Werkstress

Zit je te stressen om je deadlines of stapelt het werk zich langzamerhand op? Werkstress helemaal voorkomen kan helaas niet, en een kleine portie stress is zelfs gezond. Maar wat als je stijf staat van de stress en je met je handen in het haar naar je veel te drukke agenda staart? YoungCapital to the rescue. Ontdek hier wat werkstress is, wat voor gevolgen het heeft en wat je kunt doen om werkstress te verminderen.

Wat is werkstress?

Het woord alleen al legt het uit: werkstress is stress veroorzaakt door werkdruk of situaties die je stress tijdens je job bezorgen. Misschien denk je nu direct aan een burn-out, maar dat hoeft niet per se. Een gezonde portie werkstress kan eigenlijk geen kwaad. Het motiveert, houdt je alert, zorgt ervoor dat je je niet verveelt en maakt adrenalinehormonen aan, waardoor je al je deadlines aan het einde van de week haalt. Zonder wat stress op het werk zou je je op een gegeven moment vervelen en niks gedaan krijgen.

Het keyword hierbij is wel gezond. Zodra de werkstress je te veel wordt, moet je er iets aan doen. Het kan zo'n slechte invloed hebben dat je overwerkt of overspannen raakt en uiteindelijk tóch een burn-out ontwikkelt. En dat moet je niet willen.

Hoe herken je werkstress?

Heb je het idee dat je te veel werkstress hebt? Let eens op de signalen die je lichaam en geest geven. Te hoge werkstress herken je aan de volgende symptomen:

  • je bent vermoeider dan normaal;
  • je productiviteit daalt;
  • je kunt je minder goed concentreren;
  • je raakt sneller geïrriteerd;
  • je hebt moeite met veranderingen op het werk;
  • je voelt je ontevreden over je baan;
  • je meldt je sneller ziek;
  • je ontwikkelt lichamelijke klachten zoals nek- of hoofdpijn.

En ga zo maar door. Gezonde werkstress zorgt niet voor klachten zoals deze, dus let goed op jezelf. Benieuwd hoe erg je stijf staat van de druk op werk? Doe een online zelftest over werkstress en neem direct actie.

Oorzaken werkstress

Hoge werkstress ligt niet altijd aan de werkdruk bij je werkgever. Soms kom je in situaties terecht die je ontzettend veel stress geven. Denk bijvoorbeeld aan:

Werkstress verminderen: 5 tips

Waarschijnlijk wil je niet voor eeuwig met knikkende knieën op werk rondlopen. Gelukkig zijn er manieren om stress op het werk te verminderen. Hier zijn onze tips voor omgaan met stress op het werk:

1. Praat met je leidinggevende

Het klinkt misschien eng om openlijk te praten over je stress door werk, maar zo voorkom je wel dat het straks van kwaad tot erger gaat. Plan dus een gesprek in en praat met je leidinggevende over je situatie, hoe het je impact en wat je nodig hebt om de goede vibes weer te voelen. De kans is groot dat je baas met je meevoelt en meedenkt over oplossingen.

2. Spreek met een vertrouwenspersoon

Vind je het toch te eng om met je manager te praten? Check dan of je werkgever een vertrouwenspersoon heeft aangewezen. Misschien vind je het wel fijner om met een vreemde over je werkstress te praten. Vertrouwenspersonen zijn er om je te ondersteunen, maar let wel op dat ze je geen oplossingen kunnen bieden. Dat moet je zelf doen.

3. Neem voldoende pauzes

Als je weleens een pauze skipt, vertellen we je nu: stop daarmee. Pauzes zijn er om te rusten en je energielevels op te laden voor de rest van de dag. Skip je je pauzes, dan geef je je lichaam en geest geen rust. Uiteindelijk kak je in en krijg je helemaal niks meer gedaan, waardoor je werkstress alleen maar toeneemt. Doe jezelf dus een gunst en neem je pauzes. Zo voorkom je ook die middagdip waar je niet op zit te wachten.

4. Beweeg regelmatig

Bewegen is een goede manier om je hoofd even helemaal leeg te maken. Als je last hebt van hoge werkstress, houd je die stress meestal vast in je geest en in je spieren. Geef je die stress geen uitlaat, dan gaat ie ook nooit weg. Zorg er dus voor dat je voldoende beweegt op een dag. Ren bijvoorbeeld even de trappen op en af of ga lekker een rondje wandelen met je collega's. Wedden dat je je daarna veel beter en meer gefocust voelt?

5. Durf 'nee' te zeggen

Not the forbidden word! Luister, als je continu ja zegt wanneer iemand een taak in je schoot werpt, stapelt het werk zich alleen maar op. Logisch dat je werkdruk dan stijgt en je op een gegeven moment hoge werkstress krijgt. Doe jezelf dus een lol en zeg vaker 'nee'. Jij hebt ook een limiet en het is oké om je grenzen aan te geven. Er gaat niemand dood als een taak iets langer blijft liggen.

Key takeaways

  • Werkstress is onvermijdelijk, maar een gezonde dosis zorgt voor motivatie, hoge productiviteit en alertheid.
  • Hoge werkstress kan echter leiden tot negatieve gevolgen, zoals vermoeidheid, verminderde productiviteit, concentratieproblemen en zelfs lichamelijke klachten.
  • Oorzaken van werkstress zijn onder andere een te hoge werkdruk, conflicten met collega's, pesten op het werk, slechte arbeidsomstandigheden of privéomstandigheden.
  • Hoe je je werkstress kunt verminderen: praat met je leidinggevende of een vertrouwenspersoon over je problemen.
  • Zorg voor voldoende beweging, neem pauzes en durf vaker nee te zeggen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoe herken je werkstress?

  • Werkstress herken je aan verschillende lichamelijke en mentale signalen, zoals vermoeidheid, lagere productiviteit, ontevredenheid, slechtere concentratie of pijn aan je nek of hoofd.

  • Kun je je ziekmelden door stress?

  • Jazeker, want je kunt natuurlijk ook gewoon mentaal ziek zijn. Newsflash: je hoeft je werkgever niet uit te leggen waarom je je ziek meldt, dus je hoeft ook niet te zeggen dat je gestrest bent.

  • Wat te doen bij werkstress?

  • Bij hoge werkstress kun je het beste praten met je leidinggevende of een vertrouwenspersoon. Zorg er ook voor dat je voldoende beweegt, je pauzes neemt en vaker nee zegt als iemand je een taak wilt geven.