Ziek melden

Je shift begint over een paar uur, maar het getal op de thermometer blijft stijgen of je kunt geen twee stappen zetten zonder duizelig te worden. Kortom: je bent ziek en moet je dus ziek melden. Hoe werkt dat? Met welke regels heb je bij ziekmelding op werk te maken? En wat zijn eigenlijk geldige redenen voor een ziekmelding? Een antwoord op deze en meer vragen vind je hieronder, plus handige tips die van pas komen als je ziek melden op werk toch een beetje spannend vindt.

Hoe meld je je ziek voor werk?

Als je ziek bent, moet je je zo snel mogelijk ziek melden bij je werkgever. Hoe je dat precies doet, hangt af van de afspraken die in je contract, cao of bedrijfsreglement staan. Meestal wil je baas dat je even belt. Mailen of appen is vaak not done, omdat het nog maar de vraag is of jouw contactpersoon je bericht op tijd leest. Dan kan jouw team in de knoei komen, omdat er niet op tijd vervanging kan worden geregeld. Zorg er dus voor dat je er vroeg bij bent als je je ziek meldt.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb je een vraag over ziek melden? Check dan onze FAQ’s.

Regels bij ziekmelding op werk

Het is dus belangrijk dat je je aan het verzuimprotocol van je werkgever houdt als je je wilt ziek melden op werk. Nogal wiedes eigenlijk. Maar wat voor regels gelden er nog meer voor jou en je baas? Oftewel, wat zijn je rechten en plichten bij ziekmelding?

  • Het is niet verplicht om aan je werkgever te melden wat je klachten zijn. Je werkgever mag officieel geen medische info aan je vragen. Is je band met je leidinggevende goed en vraagt ie wat er met je is? Dan kun je natuurlijk gewoon antwoord geven.

  • Je werkgever mag je ziekmelding niet weigeren, omdat ie niet zelf mag beoordelen of je echt ziek bent. Ben je ziek, maar moet je toch werken van je baas? Wat je in die situatie moet doen, lees je in dit artikel. Je baas kan wel via een arbodienst laten controleren of je ziekmelding terecht is.

  • Je werkgever mag aan je vragen om langs de bedrijfsarts te gaan. Dit gebeurt vaak alleen als er wordt verwacht dat je niet binnen een paar dagen weer op de werkvloer staat. Bijvoorbeeld als je een gebroken been of burn-out hebt. De bedrijfsarts mag aan je baas doorgeven of je wel of niet ziek bent, hoelang je ziekte waarschijnlijk gaat duren, welke taken je nog wel kunt doen en wat je baas kan doen om je te helpen met je werk.

  • Je leidinggevende mag je vragen welke taken je eventueel nog wel kunt doen. Het is de bedoeling dat je daar een antwoord op geeft. Twijfel je? Geef dit eerlijk aan, dan kan de arbodienst samen met je kijken wat je wel en niet kunt. Je leidinggevende mag in ieder geval nooit zomaar zelf bepalen welke taken je aankunt.

  • Tuurlijk is het belangrijk dat je leidinggevende of de arbo- of bedrijfsarts je tijdens je ziekte kan bereiken voor een controle of gesprek. Maar je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn als je ziek bent. Je baas mag je alleen vragen om elke werkdag voor een bepaalde periode beschikbaar te zijn als dit in het verzuimprotocol staat. Af en toe een belletje voor een update is dan wel weer oké. Hoe dit precies zit? We schreven een apart artikel over de vraag: ‘Mag je werkgever je bellen als je ziek bent?’.

  • Het is in principe de bedoeling dat je zelf je baas belt als je ziek bent. Lukt dat echt niet? Dan mag iemand anders je ziek melden.

Geldige redenen voor je ziekmelding

Maar wanneer ben je écht ziek en is het tijd om je ziek te melden? Dit verschilt per persoon. De een is verkouden en besluit zich ziek te melden, terwijl de ander zich pas ziek meldt als ie een flinke buikgriep te pakken heeft. Of je kan werken hangt ook af van het soort baan dat je hebt. Heb je vervelende rugklachten en ben je stratenmaker? Dan kun je beter thuisblijven, terwijl je als telefonist misschien wél naar je werk kunt. Je bepaalt dus voor jezelf wanneer je te ziek bent om te werken. Veelvoorkomende redenen voor een ziekmelding zijn:

  • griep of verkoudheid;
  • een langdurige of chronische ziekte;
  • psychische problemen, zoals een burn-out of depressie;
  • letsel door een ongeval;
  • een operatie of andere medische behandeling.

En eh, hoe vaak mag je je ziek melden op werk? In principe geldt natuurlijk gewoon: ziek is ziek. Hoe vaak dat gebeurt, heb je nou eenmaal niet in de hand. Er bestaat wel zoiets als frequent ziekteverzuim, dat is wanneer je regelmatig niet op werk bent vanwege ziekte. De meeste bedrijven spreken van frequent ziekteverzuim als je meer dan twee keer per jaar ziek bent. In dat geval wil je baas meestal met je in gesprek over de reden van je afwezigheid. Als blijkt dat je dit jaar gewoon pech had en drie keer in korte tijd bent geveld door de griep, is er natuurlijk niks aan de hand.

Wat verwacht je werkgever van je als je je ziek meldt?

Simpel: dat je er alles aan doet om snel weer gezond op je werk te verschijnen. ‘Ik voel me belabberd, maar ga door tot ik erbij neerval’ moet niet je motto zijn. Je werkgever én jijzelf hebben er veel meer aan als je uitziekt en daardoor weer snel fris op werk verschijnt. Bij je ziekmelding op werk spreek je met je werkgever af hoe en wanneer jullie contact hebben. Je leidinggevende kan je bijvoorbeeld vragen om om de dag even te bellen, zodat ie op de hoogte blijft van hoe het met je gaat. Houd je aan de afspraken die jullie hebben gemaakt, want anders kan dit gevolgen hebben voor je loondoorbetaling tijdens ziekte.

Ziek melden op werk: 4 tips

Jezelf ziek melden op werk is best een dingetje. Gelooft je baas wel dat je je écht niet goed genoeg voelt om te werken? Stel je je niet aan? En hoe gaat je werkgever op je ziekmelding reageren? Denk aan jezelf. Jouw gezondheid is het belangrijkst en als jij aanvoelt dat je te ziek bent om te werken, mag je je ziek melden. Tóch kan het spannend zijn om de telefoon op te pakken en je werkgever te bellen. In zo’n geval kun je vast iets met onze tips.

  • Accepteer zelf dat je ziek bent. Zelfvertrouwen begint bij jezelf. Als je zelf niet accepteert dat je ziek bent, hoe gaat je werkgever je dan geloven als je je ziek meldt? Echt, het is oké om in bed uit te zieken als je je beroerd voelt. Werken komt wel weer zodra het beter gaat.
  • Kies een goed moment om je baas te bellen. Hoe eerder, hoe beter. Want hoe sneller je je werkgever op de hoogte brengt, hoe meer tijd ie heeft om vervanging te regelen. Daardoor reageert je leidinggevende waarschijnlijk ook relaxter op jouw belletje dan wanneer je het nieuws last minute deelt.
  • Houd het kort. Je hoeft niet uitgebreid te vertellen wat je klachten zijn. Je werkgever hoeft jouw medische info niet te weten en heeft bovendien niet veel aan het detail dat je de hele nacht op de badkamervloer hebt doorgebracht. Houd het kort, het telefoongesprek hoeft niet uren te duren.
  • Geef je grenzen aan. Ben je bang dat je werkgever je toch overhaalt om te werken? Als je het gesprek kort houdt, heeft de ander ook minder kans om op je in te haken. Doet ie dat toch? Wees dan duidelijk over hoe je je voelt en maak het niet kleiner dan het is. Je bent ziek en komt je ziek melden. Punt.

Weer aan het werk na je ziekmelding

Voel je je weer kiplekker? Dan kun je weer aan de slag. Na een griepje of verkoudheid voel je zelf aan wanneer je weer kunt werken en meld je dit aan je leidinggevende. Die meldt je dan weer beter bij de arbodienst of bedrijfsarts. Ben je langdurig ziek geweest? Dan overleg je meestal met de bedrijfsarts wanneer je weer aan de slag kunt. In ons artikel over beter melden lees je hoe dit werkt en wat erbij komt kijken.

Key takeaways

  • Als je ziek bent moet je je direct ziek melden bij je werkgever. Hoe je dit precies doet, hangt af van de regels in je contract of het bedrijfsreglement.
  • Aan ziek melden op werk zijn regels verbonden. Je hebt bepaalde rechten en plichten. Zo hoef je niet te vertellen wat je klachten zijn.
  • Je werkgever mag je ziekmelding niet weigeren, maar kan wel de bedrijfsarts of arbodienst inschakelen. Als je bepaalde taken nog kunt doen, moet je die doen.
  • Veelvoorkomende redenen voor een ziekmelding zijn griep, langdurige ziekte, psychische problemen, letsel en een operatie. Je bepaalt zelf wanneer je te ziek bent om te werken.
  • Als je ziek bent verwacht je werkgever dat je er alles aan doet om zo snel mogelijk weer fit te worden. De meeste werkgevers vragen om contact te houden als je ziek bent.
  • Vind je het lastig om je ziek te melden op werk? Jouw gezondheid is het belangrijkst. Kies een goed moment om je baas te bellen, houd het kort en wees duidelijk.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Ik wil me ziek melden, wat moet je zeggen?

  • Houd het kort. Zeg dat je niet kunt werken omdat je ziek bent en je dus wilt ziek melden. Je kunt kort uitleggen wat je klachten zijn, maar bent niet verplicht om dat te doen.

  • Kun je je ziek melden via WhatsApp?

  • De meeste werkgevers willen dat je belt, maar er zijn ook bedrijven waar je je ziekmelding met een bericht op WhatsApp kunt doorgeven. Check dit in je contract of bedrijfsreglement, of vraag het na bij je leidinggevende.

  • Moet je je elke dag opnieuw ziek melden?

  • Nope, je blijft ziek gemeld tot je je weer beter meldt. Je werkgever kan je wel elke dag om een update vragen, zodat ie weet hoe het gaat en wanneer je ongeveer weer aan de slag kunt.

  • Mag je werkgever vragen naar de reden van je ziekte?

  • Je werkgever mag niet vragen naar medische informatie. Gelooft ie niet dat je echt ziek bent? Dan kan ie door de arbodienst of een bedrijfsarts laten onderzoeken of je wel of niet ziek bent.