Ontslag bij ziekte

Stel: een medewerker is langdurig of juist regelmatig ziek. Vervelend voor zowel jou als de werknemer, dus logisch als je dan wilt weten hoe het zit met ontslag bij ziekte. Misschien heb je weleens gehoord dat je een werknemer mag ontslaan na 2 jaar ziekte, maar betekent dit dat het nooit eerder kan? En mag je eigenlijk een medewerker die te vaak ziek is ontslag geven? Lees rustig verder, want in dit artikel beantwoorden we al je vragen over ontslag en ziek zijn.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Mag je iemand ontslaan tijdens ziekte?

Ja en nee. Kortgezegd mag een zieke werknemer ontslaan niet zomaar. Officieel mag je diegene pas ontslaan na 2 jaar ziekte. Dan vervalt namelijk de wettelijke bescherming van je zieke medewerker en is ontslaan dus toegestaan. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen rondom ontslag bij ziekte.

Ontslaan binnen 2 jaar ziekte

Ontslag tijdens ziekte die minder dan 2 jaar duurt, is dus in principe verboden. Je bent als werkgever namelijk verplicht om twee jaar het loon van je zieke medewerker door te betalen. Beëindiging van het contract is dan niet toegestaan, tenzij je medewerker er zelf mee instemt. In dat geval gelden de regels van ontslag bij wederzijds goedvinden. Maar een beetje een goede werkgever zal dit nooit voorstellen. Een medewerker die instemt met ontslag bij ziekte heeft namelijk geen recht op een uitkering. Liever niet doen dus.

Uitzonderingen ontslag zieke werknemer

In sommige gevallen mag je zonder nare gevolgen een werknemer ontslaan bij ziekte binnen 2 jaar. Komen ze:

  • Zieke medewerker met tijdelijk contract. Je mag de werknemer dan gewoon ontslaan zodra het contract eindigt. Vergeet alleen niet om rekening te houden met de aanzegtermijn. En let op: tijdens de duur van het tijdelijke contract mag je de zieke medewerker niet ontslaan.
  • Een uitzendkracht. Soms mag je voor uitzendkrachten eerder ontslag bij ziekte regelen. Dit is afhankelijk van het soort uitzendcontract dat diegene heeft, dus kijk dit goed na. Werknemers met een payroll overeenkomst mag je niet eerder ontslaan. Zij hebben dezelfde rechten als de medewerkers die je zelf in dienst hebt.
  • In de proeftijd. Voor een medewerker in de proeftijd geldt dat je diegene altijd zonder reden mag ontslaan, dus ook als de werknemer ziek is. Maar discrimineren is verboden, dus je mag geen ontslag wégens ziekte geven.
  • Bij serieuze overtredingen. In dat geval gelden de regels rondom ontslag op staande voet. Een werknemer ontslaan tijdens ziekte is dan gewoon toegestaan.
  • Geen meewerking aan re-integratie of weigering van passend werk. Als de medewerker niet voldoende meewerkt aan het re-integratietraject, mag je diegene ontslaan. Hier moet je wel bewijs van kunnen aantonen.
  • Vanwege bedrijfseconomische redenen. Als je bedrijf in de financiële problemen zit, heeft de ziekte van een medewerker verder geen invloed op ontslag. Wel kan het zijn dat je eerst andere werknemers moet ontslaan voordat je de zieke medewerker ontslaat.

Ontslaan na 2 jaar ziekte

Is je medewerker inmiddels 2 jaar ziek? Dan mag je ontslag bij langdurige ziekte regelen. Je stopt dan met de loondoorbetaling en je medewerker blijft na het ontslaan in de Ziektewet. Het UWV betaalt vanaf dat moment een uitkering en helpt diegene verder met het re-integratietraject. Heb je als werkgever niet goed genoeg bijgedragen aan de re-integratie? Dan kan het zijn dat het UWV bepaalt dat je nog één jaar extra loon moet doorbetalen.

Het ontslag bij ziekte na 2 jaar regel je zo:

  1. Ga in gesprek met de medewerker. Misschien komen jullie er samen nog uit en hoeft het ontslag van de zieke medewerker niet via het UWV geregeld te worden.
  2. Vraag een ontslagvergunning aan bij het UWV. Let op dat je aanvraag een aan aantal eisen moet voldoen, namelijk:
    1. De werknemer kan door een ziekte of beperking het werk niet meer doen.
    2. De werknemer kan binnen 26 weken niet het werk opnieuw oppakken.
    3. De werknemer kan binnen 26 weken niet het werk in aangepaste vorm doen.
    4. De werknemer kan binnen 26 weken niet een andere passende functie doen.
    5. De termijn van loondoorbetalingverplichting bij ziekte (meestal 104 weken) is voorbij.
    6. De medewerker mag zich bij ontslag tijdens de Ziektewet verweren tegen de ontslagaanvraag als diegene dat wil. Daarom is het zo belangrijk om genoeg bewijs te hebben van de arbeidsongeschiktheid en het re-integratietraject.
    7. Waarschijnlijk heeft je werknemer bij ontslag na ziekte recht op een transitievergoeding. Houd er rekening mee dat je die ook betaalt over de 2 jaar dat de medewerker ziek was.

    Frequent ziekteverzuim ontslag

    Een medewerker die langdurig ziek is en ontslag is één, maar het kan natuurlijk ook dat je ontslag wilt regelen vanwege frequent ziekteverzuim. Kan dat zomaar? Ja, je mag ontslag aanvragen voor een werknemer die heel regelmatig ziek is. Maar let op dat de kantonrechter deze aanvraag streng beoordeelt. Je moet aan deze voorwaarden voldoen:

    • Je hebt een deskundigenoordeel van het UWV. Vraag deze altijd eerst aan voordat je de procedure begint.
    • De medewerker is regelmatig, maar niet langdurig ziek.
    • De ziekte is niet veroorzaakt door slechte arbeidsomstandigheden.
    • Het is niet mogelijk dat de werknemer binnen 26 weken het werk in aangepaste vorm gaat uitvoeren.
    • Er is geen andere functie in het bedrijf waar de medewerker beter aan de slag kan.

    Young Magazine

    Key takeaways

    • Ontslag bij ziekte is toegestaan als de medewerker langer dan 2 jaar ziek is.
    • Je moet dan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV en een transitievergoeding betalen aan je medewerker.
    • Er zijn uitzonderlijke situaties waarbij je het ontslag van een werknemer tijdens ziekte wel binnen 2 jaar mag aanvragen.
    • Bij frequent ziekteverzuim mag je ontslag aanvragen, maar dan moet je wel bewijzen dat de situatie ernstig is.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Kun je tijdens ziekte ontslag aanvragen voor een medewerker?

  • Dat kan als een werknemer langer dan 2 jaar ziek is. In bepaalde uitzonderingsgevallen kan dit ook al eerder, bijvoorbeeld als een medewerker niet genoeg meewerkt aan de re-integratie.

  • Hoe zit het met ontslag vanwege een dringende reden tijdens ziekte?

  • In ernstige situaties, zoals wanneer een medewerker passend werk weigert of fraude pleegt, mag je diegene ontslaan. De regels van ontslag op staande voet gelden dan.

  • Mag je een zieke werknemer ontslaan bij reorganisatie?

  • In principe mag je een zieke medewerker pas na 2 jaar ontslaan, ook bij reorganisatie. Maar als de bedrijfseconomische redenen oplopen, moet je waarschijnlijk op een gegeven moment ook een zieke werknemer ontslaan.

Alles over ontslag