Iemand ontslaan met vast contract

Ai, als je het punt hebt bereikt dat je iemand wilt ontslaan met een vast contract, betekent dit meestal dat je met de handen in het haar zit. Misschien meldt de medewerker zich onterecht ziek, heeft diegene bedrijfseigendommen gestolen of functioneert de werknemer gewoon niet goed. Mag dat dan, deze vaste medewerker ontslaan? En hoe werkt dat precies? Blijf op deze pagina, want YoungCapital legt het je haarfijn uit.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wanneer mag je iemand ontslaan met vast contract?

Als je een geldige reden hebt om de werknemer met een vast contract te ontslaan. Klinkt logisch, maar hoe bepaal je of jouw reden geldig is? Dit doet het UWV of de kantonrechter als jij een verzoek tot ontslag indient. Hier komen de redenen die zij normaal gesproken als geldig zien:

  • Bedrijfseconomische redenen. Dus als het financieel slecht gaat met jouw bedrijf.
  • Langdurige ziekte, oftewel arbeidsongeschiktheid.
  • Frequent ziekteverzuim. Dat betekent dat een medewerker zich regelmatig ziekmeldt.
  • Disfunctioneren. Oftewel, als een werknemer niet voldoet aan de verwachtingen van de functie. Dit mag niet komen door een beperking of arbeidsongeschiktheid. Let op dat je hierbij wel na moet gaan of je de medewerker eventueel in een andere functie kunt plaatsen.
  • Verwijtbaar handelen. Daarmee bedoelen we ernstige situaties zoals een werknemer die spullen van het bedrijf steelt. Vaak kun je in dit geval ook op staande voet iemand ontslaan met een vast contract. De medewerker kan dit dan eventueel zelf aanvechten bij de kantonrechter.
  • Gewetensbezwaren. Dit betekent dat een medewerker iets weigert vanwege religieuze, morele of ethische redenen, bijvoorbeeld werken op zondag. In dit geval moet de situatie zo heftig zijn, dat jij en de medewerker niet samen tot een oplossing kunnen komen.
  • Verstoorde arbeidsverhouding. Ook hier weer moet de situatie zo heftig zijn dat jullie er samen echt niet uitkomen en dat de verstoorde arbeidsrelatie niet meer hersteld kan worden.
  • Andere omstandigheden. Dit zijn andere heftige situaties, zoals een medewerker die in de gevangenis zit of geen geldige verblijfsvergunning heeft. Je moet ook hier weer kunnen bewijzen dat het geval ernstig is.
  • Cumulatiegrond. Dit betekent dat er meerdere redenen zijn om iemand te ontslaan met een vast contract. Op zichzelf zijn deze redenen dan niet heftig genoeg, maar als je ze combineert wel.

Procedure ontslaan medewerker vast contract

Hoe iemand ontslaan met een vast contract in z’n werk gaat, verschilt. Dit wordt grotendeels bepaald door de reactie van de werknemer wanneer je het nieuws vertelt.

De medewerker gaat akkoord

Dit is de meest ideale situatie. Iemand ontslaan met een vast contract die ermee akkoord gaat regel je namelijk onderling. Dan hoeft er geen UWV of kantonrechter aan te pas te komen. Hoe de procedure verder loopt, lees je in ons artikel over ontslag met wederzijds goedvinden.

De medewerker gaat niet akkoord

Wil je iemand ontslaan met een vast contract, maar gaat diegene hier niet meer akkoord? Ai, dan moet je wel contact opnemen met het UWV of de kantonrechter. Wanneer je naar wie toestapt? Check het in deze tabel.

Reden voor ontslag medewerker vast contract Beoordelaar
Bedrijfseconomische redenen UWV
Langdurige arbeidsongeschiktheid UWV
Frequent ziekteverzuim Kantonrechter
Disfunctioneren Kantonrechter
Verwijtbaar handelen Kantonrechter
Gewetensbezwaren Kantonrechter
Verstoorde arbeidsverhouding Kantonrechter
Andere omstandigheden Kantonrechter
Cumulatiegrond Kantonrechter

Of het ontslagverzoek nu bij het UWV of de kantonrechter ligt, deze partij moet jouw verzoek altijd beoordelen. Zorg er dus voor dat je voldoende geldig bewijs hebt voor je aanvraag. Hopelijk krijg je dan een akkoord. Is dat niet het geval? Dan kun je eventueel in hoger beroep gaan.

Bijzondere gevallen

Er zijn nog een aantal andere situaties rondom iemand ontslaan met een vast contract, bijvoorbeeld:

  • Ontslag op staande voet. Dit kun je doen wanneer de situatie heel extreem is. Je hoeft dan niet langs de kantonrechter. De medewerker kan er wel zelf voor kiezen om het ontslag aan te vechten.
  • Collectief ontslag. Dan ontsla je meerdere medewerkers met een vast contract tegelijk. Meestal is dit vanwege bedrijfseconomische redenen. Je moet je dan houden aan de Wet melding collectief ontslag (WMCO) en contact opnemen met onder andere het UWV en de ondernemingsraad.

Personeel ontslaan met vast contract kosten

Als je een medewerker gaat ontslaan met een vast contract brengt dat natuurlijk ook wat kosten met zich mee. Houd hier in ieder geval rekening mee:

  • Salaris tijdens ontslagprocedure. Iemand ontslaan met een vast contract duurt meestal wel even. Terwijl het UWV of de kantonrechter je verzoek beoordeelt, betaal je de medewerker nog salaris.
  • Salaris tijdens opzegtermijn. Tja, een medewerker met een vast contract ontslaan betekent dat diegene pas echt vertrekt na de opzegtermijn die in de arbeidsovereenkomst staat. En die termijn gaat pas in zodra het ontslag definitief is goedgekeurd door het UWV of de kantonrechter.
  • Eindafrekening. Bij de eindafrekening betaal je de medewerker alles wat diegene nog tegoed heeft, zoals vakantiedagen, vakantiegeld en een dertiende maand.
  • Kosten tijdens de ontslagprocedure. Moet je een adviseur of advocaat betalen? Dat kan flink aantikken. Ook moet je griffierecht betalen als je ontslagverzoek bij de kantonrechter terechtkomt.
  • Transitievergoeding. In de meeste gevallen betaal je bij het ontslag van een vaste medewerker transitievergoeding. Informatie over de hoogte van de transitievergoeding vind je in ons desbetreffende artikel.

Young Magazine

Key takeaways

  • Je mag iemand ontslaan met een vast contract als je daarvoor een geldige reden hebt.
  • Gaat de medewerker akkoord, dan regel je het ontslag onderling.
  • Gaat de medewerker niet akkoord, dan regel je het ontslag via het UWV of de kantonrechter.
  • Je kunt terecht bij het UWV als je een medewerker wilt ontslaan met een vast contract om bedrijfseconomische redenen of vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid.
  • Om elke andere reden moet je het ontslag aan de kantonrechter voorleggen.
  • Het ontslaan van personeel met een vast contract brengt kosten met zich mee. Bijvoorbeeld het salaris tijdens de ontslagprocedure, de kosten op de eindafrekening, de transitievergoeding en eventuele kosten voor adviseurs, advocaten en de rechtbank.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Kan een werkgever een vaste aanstelling zomaar beëindigen?

  • Nee, dat kan niet. Een werknemer ontslaan met een vast contract kan alleen als je daarvoor een geldige reden hebt. En als de medewerker daarmee akkoord gaat of als het UWV of de kantonrechter je toestemming geeft.

  • Met welke redenen mag je iemand ontslaan?

  • Geldige redenen zijn bijvoorbeeld bedrijfseconomische redenen, langdurige arbeidsongeschiktheid en disfunctioneren. Alle geldige redenen vind je in ons artikel over werknemers ontslaan.

  • Is ontslag van een medewerker met vast contract vanwege disfunctioneren rechtsgeldig?

  • In principe wel. Deze reden voor ontslag moet je voorleggen aan de kantonrechter als je medewerker hier niet mee akkoord gaat. De kantonrechter onderzoekt de situatie dan.

Alles over ontslag