Pakketbezorger

Werken als pakketbezorger: iets voor jou?

Ben jij graag actief bezig en zoek je een flexibele job? Dan word je vast blij van een baan als pakketbezorger. In deze zelfstandige functie ga je op pad met een bestelbus of fiets en bezorg je pakketten op het juiste adres. Wil je weten hoe dat écht is? Dat lees je hier.


Wat doet een pakketbezorger?

Als pakketbezorger ga je op pad om pakketten af te leveren bij mensen thuis of bij bedrijven. Dat doe je meestal met een bestelbus, maar in de grote steden bezorgen er ook steeds meer koeriersbedrijven met de (bak)fiets. Dat is lekker snel, voordelig én groen. Omdat mensen tegenwoordig veel online bestellen, is er veel vraag naar pakketbezorgers. Klanten zijn vaak blij om je te zien, want jij bent degene die die nieuwe sneakers, headset of automatische drinkbak voor de kat komt bezorgen. Vaak gaat de voordeur al open wanneer mensen je de straat in zien rijden. Dat is nog eens een warm welkom. In vacatures wordt dit werk ook wel bezorger of koerier genoemd.

Jouw werkdag als pakketbezorger

Als bezorger van pakketten heb je een zelfstandige job met veel klantcontact. Je werkdag start op het depot, waar je je bus (of bakfiets) vollaadt met pakketten. Aan jou de taak om die bus zo snel mogelijk weer leeg te krijgen. Gelukkig vertelt het navigatiesysteem je precies waar je moet zijn en check je af en toe de planning om te zien of je nog op schema ligt. Je houdt het tempo er dus lekker in, maar het is minstens zo belangrijk dat je veilig rijdt en bezorgt met een glimlach. Je bent namelijk het visitekaartje van het bedrijf.

Aangekomen op het eerste adres? Dan spring je je bus uit, haal je het juiste pakket tevoorschijn en bel je aan bij de klant. Je geeft het pakket af en laat de klant eventueel tekenen, afhankelijk van wat je bezorgt. Soms maak je een kort praatje, maar niet iedereen heeft daar zin in. Geen probleem, want jij hebt nog meer te doen. Tijdens een 8-urige werkdag ga je als pakketbezorger tot wel 200 adressen af. Go, go, go.

Waar werkt een pakketbezorger?

De meeste pakketbezorgers werken voor een post- of koeriersbedrijf, maar je kunt ook direct aan de slag voor een grote (web)winkel. Wie je werkgever ook is, je bent in deze functie altijd onderweg. Je krijgt alle vrijheid, bent veel in beweging en hebt geen last van een baas die op je let. Die pakketten moeten natuurlijk wel netjes en veilig bij de klant worden bezorgd, dus het is óók een job met veel verantwoordelijkheid.

Wanneer je werkt? Dat verschilt. De meeste koeriersbedrijven bezorgen de hele dag door, maar er zijn ook bedrijven die zich richten op avondbezorging. Afhankelijk van je werkgever werk je op vaste dagen of volgens een rooster. Er zijn zowel fulltime als parttime opties, dus werken als pakketbezorger is ook te combineren met andere bezigheden.

De taken van een pakketbezorger

 • Pakketten ophalen op het depot.
 • Navigatiesysteem instellen voor de slimste route.
 • Pakketten afleveren bij de klant.
 • Eventueel klant laten tekenen voor ontvangst.
 • Zorgen voor een representatieve uitstraling en goede service.
 • Eventueel nieuwe lading pakketten ophalen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als pakketbezorger: hoe is dat?

Elke job heeft voor- en nadelen. Helemaal prima, zolang die pros het maar winnen van de cons. Welke voor- en nadelen heeft een baan als pakketbezorger?

Voordelen van werken als pakketbezorger

 • De vrijheid. Het is een zelfstandige job waarin je lekker je eigen ding doet. Je hebt geen last van een baas die over je schouder meekijkt, maar bent zelf verantwoordelijk voor je werk.
 • Fulltime knallen? Parttime bijverdienen? Als pakketbezorger kan het allemaal.
 • Werk je 's avonds laat of in het weekend? Dan krijg je bovenop je salaris mooie toeslagen. Zo lopen je inkomsten lekker op.

Nadelen van werken als pakketbezorger

 • Krijg jij energie van werken in een leuk team? Dan is dit waarschijnlijk niet de baan voor jou. In deze functie werk je namelijk juist heel zelfstandig. Gelukkig zijn er genoeg andere logistieke functies waarbij de teamspirit wél hoog is.
 • Af en toe is het flink aanpoten als pakketbezorger. Bijvoorbeeld rond de feestdagen, wanneer Nederland massaal glitterjurken en kerstcadeaus bestelt. Maar jij gaat geen uitdaging uit de weg en raakt juist gemotiveerd van werken onder een beetje druk (en van blije klanten, natuurlijk).
 • Vergis je niet: ook een baan als autobezorger is fysiek best pittig. Je stapt tijdens een werkdag misschien wel 158 keer je auto in en uit en wandelt en sjouwt wat af. Levert je wel een goede conditie en indrukwekkende spierballen op.

Jouw salaris als pakketbezorger

Hoeveel verdient een pakketbezorger eigenlijk? Het pakketbezorger salaris ligt meestal ergens tussen de € 1.800 en € 2.400 bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Hoeveel je precies verdient, hangt onder andere af van je ervaring en werkgever. Wist je dat ook het moment waarop je werkt soms invloed heeft op de hoogte van je salaris als pakketbezorger? Je krijgt vaak namelijk een toeslag als je op onregelmatige tijden werkt, bijvoorbeeld 's avonds na 21:00 uur of in het weekend. Deze toeslag komt bovenop je basisloon, waardoor je salaris lekker oploopt.

De volgende stap als pakketbezorger

Kun je na verloop van tijd geen pakket meer zien? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe uitdaging. Wat jouw volgende stap wordt, is helemaal aan jou. Als je bijvoorbeeld leidinggevende ambities hebt, kun je misschien doorgroeien tot leidinggevende. Je stuurt dan een team van bezorgers aan en maakt de planningen. Blijf je toch liever zelf bezorgen? Misschien is een baan als chauffeur dan iets voor jou. Bestuur bijvoorbeeld een groter voertuig, zoals een vrachtwagen. Je hebt hier een rijbewijs C of CE met code 95 voor nodig, dus als je nog moet behalen heb je meteen je eerste uitdaging te pakken. Tot die tijd kun je bijvoorbeeld aan de slag als bijrijder om alvast wat werkervaring in zo'n grote wagen op te doen.

Pakketbezorger worden: wat heb je nodig?

Voor de meeste jobs als pakketbezorger heb je een rijbewijs B nodig. Heel logisch als je met een bestelbus op pad gaat. Als je pakketten bezorgt met de fiets is dit natuurlijk geen vereiste. Sommige werkgevers vragen daarnaast om de nodige rijervaring (bijvoorbeeld minstens zes maanden) en/of een VOG. Je hebt geen diploma of werkervaring nodig om pakketbezorger te worden.

Jouw skills

Actief, zelfstandig en goed gehumeurd. Dát is de ideale pakketbezorger. Je omschrijft jezelf als aanpakker en bent dan ook liever moe dan lui. Bij problemen of tegenslagen zoek je eerst zelf naar een oplossing voordat je om hulp vraagt, en daarom past een zelfstandige job als bezorger perfect bij je. Stressvolle situaties brengen je niet van je stuk, maar motiveren je juist om nog een stapje harder te lopen (eh, rijden). Hoewel je het tempo er lekker in houdt, gebruik je altijd je verstand. Zo bezorg je de pakketten niet alleen op tijd, maar ook veilig. En dat goede humeur? Dat krijg je in deze functie sowieso wel, want de meeste klanten zijn blij om je te zien. Smiiile.

Cheat sheet voor je cv

Zie jij jezelf al rijden in een volgeladen bestelbus? Met deze skills op je cv overtuig je werkgevers ervan dat jij dé pakketbezorger bent die ze zoeken.

Skills pakketbezorger
Betrouwbaar Richtingsgevoel
Communicatie Rijbewijs B
Doorzettingsvermogen Verantwoordelijkheid
Klantgericht Zelfstandig werken

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Als je denkt aan werken in de logistiek, denk je waarschijnlijk al snel aan functies als bezorger en in magazijnen. Maar wist je dat dit vakgebied veel breder is? Je kunt aan de slag in de meest uiteenlopende functies, van cargadoor (scheepsbevrachter) tot veiligheidsadviseur en van douanier tot supply chain manager. Daardoor is de kans groot dat er een leuke baan voor je tussen zit, of je nou fulltime aan de slag wilt of een bijbaan zoekt en of je nou starter bent of toe bent aan een nieuwe uitdaging.

Overzicht pakketbezorger

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.800 tot € 2.400

Veelgestelde vragen

 • Wat verdient een pakketbezorger?

 • Het loon van een pakketbezorger ligt meestal tussen de € 1.800 en € 2.400 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, is onder andere afhankelijk van je werkervaring en je werkgever.

 • Kan ik via YoungCapital aan de slag als pakketbezorger?

 • Ja, dat kan. Met onze pakketbezorger vacatures kun je aan de slag bij diverse koeriersbedrijven. Bekijk ons actuele aanbod en solliciteer als er een leuke job voor je tussen zit.

 • Wat heb ik nodig om pakketbezorger te worden?

 • Voor de meeste banen heb je een rijbewijs B nodig, behalve als je bezorgt met een (bak)fiets. Daarnaast vragen sommige werkgevers om rijervaring en een VOG.

 • Is werken als pakketbezorger iets voor mij?

 • Werken als pakketbezorger is iets voor jou als je graag zelfstandig werkt en ervan houdt om actief bezig te zijn. Ook heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en vind je contact met klanten leuk.

Bekijk ook eens deze logistieke functies