Opleidingsplan

Een opleidingsplan: als werkgever ben je er maar druk mee. Ben je nog op onbekend terrein? Dan neemt YoungCapital je aan de hand. Lees snel verder en ontdek wat een opleidingsplan is, wat de voordelen zijn en hoe je er eentje opzet.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een opleidingsplan?

Een opleidingsplan, oftewel scholingsplan, is als een routekaart voor het verbeteren van kennis en vaardigheden van medewerkers binnen een organisatie. Het richt zich dan ook op het trainen van medewerkers, teams of afdelingen om de prestaties en groei te boosten. In jouw opleidingsplan noteer je welke kennis, vaardigheden en opleidingen er nodig zijn om de doelen van jouw organisatie te behalen. En voor je het je afvraagt: ja, een opleidingsplan is verplicht. Tenminste, in een organisatie met meer dan 20 werknemers. Zo draag je altijd bij aan het realiseren van je bedrijfsdoelen.

Verschil opleidingsplan en persoonlijk ontwikkelingsplan

Een opleidingsplan lijkt op het eerste oog op een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), en toch zijn de twee verschillend. Zo draait een POP om de groei van een individuele medewerker, die persoonlijke doelen opstelt. Een opleidingsplan is breder. Hier werk je niet alleen aan de ontwikkeling van een individu, maar ook aan het verbeteren van de organisatie.

Voordelen van een opleidingsplan

Het opstellen van een opleidingsplan brengt verschillende voordelen met zich mee. Dit zijn punten die jouw opleidingsplan extra belangrijk maken, en dus mag je ze niet over het hoofd zien. Check de punten en doe er je voordeel mee:

  • Beter inzicht in opleidingen. Een strategisch opleidingsplan dwingt je als werkgever om na te denken over opleidingen, leren en ontwikkeling binnen jouw organisatie. Hierdoor breng je de leercultuur beter in kaart.
  • Verhoogde productiviteit. Een opleidingsplan opstellen draagt bij aan de productiviteit van medewerkers. Zij bouwen namelijk nieuwe kennis op en hierdoor werken ze voortaan sneller.
  • Talentontwikkeling. Met het bieden van doorgroeimogelijkheden draagt een opleidingsplan bij aan het behouden van talent.
  • Afstellen op bedrijfsdoelen. Door het plan af te stemmen op de doelen van je organisatie, zorg je ervoor dat iedereen binnen je bedrijf op een lijn ligt.
  • Werknemersbetrokkenheid vergroten. Zo’n plan kan de betrokkenheid verhogen, omdat medewerkers de kans krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien binnen de organisatie.
  • Opleidingsbudget. Met een opleidingsplan maak je optimaal gebruik van je opleidingsbudget.

Stappenplan opleidingsplan maken

Ondanks dat een opleidingsplan in vele soorten en maten bestaat, is het maken van een opleidingsplan zo lastig nog niet. Wat je daarvoor nodig hebt?

Een stappenplan natuurlijk. En laten wij er nu toevallig eentje voor je hebben:

Stap 1. Breng skills en kennis in kaart

Tijdens de eerste stap breng je de skills en kennis van je co-workers in kaart. Waar zijn zij goed in? Hoe zetten ze dit momenteel al in? En weet je niet hoe je collega’s in elkaar steken? Overweeg dan het voeren van een functioneringsgesprek.

Stap 2. Benodigde skills noteren

Op basis van de informatie uit de eerste stap ontdek je welke skills je medewerkers nog nodig hebben om hun werkzaamheden efficiënter te kunnen uitvoeren. Schrijf ook op welke opleidingen vereist zijn om de vaardigheden van je medewerkers te ontwikkelen en de doelen van de organisatie te bereiken.

Stap 3. Doelen stellen

Een opleidingsplan maken doe je niet voor niks, je wilt een doel bereiken. Dit doel bepaal je aan de hand van de vorige stappen. Stel meerdere doelstellingen op voor zowel de korte als lange termijn.

Stap 4. Stel een opleidingsteam samen

Nu is het aan jou om een opleidingsteam samen te stellen. Benader je interne specialisten of zoek je het buiten eigen terrein? Afhankelijk van je doel, wie je wilt bereiken en hoeveel geld je kunt uitgeven, kies je de beste soort training en de juiste persoon of organisatie om die te geven.

Stap 5. Stel een opleidingsplan op

Nope, niet het plan dat we nu maken. In dit geval gaat het opleidingsplan over de werktijden en dagen dat jouw team aan het leren van nieuwe skills werkt. Een soort lesrooster dus. Plan een dag of vast moment in en beslis samen met het opleidingsteam hoe zij jouw team nieuwe vaardigheden gaan bijbrengen. Dit kan bijvoorbeeld klassikaal, in meerdere sessies of met een e-learning.

Tada, jouw opleidingsplan is gereed. Toch nog een voorbeeld nodig? Dan staat ons opleidingsplan voorbeeld voor je klaar.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een opleidingsplan, oftewel scholingsplan, is een routekaart voor de verbetering van medewerkers binnen je organisatie. Het plan richt zich op prestaties en groei.
  • Een opleidingsplan heeft verschillende voordelen. Zo heb je beter inzicht in opleidingen, verhoogde productiviteit, talentontwikkeling, afstemming op bedrijfsdoelen, werknemersbetrokkenheid en maak je optimaal gebruik van het opleidingsbudget.
  • Met deze vijf stappen zet je in no-time een opleidingsplan op: breng skills en kennis in kaart, noteer benodigde opleidingen, stel doelen, vorm een opleidingsteam en stel een gedetailleerd opleidingsplan op.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een opleidingsplan?

  • Een opleidingsplan, of scholingsplan, is een gids om de vaardigheden en groei van medewerkers in je organisatie te bevorderen. Het draait allemaal om het verbeteren van prestaties.

  • Wat moet er in een opleidingsplan?

  • Breng de skills van je medewerkers in kaart, noteer benodigde opleidingen, stel doelen, vorm een uitvoeringsteam en maak een gedetailleerd plan. Voorbeeld nodig? Hebben we.

  • Is een opleidingsplan verplicht?

  • Ja, in organisaties met meer dan 20 werknemers. Het draagt bij aan bedrijfsdoelen en een leercultuur.

  • Wat zijn de voordelen van een opleidingsplan?

  • Beter inzicht in opleidingen, verhoogde productiviteit, talentontwikkeling, afstemming op bedrijfsdoelen en werknemersbetrokkenheid. Ook maak je met een opleidingsplan optimaal gebruik van het opleidingsbudget.

Alles over de ontwikkeling van medewerkers