Constructieve feedback

Als werkgever geef je waarschijnlijk maar wat graag feedback, en dat kan op allerlei manieren. Ook constructieve feedback komt vaak op de werkvloer voorbij om zowel individuele als teamprestaties te verbeteren. Wat constructieve feedback precies is en hoe je het inzet, leggen we je in dit artikel allemaal uit. Scrol snel verder en ontdek of constructief feedback geven jouw go to feedback methode wordt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is constructieve feedback?

Constructieve feedback is een feedback soort waarbij je je medewerker feedback geeft op basis van verbeterpunten. Dit doe je niet om hen een trap in de maag te geven (figuurlijk dan hè), maar om hen vooruit te helpen. Wijs je hen alleen op hun fouten? Dan geef je destructieve feedback, wat gericht is op fouten en waarbij je je medewerker direct aanvalt. Constructieve feedback richt zich overigens niet alleen op de verbeterpunten van je medewerker, maar ook op positieve feedback. Met het uitdelen van complimenten geef jij namelijk aan dat je medewerker het werk goed verricht, waardoor je duidelijk maakt dat deze manier van werken de juiste is.

En eh, constructief feedback geven is niet het enige wat je als werkgever kunt doen om de ontwikkeling van je medewerkers te stimuleren. Er zijn nog veel meer feedback soorten en methoden, zoals 360 graden feedback. Bij deze vorm van feedback houdt een feedbackteam de progressie van je medewerker bij. Dit verwerken ze in een formulier. Nadat je als werkgever deze feedback hebt verzameld, bespreek je dit tijdens een beoordelingsgesprek met je medewerker. Kortom, als constructieve feedback niet jouw ideale feedback methode is, staat er tussen onze andere feedback artikelen vast iets wat je wél interessant vindt.

9 tips voor constructieve feedback

Het geven van constructieve feedback draagt dus bij aan de persoonlijke en professionele groei van je medewerkers. Niet zo gek dus dat je je beste beentje voorzet wanneer je constructieve feedback geeft. Hoe je dat doet? Gebruik onze 9 tips voor het geven van constructieve feedback. Komen ze:

  1. Wees specifiek over het gedrag of de prestatie van je medewerker dat je wilt bespreken. Vermijd vage termen en geef concrete voorbeelden.
  2. Focus op het gedrag, niet op de persoon. Richt je feedback op specifiek gedrag of prestaties, niet op de persoon. Oordeel bijvoorbeeld niet over iemands karakter.
  3. Positief beginnen. Begin de feedback met iets positiefs. Dit helpt de ontvanger open te staan voor de suggesties voor verbetering.
  4. Focus op perspectief. Formuleer je feedback vanuit je eigen perspectief. Voorbeelden hiervan zijn het beschrijven van wat jij vindt, voelt en opmerkt aan je medewerker.
  5. Bespreek de invloed. Bespreek hoe het gedrag van je medewerker invloed heeft op jou of het team. Leg uit waarom dit relevant is en waarom er verbetering nodig is.
  6. Luister actief naar de reactie van je collega’s. Sta open voor wat ze te zeggen hebben en haal eventuele misverstanden uit de lucht. Dit pak je het beste aan met de LSD-methode: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.
  7. Blijf objectief. Houd je emoties buiten het gesprek met je medewerker. Laat ook aannames en interpretaties achterwege.
  8. Moedig je co-worker aan om na te denken over de feedback en om eigen inzichten te delen. Dit geeft jou als werkgever inzicht in de werkwijze van je co-worker.
  9. Bied ondersteuning. Wees bereid je medewerker te ondersteunen bij het stellen van nieuwe doelen en het werken aan groei en ontwikkeling. Bied bijvoorbeeld een training aan of plan regelmatig een feedbackgesprek in, zoals een ontwikkel- of POP-gesprek.

Constructieve feedback voorbeelden

Constructief feedback geven is met onze tips vast een eitje. Maar wil je toch eens zien hoe je constructieve feedback in de praktijk brengt? Check dan de onderstaande voorbeelden, waarin we je stap voor stap meenemen door de feedback.

Voorbeeld 1: verbeteren van betrokkenheid medewerker tijdens meetings


Begin positief: ‘Ik waardeer je inzet en toewijding aan het team. Je levert belangrijk werk en ik wil graag met je praten over een focuspunt waar we graag verbetering in zien.’

Wees specifiek: ‘In recente teamvergaderingen merkte ik op dat je aanwezigheid en betrokkenheid wat verminderd lijken. Bijvoorbeeld, tijdens de laatste bespreking van het project [projectnaam], viel het me op dat je minder actief deelnam aan de discussies.’

Richt op gedrag, niet op de persoon: ‘Als organisatie verwachten we zichtbare aanwezigheid en interactie in de vergaderingen. Het is belangrijk dat we de focus houden op het verbeteren van onze projecten.’

Focus op perspectief: ‘Vanuit mijn perspectief zou een actievere deelname aan vergaderingen helpen bij een effectievere samenwerking. Het zou geweldig zijn om meer van jouw gedachten en ideeën te horen.’

Bespreek de invloed: ‘Actieve betrokkenheid heeft een directe invloed op onze teamdynamiek en de efficiëntie van onze projecten. Het is belangrijk voor een soepele samenwerking en het behalen van onze doelen.’

Afsluiter

‘Ik sta open voor jouw perspectief hierover en hoe we samen deze betrokkenheid kunnen versterken. Laten we kijken naar praktische stappen om dit te verbeteren. Ter afsluiting wil ik je bedanken voor je begrip en onze samenwerking.’

Voorbeeld 2: verbeteren van werktempo van jouw team


Begin positief: ‘Ik wil jullie bedanken voor de actieve deelname aan de projecten en het harde werk dat jullie leveren. Jullie zijn waardevolle teamleden en ik waardeer jullie inzet.’

Wees specifiek: ‘Laten we het hebben over de uitdagingen die we mogelijk tegenkomen bij het behouden van een optimaal werktempo. Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat sommige projecten en deadlines extra tijd en inspanning vragen om ze soepel te laten verlopen.’

Richt op gedrag, niet op de persoon: ‘Ons doel is niet om individuele prestaties te beoordelen, maar om te kijken hoe we samen kunnen werken aan het optimaliseren van de werkprocessen. Dit heeft vooral betrekking tot ons werktempo en de deadlines.’

Focus op perspectief: ‘Vanuit mijn perspectief zie ik mogelijkheden om ons werktempo te verbeteren, wat niet alleen jullie individuele groei zal bevorderen, maar ook de efficiëntie van het team zal verhogen.’

Bespreek de invloed: ‘Ons werktempo is van invloed op de kwaliteit van ons werk en ons vermogen om op tijd de juiste resultaten te leveren. Het heeft dus directe gevolgen voor het succes van het team en de organisatie.’

Afsluiter

‘Ik sta open voor jullie perspectief en suggesties over hoe we samen kunnen werken aan het optimaliseren van het werktempo. Laten we samen kijken naar praktische stappen om dit te verbeteren.’

Young Magazine

Key takeaways

  • Constructieve feedback helpt werkgevers om de groei en ontwikkeling van hun medewerkers te bevorderen.
  • Met constructieve feedback geef je feedback op basis van verbeterpunten. Dit doe je niet om je medewerkers te bekritiseren, maar om hen vooruit te helpen.
  • Deze vorm van feedback richt zich niet alleen op verbeterpunten, maar ook op positieve feedback, zoals het geven van complimenten.
  • Enkele tips om constructief feedback te geven zijn: wees specifiek en concreet, begin positief en gebruik je eigen perspectief.
  • Constructief feedback geven kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld individueel met je medewerker of in groepsverband.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is constructieve feedback?

  • Constructieve feedback is een feedbackvorm waarbij je medewerkers feedback geeft op basis van verbeterpunten, met aandacht voor zowel de positieve als negatieve kanten van hun prestaties.

  • Hoe kunnen werkgevers constructieve feedback geven?

  • Als werkgever geef je constructief feedback door bijvoorbeeld specifiek gedrag of prestaties te benoemen, positief te beginnen, je te richten op gedrag in plaats van de persoon en je eigen perspectief te gebruiken.

  • Wat is destructieve feedback?

  • Destructieve feedback is feedback die gericht is op het benadrukken van fouten, waarbij de medewerker direct wordt aangevallen.

Alles over feedback