch. “Past beter in het profiel. Tuurlijk. Snap ik. Zal ik maar tot mijn vijfenzestigste blijven solliciteren dan?”

Natuurlijk niet!

Speciaal voor de eeuwige sollicitant hier vijf oprechte tips om succesvol te solliciteren.


Tip 1. Zelfkennis is key

Contact maken! Zorgen voor de klik; vast wel eens gelezen. Waar het om draait is heel simpel. In een wereld waarin steeds meer contact digitaal verloopt, wil je nieuwe werkgever een persoonlijkheid aannemen. En een gevoel bij je krijgen tijdens de sollicitatieprocedure. Dat gevoel kun je never-nooit overbrengen zonder zelfkennis. Kortom; je moet in je gesprek kunnen laten zien én vertellen wat jouw persoonlijkheid toevoegt. Google eens op “360-graden feedbackformulier” en vraag je omgeving om feedback!

Tip 2. Bereid je voor en blijf jezelf

Je concurrentie is eager om zichzelf te bewijzen en haalt alles uit de kast, dus waarom zou jij dat niet zijn? Besef dat elk contactmoment een kans is om jezelf te laten zien, van het eerste mailtje tot het bedankje ná het sollicitatiegesprek. Laat zien dat je er bent, maar blijf wel jezelf. Bereid jezelf altijd goed voor en solliciteer alleen op vacatures die bij je passen. Van lukrake sollicitaties is nog nooit iemand blij geworden.

Tip 3. Positiviteit wint altijd

Blijf niet hangen in vooroordelen over jezelf, of in gedachten als: ‘Er zijn zoveel reacties, ik word toch niet uitgenodigd.’ Ook eerdere afwijzingen moet je loslaten; move on! Onbewust straal je die negatieve instelling uit en dat gaat je niet aan een nieuwe baan helpen. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Bang dat je te oud bent? Jij bent emotioneel stabieler dan je jonge concurrent, kunt goed tegen stress en hebt geen 3 kinderen die je naar de crèche moet brengen.

Positiviteit op het werk

Tip 4. Heb lef om met trends mee te gaan

Laat trends vóór je werken en blijf niet hangen in ontkenning. “Solliciteren op sociale media is niks voor mij, zo ben ik niet”. Een eersteklas ontkenning; durf die van jezelf te (h)erkennen. Maak juist gebruik van je sociale netwerk. Zakelijk én privé, on- en offline! Weet je eigenlijk wat ome Diderik voor werk doet? Vraag er eens naar tijdens je familieweekend. Zorg voor een up-to-date LinkedInprofiel met een goede, zakelijke foto. Maak een videopromotie van jezelf; die valt echt op tussen die schriftelijke reacties! Gaat het je niet gemakkelijk af, zo’n video maken? Houd het dan kort en onthoud dat de aanhouder wint. Helemaal geen idee waar je moet beginnen? Google.nl weet alles!

Tip 5. Denk als een recruiter

Waar let een recruiter op? Hoe worden kandidaten geselecteerd voor bepaalde functies? Als je dat weet, kun je erop inspelen. Zo ben je de concurrent snel een stap voor. Maak eens een afspraak voor een goed gesprek met een recruiter en vraag hoe diegene naar sollicitaties kijkt. Via je eigen netwerk ken je de halve wereld. Dus ook vast wel een eikel van een recruiter. Wedden dat die eikel een half uurtje koffie met je wil drinken?

Geen recruiter in je netwerk?

Geeft niet. YoungCapital-oprichter Rogier helpt je graag aan een snelle tip:

Meer weten over solliciteren? Op deze pagina vind je de beste sollicitatietips!

Jorrit Gall is Accountmanager voor YoungCapital. Hij werd in 2014 door een vakjury verkozen tot intercedent van het jaar.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?


Plaats jouw reactie