Talentontwikkeling

Talentontwikkeling helpt medewerkers binnen je organisatie met het ontdekken, ontwikkelen en zichtbaar maken van nieuwe skills. Maar hoe zet je talentontwikkeling in? YoungCapital has the answers. Lees snel door en ontdek alles over talentontwikkeling.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is talentontwikkeling?

Als organisatie help je je medewerkers bij het ontwikkelen van hun talenten en vaardigheden die relevant zijn voor hun loopbaan. Dit proces heet talentontwikkeling. Als werkgever kies je zelf hoe je dit proces inricht. Bijvoorbeeld met een ontwikkeltraject en een talentontwikkelingsprogramma. En eh, talentontwikkeling is niet alleen voor de high potentials binnen je bedrijf. Maak dit proces daarom voor iedereen beschikbaar. Hulp nodig? Ga in gesprek met HR-professionals over talentmanagement binnen je organisatie en vergeet de tips in dit artikel niet.

Maar waarom zou je aan talentontwikkeling werken? Simpel. Talentontwikkeling draagt bij aan werknemerstevredenheid, een lager personeelsverloop en een verhoogde omzet voor je organisatie. Werknemers gaan namelijk aan de slag met nieuwe skills, waardoor zij gemotiveerder te werk gaan. Dit zorgt ervoor dat ze niet alleen langer voor je blijven werken, maar ook bijdragen aan een positief bedrijfsimago. Een positief bedrijfsimago zorgt dan weer voor tevreden medewerkers en klanten. Do we need to say more?

8 tips voor talentontwikkeling

Van ontwikkelingsgesprekken met medewerkers tot een leerzame werkomgeving, als werkgever kun je de ontwikkeling van je medewerkers op allerlei manieren stimuleren. Welke hulpmiddelen het beste zijn? No worries, onze tips voor talentontwikkeling helpen je op weg:

  1. Zakelijke uitdagingen. Bied je medewerkers zakelijke uitdagingen, zoals het opstellen van presentaties voor een groep, zoals medewerkers met een hoge functie.
  2. Workshops. Workshops over communicatietechnieken en teambuilding geven je werknemers nieuwe inzichten en tips voor op de werkvloer.
  3. Rollenspellen. Laat medewerkers werksituaties naspelen om hun communicatievaardigheden en samenwerkingsvaardigheden te verbeteren.
  4. Teamactiviteiten. Nog meer teambuilding. Organiseer teambuildingsactiviteiten voor je co-workers, zoals escaperooms of teamuitdagingen. Daarmee versterken ze de samenwerking en onderlinge relaties.
  5. E-learnings. Door middel van e-learnings kunnen medewerkers op hun eigen tempo leren.
  6. Feedbacksessies. Een gezonde feedbackcultuur opbouwen? Houd feedbacksessies waarin medewerkers input ontvangen over hun communicatie- en samenwerkingsvaardigheden.
  7. Reflectiemomenten. Plan reflectiemomenten in waarbij medewerkers hun persoonlijke groei en successen bespreken.
  8. Buddysysteem. Voer een buddysysteem in waarbij medewerkers een partner hebben om elkaar extra te ondersteunen en feedback te geven.

En eh, nog een extra tip: het ontdekken, ontwikkelen en zichtbaar maken van talent hoeft niet altijd individueel of op de specifieke afdeling. Zet bijvoorbeeld een talentenklas op, waarvoor medewerkers zich vrijwillig kunnen aanmelden. Vervolgens krijgen zij een aantal uur per week de tijd om aan talentontwikkeling te werken.

Talentontwikkelingsprogramma opzetten

Met de bovenstaande tips boost je talentontwikkeling binnen je bedrijf. Maar hoe verweef je talentontwikkeling in een normale werkdag? Hier komt een talentontwikkelingsprogramma om het hoekje kijken. Met dit programma ontdekken je medewerkers aan welke doelen zij precies moeten werken en binnen welke tijd. Lees de stappen door en maak talentontwikkeling nog eenvoudiger.

Stap 1. Motivatie bepalen

Je vraagt je medewerker naar motivatie en behoeften. Wat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je medewerker met een glimlach naar het werk vertrekt? En loopt diegene ergens tegenaan? Je noteert samen de volgende punten:

  • De kwaliteiten en valkuilen van je co-worker.
  • Welke vormen van communicatie je medewerker prettig vindt.
  • De ideale werkomgeving van je medewerker.
  • Suggesties voor de ontwikkeling van je co-worker.

Komen jullie er samen niet uit of duiken er vraagtekens op? Laat dan je medewerker een ontwikkelassessment afleggen, dat zich richt op het achterhalen van ontwikkelpunten. Of gooi het over een andere boeg en laat je medewerker een persoonlijkheidstest maken. De Talent Motivatie Analyse is hier een goed voorbeeld van.

Stap 2. 360 graden feedback

De volgende stap van het talentontwikkelingsprogramma is het beoordelen van je medewerker door middel van 360 graden feedback. Dit is een document waarin meerdere collega’s, zoals een manager of supervisor, feedback geven over de ontwikkeling van je medewerker. Met dit document krijgen je medewerkers inzicht in hun huidige gedrag en nieuwe ontwikkelpunten.

Stap 3. Actieplan noteren

Na het bespreken van motivatie en feedback in stap 1 en 2, komt stap 3: het opstellen van een actieplan. Hierin bepaal je samen doelen.

Bedenk je concrete stappen, maak je een tijdschema, wijs je taken toe, plan je evaluaties en identificeer je hulpbronnen. Het doel is om je medewerker te begeleiden en het plan aan te passen als dat nodig is. Dit doe je door middel van feedbacksessies en reflectiemomenten.

Young Magazine

Key takeaways

  • Talentontwikkeling is het proces waarbij organisaties medewerkers helpen vaardigheden te ontwikkelen. Het draagt bij aan werknemerstevredenheid, lagere personeelsverloop en verhoogde omzet.
  • Activiteiten zoals zakelijke uitdagingen, e-learnings, workshops, teambuildingsactiviteiten, en rollenspellen kunnen talentontwikkeling boosten.
  • Een talentontwikkelingsprogramma bestaat uit drie stappen: bepaal motivatie en behoeften, verzamel 360 graden feedback, en stel een actieplan op.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is talentontwikkeling?

  • Talentontwikkeling is het proces waarbij organisaties hun medewerkers helpen bij het ontwikkelen van skills en talenten die relevant zijn voor hun functie en loopbaan.

  • Hoe doe je aan talentontwikkeling?

  • Een talentontwikkelingsprogramma pakt talentontwikkeling aan. Ook workshops, e-learnings, buddysystemen, rollenspellen, teambuildingsactiviteiten, zakelijke uitdagingen en feedbacksessies kunnen hierbij helpen.

  • Waarom is talentontwikkeling belangrijk?

  • Het draagt bij aan werknemerstevredenheid, lagere personeelsverloop en verhoogde omzet.

Alles over de ontwikkeling van medewerkers