Wat is remote werken?

Waar tik jij het liefst de uren weg? In je home office, in een gezellig café of op een zonnig oord? Met remote werken kan het allemaal. Tijdens de pandemie plukten we er de vruchten van, en dat opende een nieuwe deur voor ons: remote werken bleek toch heel chill te zijn. Is het ook wat voor jou? Ontdek hier wat remote werken inhoudt en misschien klap je straks wel je laptop open in je pyjama's.

Remote werken betekenis

Remote werken, oftewel telewerken, betekent werken op afstand. Het bestond eigenlijk al een tijdje, maar het werd pas echt bekend tijdens de coronapandemie. Toen merkten de meesten dat remote werken veel voordelen had. Want tja, waarom nog naar kantoor reizen als je je werk net zo goed ergens anders kunt doen? Sindsdien zijn er steeds meer remote baantjes te vinden. Sommige werkgevers staan dit toe en bieden zelfs workations. Maar je kunt ook als zelfstandige werken en zelf bepalen waar jij je business runt. Dus, word jij binnenkort een digital nomad?

Effe voor de duidelijkheid: remote werken betekent niet hetzelfde als thuiswerken. Als je thuiswerkt zit je ook echt thuis vastgekluisterd. Remote werken kan overal, of dat nu thuis, in een café of hotelkamer op Gran Canaria is. Hybride werken is weer wat anders. Dat betekent dat je deels thuis en deels op kantoor werkt.

Voor- en nadelen remote werken

Alles heeft z'n voor- en nadelen, en dat geldt ook voor remote werken. Neem ze goed door, dan weet je of remote werken bij je past.

Voordelen remote werken

  • Flexibiliteit. Je bepaalt alles lekker zelf: waar en wanneer je werkt en hoe laat je uiteindelijk stopt. En dat niet alleen, je kunt ook tussendoor even weg om je auto op te halen van de garage of je hond uit te laten.
  • Betere work-life balance. Om nog even verder te gaan over het flexibiliteit verhaal: omdat je zo flexibel bent met je werktijden en werkplek heb je een betere werk-privébalans. Zodra je je laptop sluit, hoef je niet eerst nog in de file of een overvolle trein te staan. En je hoeft ook niet in de ochtend te reizen naar werk. Lekker!
  • Kostenbesparing. Torenhoge benzineprijzen of treinkosten betalen? Never again als je remote gaat werken. Steek die € 200 die je bespaart aan benzine maar lekker in je zak. Als zelfstandig ondernemer bespaar je ook nog eens de huurprijs van een kantoor, bijvoorbeeld.
  • Hogere productiviteit. Uit onderzoek is gebleken dat je juist productiever bent als je remote gaat werken. Dat komt omdat je minder afleiding hebt en omdat je werkruimte optimaler is (want je deelt 'm zelf in). En als je je uren zelf indeelt, kun je rekening houden met je energielevels en je aandachtsspanne. Da's stukken beter dan verplicht om 08:00 op kantoor verschijnen en nog met gesloten ogen achter je pc zitten.
  • Milieubewust. We hebben het onderhand wel door: de natuur is boos op ons. Door remote te werken, verbruik je geen benzine en draag je niet bij aan de uitstoot van schadelijke CO2-gassen. Daar bedanken onze blauwe lucht en nog draaglijke temperaturen je voor.

Nadelen remote werken

  • Eenzaamheid. Niet per se een groot probleem voor de introverten onder ons, maar over het algemeen hebben mensen sociaal contact nodig om te thriven. En even een grapje uithalen bij je collega op kantoor lukt niet als je volledig remote gaat werken. Houd daar dus rekening mee, Mr. Lonely.
  • Meer motivatie voor werk nodig. Als je in een prachtig land werkt, zijn er links en rechts verleidingen. Denk aan het blauwe strand, dat mooie zwembad of de geur van lekker eten. En als je thuiswerkt: niemand kijkt over je schouder mee, dus misschien scrol je wel iets te lang op TikTok in plaats van te werken. Houd die focus er dus in en probeer afleidingen met een rustige werkruimte te vermijden.
  • Minder goede werkomstandigheden. Stel, je werkt in het buitenland vanuit een hotelkamer. Wie zegt dat de WiFi-verbinding daar goed is? Of wat als je voor een gesloten café op een landelijke feestdag staat? Tja, het zijn nou niet de werkomstandigheden van een normaal kantoor. Houd daarom rekening met je omgeving en voorkom dat je straks je collega's nodig hebt tijdens de siësta.

Remote werken: iets voor jou?

Waarschijnlijk zie je het wel zitten om lekker vanuit je thuiskantoor de uren weg te tikken. Of misschien gooi je wel het roer om en ga je aan de slag vanuit jouw droombestemming Bali. Maar eh, eerlijk is eerlijk: remote werken past niet bij iedereen. Check in onderstaande lijst of het echt wat voor jou is:

  • Je werk is digitaal, dus je hoeft niet per se aanwezig te zijn op kantoor.
  • Je werkt bijvoorbeeld in sales, marketing of ICT.
  • Je wilt meer vrijheid in het leven.
  • Je hebt jonge kinderen en hebt meer tijd nodig voor ze.
  • Je redt jezelf prima en kunt gedisciplineerd aan de slag.
  • Je hoeft niet per se veel contact met mensen te hebben.
  • Je wilt een betere werk-privébalans.
  • Je wilt minder reistijd naar werk.

Hoe meer punten je scoort met onze checklist, hoe beter remote werken bij je past. En vink jij geen enkele van deze stellingen aan? Dan is het misschien toch beter om de weg op te gaan naar werk. Wat is jouw score?

6 tips voor remote werken

Ben je helemaal enthousiast geworden over remote werken? Nice! Maar voor je aan je avontuur begint, moet je je goed voorbereiden. Met onze 6 tips hieronder komt dat helemaal goed. En als dat nog niet genoeg is, staan de digital nomads klaar met allerlei handige lifehacks.

Tip 1: Zorg voor een rustige werkruimte

Kies bijvoorbeeld een chille hotelkamer of een rustig café als je remote gaat werken. Zorg ervoor dat je niet te veel afleiding hebt, anders spring je straks in het zwembad in plaats van je e-mails te checken. O, en investeer in goede noise-cancelling koptelefoons.

Tip 2: Zorg voor een goede internetverbinding

Als je thuiswerkt, komt dit vast goed. Maar als je remote in het buitenland gaat werken, is het altijd slim om te checken of de WiFi van je hotel goed werkt. En neem anders je eigen privé WiFi-netwerk mee, zoals een Mi-Fi-router.

Tip 3: Blijf betrokken bij je team

Plan regelmatig coffee chats met je teamleden in, zodat jullie af en toe even samen zitten en bijkletsen over the latest news. En heb je zonet de mooiste zonsondergang meegemaakt? Deel de foto met je team, zo krijgen zij ook wat mee van jouw leven en voel jij je niet zo verdomd alleen.

Tip 4: Volg een normaal werkritme

Remote werken betekent vaak langer doorslapen of later doorwerken, maar maak het niet te wild. Probeer je werkritme te matchen met dat van je collega's, zodat jullie nog wel normaal kunnen samenwerken. Ook doe je jezelf er een gunst mee, want je wilt vast niet om 21:00 's avonds nog achter je laptop zitten.

Tip 5: Neem pauzes

Again, met remote werken is doorwerken heel makkelijk. Je hebt geen peer pressure van je collega's om mee te gaan naar de lunchpauze en pakt daardoor waarschijnlijk maar een proteïnereep. Maar vergeet je pauzes niet. Ze bestaan juist zodat jij je energie kunt opladen. Voorkom dus die gevreesde middagdip en pak een gezonde salade voor lunch. Thank us later.

Droom je al van een carrière waarbij je (bijna) nooit meer een kantoorruimte hoeft te zien? Check onze vacatures voor remote werken en ga lekker thuis aan de slag. En als je meer van de wereld wilt zien, zit je goed bij onze vacatures voor werken in het buitenland.

Key takeaways

  • Remote werken betekent werken op afstand. Je werkt niet (of deels) op kantoor en bepaalt zelf je werkruimte en werktijden.
  • Remote werken kan in het buitenland, maar het kan ook thuis of in je lokale cafeetje.
  • Voordelen van remote werken zijn dat je flexibeler je dagen indeelt en een betere werk-privébalans hebt.
  • Ook bespaar je reiskosten, ben je vaak productiever en doe je iets goeds voor het milieu.
  • De nadelen van remote werken zijn dat je eenzaam kunt zijn, veel afgeleid raakt door je omgeving of dat je werkomstandigheden niet altijd ideaal zijn.
  • Is remote werken iets voor jou? Ontdek het met onze handige checklist.
  • Verder hebben we 6 tips voor remote werken.

Veelgestelde vragen

  • Wat is remote werken?

  • Remote werken houdt in dat je op afstand werkt. Je gaat dus niet naar kantoor, maar werkt op een locatie die het beste voor jou uitkomt. Bijvoorbeeld thuis, in een café of in een hotelkamer in het buitenland.

  • Hoeveel dagen mag je remote werken?

  • Dat ligt aan je werkgever. In sommige banen werk je volledig remote, terwijl andere werkgevers je toch een dag of twee op kantoor willen zien. Dat laatste heet hybride werken.

  • Welke banen kan je remote werken?

  • Alle banen die je volledig digitaal kunt uitvoeren. Denk aan jobs als callcenter medewerker, blogger, softwareontwikkelaar of grafisch ontwerper.

  • Kun je remote werken in het buitenland?

  • Dat kan zeker, zolang je het maar goed plant. Zorg voor een goede internetverbinding, plan je werktijden goed in en kies een rustige werkruimte voor jezelf.