ZIEK MELDEN

Je shift begint over een paar uur, maar het getal op die thermometer blijft stijgen of je kunt geen twee stappen zetten zonder duizelig te worden. Kortom: je bent ziek. En dus moet je je ziek melden. Hoe werkt dat? En wat doet ziek zijn met jouw salaris? Je leest het hieronder.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over ziek melden? Check dan onze FAQ’s!

Hoe jij je ziek moet melden voor werk, hangt af van jouw contract. Het is wel netjes om jouw manager, leidinggevende of contactpersoon te bellen. Vaak is mailen of appen not done, omdat het nog maar de vraag is of jouw contactpersoon je bericht op tijd leest. Dan kan jouw team in de knoei komen, omdat er niet op tijd vervanging kan worden geregeld. Zorg er dus voor dat je er vroeg bij bent als je je ziek meldt.

Wat verwacht jouw werkgever van jou als je je ziek meldt?

Dat je er alles aan doet om snel weer gezond op je werk te verschijnen. ‘Ik ben ziek maar moet toch werken’ moet niet je motto zijn. Jouw werkgever heeft er veel meer aan als je uitziekt en daardoor weer snel fris op werk verschijnt. Als je je ziek meldt voor werk, spreek je met jouw werkgever af hoe en wanneer jullie contact hebben. Jouw werkgever kan zeggen dat hij of zij graag wil dat je bereikbaar bent, zodat hij of zij kan vragen hoe het met je gaat. Als jij je niet aan de gemaakte afspraken houdt, kan dit gevolgen hebben voor jouw loondoorbetaling tijdens ziekte.

Redenen om je ziek te melden voor werk

Maar wanneer ben je écht ziek en wanneer is het tijd om je ziek te melden? Dit verschilt natuurlijk heel erg per persoon. Voor de één is dit een hoofdpijn en de ander meldt zich pas ziek als hij een flinke buikgriep te pakken heeft. Je bepaalt dus voor jezelf wanneer je te ziek bent om te werken. Niet écht ziek, maar simpelweg geen zin om te werken? Smoes verzinnen? Beter niet. Grote kans dat jouw leidinggevende hier gewoon doorheen prikt, dus keep it real. Wees altijd eerlijk als je je ziek meldt op werk, want eerlijkheid duurt het langst.

Je vraagt je misschien ook wel af: “hoe vaak mag je ziek melden op werk?”. Dit verschilt heel erg per werkgever en staat misschien zelfs vermeld in je contract. Voor de meeste bedrijven spreek je van frequent verzuim als je je meer dan twee keer per jaar ziek meldt.

Wat zijn tips om je ziek te melden op werk?

Jezelf ziek melden op werk kan nog best een drempel zijn. Want hoe gaat jouw werkgever op jouw ziekmelding reageren? Denk aan jezelf. Jouw gezondheid is het belangrijkst en als jij aanvoelt dat je te ziek bent om te werken, mag je je ziek melden. Maar toch kan het spannend zijn om de telefoon op te pakken en je werkgever te bellen. Daarom geven wij je de volgende tips:

  • Houd het kort. Je hoeft niet uitgebreid te vertellen wat jouw klachten zijn. Je werkgever heeft er niet veel aan als je vertelt dat je de hele nacht op de badkamervloer hebt doorgebracht. Houd het kort, het telefoongesprek hoeft niet uren te duren.
  • Accepteer zelf dat je ziek bent. Jouw zelfvertrouwen begint bij jezelf. Als je zelf niet accepteert dat je ziek bent, hoe gaat jouw werkgever je dan geloven als je je ziek meldt? Jij bent de enige die kan voelen hoe slecht je je echt voelt.
  • Geef je grenzen aan. Bang dat je werkgever je toch overhaalt om te werken? Als je het gesprek kort houdt, geeft dat ook minder kans voor de ander om op in te haken.

Wanneer ga je naar de bedrijfsarts?

Toch komen er ook wat regels bij kijken als je je ziek meldt voor werk. Jouw werkgever kan een bedrijfsarts inschakelen om vast te laten stellen of je (tijdelijk) arbeidsongeschikt bent. De bedrijfsarts wordt meestal ingeschakeld als je werkgever verwacht dat je niet binnen een paar dagen weer op de werkvloer staat. Je hebt bijvoorbeeld een gebroken been of een ziekte waarvan je niet snel genezen bent. Maar ook als je je ziek meld op werk omdat je overspannen bent. De bedrijfsarts kan jou dan oproepen, zodat hij of zij kan kijken hoe het met je gaat en of je in staat bent om te werken. Zo onderzoekt hij of zij de symptomen en bespreken jullie hoe jij je voelt. Aan de hand van jouw bezoek maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse en stelt een advies op.

Wanneer weer aan het werk?

Wat de bedrijfsarts adviseert, is afhankelijk van jouw klachten. Zo kan de bedrijfsarts adviseren om nog twee weken rustig aan te doen, maar het kan ook zo zijn dat je veel langer moet stoppen met werken. Of misschien vindt de bedrijfsarts juist dat jij langzaamaan weer wat taken op kunt pakken. De bedrijfsarts vertelt jouw werkgever of je inderdaad ziek bent en hoe lang hij of zij verwacht dat de ziekte zal duren. Verder mag de bedrijfsarts, vanwege jouw privacy, geen medische informatie geven aan je werkgever. De bedrijfsarts stelt een opbouwschema op, waarmee je aan het werk gaat na ziekte. Ga je bijvoorbeeld gedeeltelijk werken tijdens jouw ziekte of ziek je eerst helemaal uit? Samen met jouw werkgever maak je plannen om zo snel mogelijk weer fit aan het werk te kunnen.

Loon doorbetalen bij ziek melden

Maar hoe zit dat nou met loondoorbetaling als je je ziek moet melden? Volgens de wet moet jouw werkgever jou, afhankelijk van de cao en de afspraken in jouw contract, minimaal 70 procent van jouw loon betalen als je ziek bent. Maar het kan zo zijn dat je één of twee wachtdagen in jouw arbeidscontract hebt staan. Dit houdt in dat jouw werkgever jou de eerste twee dagen geen loon hoeft te betalen. Als je een tijdelijk of vast contract hebt, ontvang je altijd salaris als je je ziek meldt op werk. Dit geldt niet voor uitzend- en oproepkrachten.

Loonbetaling bij ziekte voor uitzendkrachten

Of je als uitzendkracht recht hebt op loonbetaling als je ziek bent, hangt af van de fase waarin je zit en wat er in je contract staat. Werk je als uitzendkracht en wil je weten of je recht hebt op loonbetaling als je ziek bent? Je leest hier meer over in deze tekst over de Ziektewet.

Loonbetaling bij ziekte voor oproepkrachten

Als oproepkracht heb je geen vaste werkdagen- of tijden. Wat als je een werkdag op de planning hebt, maar ziek wordt? Dan krijg je minimaal 70 procent van de uren die je hebt afgesproken uitbetaald. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze uitleg van de Rijksoverheid.

Heb jij nog meer vragen over ziek melden? Jobbird geeft antwoord op al jouw vragen rondom ziek melden voor werk.

Klaar om te solliciteren!

Op zoek naar een leuke baan? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over ziekte