Werknemer ontslaan

Wil je jouw werknemer ontslaan? Dat kan om allerlei redenen zijn, van ontslag wegens disfunctioneren tot personeel ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen. Maar mag je ook iemand zomaar ontslaan zonder reden? En hoe verloopt de ontslagprocedure? YoungCapital weet raad. Lees verder voor alles over het ontslag van je werknemer.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wanneer mag je iemand ontslaan?

Als we het hebben over een medewerker met een vast contract, dan mag je diegene niet zomaar ontslaan zonder reden. Iemand ontslaan met een jaarcontract of een werknemer ontslaan met een ander tijdelijk contract, kan wel altijd. Dat betekent namelijk heel simpel dat je het contract van deze medewerker niet verlengt. Hoe dit werkt, lees je in ons artikel over het niet verlengen van een contract. We schreven ook een pagina met alle info over iemand ontslaan met een vast contract.

Redenen om iemand te ontslaan

Wat is wel een geldige reden voor ontslag? We sommen hieronder een aantal redenen op om een werknemer te ontslaan.

  • personeel ontslaan met bedrijfseconomische redenen;
  • medewerker ontslaan vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid;
  • ontslag bij frequent ziekteverzuim;
  • ontslag wegens disfunctioneren;
  • ontslag medewerker bij een verstoorde arbeidsrelatie;
  • medewerkers ontslaan vanwege andere persoonlijke redenen, zoals diefstal of het weigeren van werk.

Ontslagprocedure

Hoe de ontslagprocedure verloopt, is afhankelijk van de redenen om iemand te ontslaan. Met het stappenplan hieronder weet je zeker dat je de juiste weg kiest als je jouw werknemer wilt ontslaan.

Stap 1: Ontslag voorleggen aan de medewerker

Je stelt natuurlijk eerst je medewerker op de hoogte. Hoe diegene reageert, bepaalt de rest van de ontslagprocedure. Gaat je medewerker akkoord? Dan is er sprake van ontslag met wederzijds goedvinden of opzegging met instemming. Je hoeft het ontslag dan niet via het UWV te regelen.

Stap 2: Ontslagaanvraag bij UWV of kantonrechter doen

Gaat de medewerker niet akkoord? Dan zijn er twee opties. Als je een werknemer wilt ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid, kun je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Heb je andere redenen om iemand te ontslaan? Dan loopt de ontslagprocedure via de kantonrechter. Je kunt daar een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst indienen. Wil je een medewerker op staande voet ontslaan? Dan hoef je geen verzoek in te dienen. De werknemer kan dan zelf het ontslag aanvechten bij de kantonrechter, als diegene dat wil.

Good to know: bij ontslag in de proeftijd van een medewerker heb je geen toestemming van het UWV of de kantonrechter nodig. En ook niet bij het ontslag van personeel door het faillissement van je bedrijf.

Stap 3: Schriftelijk opzeggen contract

Krijg je toestemming voor het ontslag van het UWV of de kantonrechter? Dan zeg je het contract schriftelijk op, het liefst per aangetekende brief zodat je bij eventuele geschillen genoeg bewijs hebt. Dit moet binnen 4 weken na de beslissing van het UWV of de kantonrechter. Let hierbij natuurlijk op de opzegtermijn van het contract van je medewerker. Krijg je geen toestemming van het UWV om je werknemer te ontslaan? Dan kun je besluiten de situatie alsnog aan de kantonrechter voor te leggen. Geeft die ook geen toestemming, dan heb je nog de optie om in hoger beroep te gaan.

Stap 4: Eindafrekening maken

Nadat je het contract officieel hebt opgezegd, werkt de medewerker normaal gesproken door tot het einde van de opzegtermijn. Zodra het dienstverband helemaal is beëindigd, stel je een eindafrekening op. Ook mogen werknemers om een getuigschrift vragen.

Stap 5: Transitievergoeding terugvragen

Heb je een transitievergoeding betaald aan je medewerker? Dan kun je deze mogelijk terugkrijgen. Hoe dit werkt, lees je in ons artikel over de compensatie transitievergoeding.

Overzicht redenen ontslag en procedure vaste medewerker

Even op een rijtje. Met welke ontslagprocedure heb je te maken als je een werknemer wilt ontslaan?

Reden voor ontslag vaste medewerker Medewerker gaat wel akkoord Medewerker gaat niet akkoord
Bedrijfseconomische redenen UWV UWV
Langdurige arbeidsongeschiktheid UWV UWV
Frequent ziekteverzuim Wederzijds goedvinden Kantonrechter
Disfunctioneren Wederzijds goedvinden Kantonrechter
Verstoorde arbeidsrelatie Wederzijds goedvinden Kantonrechter
Andere persoonlijke redenen Wederzijds goedvinden Kantonrechter

Young Magazine

Key takeaways

  • Een werknemer ontslaan mag niet zonder reden wanneer diegene een vast contract heeft. Je kunt wel besluiten een tijdelijk contract niet te verlengen.
  • Gaat de medewerker akkoord met het ontslag? Dan hoef je niet om toestemming te vragen bij het UWV of de kantonrechter.
  • Als je je werknemer wilt ontslaan om bedrijfseconomische redenen of vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid, dan vraag je een ontslagvergunning aan bij het UWV.
  • Bij elke andere reden voor ontslag dien je een verzoek in bij de kantonrechter als de medewerker niet akkoord gaat.
  • Krijg je toestemming? Dan kun je het contract schriftelijk beëindigen en een eindafrekening opstellen.
  • Krijg je geen toestemming? Dan kun je in hoger beroep gaan.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Mag je bij de overname van een bedrijf het personeel ontslaan?

  • Nee, dat mag niet. Je mag ook niets veranderen aan hun primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Er geldt een uitzondering als je een bedrijf overneemt dat failliet is gegaan. Dan mag je zelf kiezen of je het personeel overneemt.

  • Hoeveel kost het om een werknemer te ontslaan?

  • De kosten van het ontslag van een medewerker liggen onder andere aan het salaris en of je een adviseur of advocaat in moet huren. Vaak betaal je ook een transitievergoeding aan de werknemer.

  • Mag je zomaar iemand ontslaan?

  • Nee, voor een vaste medewerker moet je een geldige reden voor ontslag hebben. Denk aan langdurige arbeidsongeschiktheid, bedrijfseconomische redenen of disfunctioneren.

Alles over ontslag