Telefoon van de zaak

Gebruik jij een smartphone voor je werk? Grote kans van wel, en dan is een telefoon van de zaak geen overbodige luxe. Steeds meer bedrijven bieden deze secundaire arbeidsvoorwaarde aan, maar wat zijn eigenlijk de regels rondom een smartphone van de zaak? Mag je jouw werktelefoon privé gebruiken? En misschien vraag je je wel af: ‘Kan mijn werkgever zien wat ik op mijn telefoon doe?’. Logische vragen, gelukkig hebben wij antwoorden. Lees je mee?

Telefoon van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde

Een telefoon van de zaak is een smartphone die je van je werk krijgt. Je gebruikt ’m voornamelijk voor je werk natuurlijk, maar meestal mag je je werktelefoon ook privé gebruiken. Sinds 2015 maakt de Belastingdienst namelijk geen onderscheid meer tussen zakelijk en privégebruik van een zakelijke telefoon. De voorwaarde is dan wel dat je werkgever de telefoon op naam van het bedrijf zet. Anders moet ie toch belasting betalen over jouw telefoon van de zaak.

Voor- en nadelen van een telefoon van de zaak

Omdat een telefoon voor steeds meer banen noodzakelijk is, bieden ook steeds meer bedrijven een telefoon van de zaak aan als secundaire arbeidsvoorwaarde. Lijkt je dat wel wat? Weeg dan de voor- en nadelen van een smartphone van de zaak eens tegen elkaar af. Zo weet je snel genoeg of een telefoon van de zaak de doorslag geeft om te kiezen voor dat ene bedrijf. Wij zetten er vast een paar voor je op een rij.

Voordelen smartphone van de zaak

  • Werk-privébalans. Je houdt werk en privé beter gescheiden als je een werktelefoon en privételefoon hebt. Zo worden er ‘’s avonds tenminste geen werkmailtjes om je oren gegooid en word je niet gek van die volle agenda.
  • Kostenbesparing. Je werkgever betaalt jouw telefoonkosten, ook als je je werktelefoon privé gebruikt. Dat scheelt een hoop moneys.
  • Nieuwe modellen. Vaak krijg je van je baas een nieuw model met goede specificaties, iets wat je misschien zelf te duur vindt.

Nadelen smartphone van de zaak

  • Twee telefoons. Heb je een werktelefoon en privételefoon? Tja, fijn voor die work-lifebalance, maar dat betekent ook dat je twee smartphones op zak hebt. Annoying.
  • Minder privacy. In theorie kan je werkgever inzien wat je uitspookt op je telefoon. Niet heel chill. Gelukkig is er een maar; je baas mag niet zomaar jouw privacy schenden. Daarover verderop meer.
  • Constante bereikbaarheid. Misschien houd je werk en privé wel beter gescheiden, maar je loopt ook het risico dat je baas verwacht dat je altijd bereikbaar bent. Da’s minder fijn. Maak hier dus goede afspraken over met je manager.

Regeling mobiele telefoon van de zaak

Biedt jouw werkgever een telefoon van de zaak aan? Dan moet ie zich aan een aantal regels houden. Het is goed om je hier over in te lezen voor je akkoord gaat met die zakelijke telefoon.

  • Noodzakelijkheidscriterium. Zo, da’s een hele mond vol. Dit betekent dat jouw werkgever je een telefoon van de zaak mag aanbieden als dit voor jouw functie noodzakelijk is. Dit bepaalt je werkgever zelf, eventueel met hulp van de Belastingdienst.
  • Privégebruik. In principe mag je de werktelefoon privé gebruiken zonder belasting issues. Maar je werkgever mag hier regels voor opstellen. Best logisch, anders reist de telefoonkostenrekening misschien wel de pan uit.
  • Kosten. De werkgever betaalt alle kosten, jij zet niks extra in. Doe je dat wel, dan vervalt het belastingvoordeel voor je baas.
  • Regels bij vertrek. Neem je afscheid van je werkgever? Dan lever je de telefoon weer in of betaal je de restwaarde. De telefoon blijft namelijk eigendom van het bedrijf.

Contract telefoon van de zaak

Om alle afspraken over je werktelefoon vast te leggen, teken je waarschijnlijk een contract voor de telefoon van de zaak. Hierin staat bijvoorbeeld of je de telefoon inlevert bij vertrek, wie verantwoordelijk is voor de onderhoudskosten en wat er gebeurt als de zakelijke telefoon kapot gaat. Ook legt je werkgever hier de regels vast over privégebruik.

Er is een kans dat je in dit contract ook iets tegenkomt over controles. Misschien denk je nu ‘Huh, kan mijn werkgever dan zomaar zien wat ik op mijn telefoon doe?’. Ja, een werkgever kan de gegevens van je telefoon uitlezen. Bijvoorbeeld om te checken of jij niet te wild gaat met het privégebruik van je werktelefoon. Maar eh, let wel op, want een werkgever mag jou niet constant in de gaten houden. Houd werkgever zich niet aan de regels van de AVG? Dan kan je een klacht indienen bij de AP.

Key takeaways

  • Een telefoon van de zaak krijg je van je werk om jouw werkzaken op te regelen. Deze secundaire arbeidsvoorwaarde wordt steeds populairder.
  • In principe mag je een werktelefoon privé gebruiken zonder extra kosten.
  • Met een smartphone van de zaak verbeter je je werk-privébalans, maar je hebt ook steeds twee telefoons op zak.
  • Jouw werkgever betaalt alle kosten voor de telefoon van de zaak, ook voor je privégebruik. Dit mag alleen als de werktelefoon noodzakelijk is voor jouw job.
  • Een werkgever kan zien wat je op je werktelefoon doet, maar mag jou niet zomaar constant in de gaten houden. Je werkgever moet zich dus aan de AVG- en UVAG-regels houden.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoe werkt een telefoon van de zaak?

  • Als een werktelefoon voor jouw baan noodzakelijk is, kan je werkgever belastingvrij een telefoon van de zaak voor je regelen. Je baas betaalt dan de telefoonkosten, ook voor het privégebruik.

  • Is een werktelefoon verplicht?

  • Nee, een werkgever is niet verplicht om jou een telefoon van de zaak aan te bieden. Handig is het natuurlijk wel, vooral als je vaak een smartphone gebruikt op je werk. Geen gek idee dus om hier over te onderhandelen.