Teamscan

Stel je voor: jij en je team willen hechter worden en beter leren communiceren. Een teamscan klinkt dan vast nuttig. Want eh, als je de kwaliteiten van je team niet kent, dan weet je ook niet op welke gebieden jullie je kunnen ontwikkelen. En da's niet heel efficiënt. Hoe je een teamscan doet en wat je met de resultaten aan moet? YoungCapital zocht het van A tot Z uit, dus scrol snel verder. Van 16Personalities tot de rollen van Belbin, straks zet jij een topteam in elkaar.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een teamscan?

Een teamscan is eigenlijk jouw nulmeting voor je begint aan teamontwikkeling. Dus: in welke teamfase zit je nu? Je hebt wel een team, maar misschien weten je medewerkers niet bij wie ze kunnen aankloppen voor vragen. En je hebt vast zelf ook vraagtekens bij wat de individuele teamleden kunnen. Daarbovenop heeft iedereen ook minder sterke kanten waar je rekening mee moet houden bij het ontwikkelen van een sterke teamdynamiek. Zodoende heb je voor de teamscan een kleine vragenlijst waar je antwoorden op wilt:

  • Wat zijn de kwaliteiten van de teamleden?
  • Wat zijn de minder sterke kanten van de teamleden?
  • Wat zijn de kwaliteiten van het hele team?
  • Wat zijn de minder sterke kanten van het hele team?

Maar ho eens, hoe weet je nu wat de kwaliteiten van je medewerkers zijn? Daarvoor staan online een hoop handige tests. We bespreken er een paar in het volgende stuk.

Hoe doe je een teamscan?

Voor je de teamdoelen overhoop gaat gooien, is het slim om met een teamscan vast te stellen hoe jij en je medewerkers er nu voor staan. Gelukkig heb je tegenwoordig overal tools en gratis tests voor, waarmee co-workers iets over zichzelf kunnen ontdekken. Wij adviseren: doe zowel individuele tests als teamtests. Zo leer je de kwaliteiten van je medewerkers én van het hele team kennen.

Testen voor medewerkers

  1. 16Personalities test
  2. Dit is verreweg een van de bekendste persoonlijkheidstesten. 16Personalities, oftewel de Myers-Briggs typeindicator, gaat uit van 8 typerende kenmerken voor mensen: introvert en extrovert, intuitive en observant, sensing en feeling en prospecting en judging. Op basis van testresultaten krijgt een co-worker een resultaat bestaande uit 4 letters, zoals INFP of ESTJ. Deze letters geven aan wat voor een type persoon diegene is, wat diens sterke en zwakke punten zijn en hoe diegene kan groeien in de toekomst. Top dus voor je teamscan.

  3. Het Enneagram
  4. Niet jouw ding, al die letters? Ga dan voor het Enneagram, een systeem dat inzicht geeft in de kwaliteiten en valkuilen van je medewerkers. Dit systeem bestaat uit 9 typen, waarvan één altijd dominant naar voren komt. De andere typen komen in vleugen voor, omdat iedereen verschillende kanten heeft. Met de Enneagram test kom jij erachter waar je co-workers toe in staat zijn. Zo vind je misschien wel een bemiddelaar (type 9) die het hele team bijeen brengt, of een perfectionist (type 1) die graag gestructureerd werkt.

  5. Rollen van Belbin
  6. De rollen van wie? Belbin. Dit is een model dat veelal wordt gebruikt bij het coachen en trainen van medewerkers, teams en organisaties. Iedere medewerker valt onder twee of drie van de negen rollen van Belbin, wat aangeeft waartoe diegene in staat is. Da's dus handig voor je teamscan. Zo is een bedrijfsman een harde werker en meer op de voorgrond. Terwijl een plant met creatieve ideeën komt, maar meer teruggetrokken is. Op deze manier weet je ongeveer bij welke medewerkers je moet zijn voor bepaalde taken of werkzaamheden. En daardoor weten co-workers ook van elkaar wat ze te bieden hebben.

  7. DISC test

Zoek je iets anders voor je teamscan? Wat dacht je van DISC? Dat staat voor Dominance, Influencing, Stabilizing en Cautious. Deze persoonlijkheidstest is een van de vele testen die inzicht geeft in de persoonlijkheden van je medewerkers. DISC werkt een stuk simpeler dan de andere testen, gezien er maar vier kwadranten zijn waaronder je co-workers vallen. Ook kom je erachter welke rollen je medewerkers het beste kunnen aannemen en aan welke kwaliteiten ze kunnen werken.

Testen voor het team

  1. Piramide van Lencioni teamtest
  2. Misschien ken je 'm al, de piramide van Lencioni. Dit model bestaat uit 5 onderwerpen die belangrijk zijn voor een goede samenwerking. Hier kun je je team op testen. Zijn de medewerkers bijvoorbeeld gericht op resultaten of niet? Nemen je teamleden verantwoordelijkheid of rennen ze er juist van weg? Belangrijke vragen, want zo weet je op welke gebieden je je team kunt ontwikkelen.

  3. Tuckman Model
  4. Misschien gaan we al te ver en wil je eerst weten in welke fase je team zit. Ook handig, want het model van Tuckman geeft precies aan wat je per fase moet doen. Heb je je team nog maar net gevormd? Grote kans dat je dan in de forming fase begint en wat begeleiding nodig hebt om het team succesvol neer te zetten. Hetzelfde geldt ook als je team al 20 jaar samenwerkt en nu opeens uit elkaar gaat. Gebruik dit model dus als tool voor je teamscan.

  5. OCAI-model
  6. Dit is optioneel, omdat het een bedrijfscultuur model is. Maar het is altijd goed om een positieve werksfeer in het team te stimuleren. En daar kan het OCAI-model je bij helpen. Je ziet namelijk onder welke cultuur je team valt en op basis daarvan beslis je welke kant je op wilt met het team. Wil je je team als een hechte familie bijeen houden of ga je focussen op productiviteit?

  7. SWOT-analyse

Laten we de goeie ouwe SWOT-analyse niet vergeten. Want hoe fancy al deze teamanalyse tools ook zijn, een ingevulde SWOT-analyse schetst vaak ook een beeld van hoe de teamdynamiek op het moment in elkaar steekt. Je kent 't: je vult de strengths, weaknesses, opportunities en threats in, en ziet in een oogopslag op welke gebieden er ontwikkeling mogelijk is. Daarnaast kunnen je medewerkers een persoonlijke SWOT-analyse maken, zodat de sterke en zwakke punten voor jou nóg duidelijker worden. En bovendien hebben je medewerkers de SWOT-analyse al klaar voor het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Twee vliegen in een klap dus.

Na de teamscan

Zo, je hebt van al je teamleden de resultaten binnen. Wat nu? Tijd om ze naast elkaar te leggen en te kijken wat er uit de teamscan naar boven komt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tabel waarin je alle resultaten netjes naast elkaar zet en vergelijk de persoonlijkheden van je medewerkers met elkaar. Misschien heb je wat aan de volgende vragen:

  • Waar zijn mijn medewerkers goed in?
  • Waar zijn mijn medewerkers minder goed in?
  • Zijn er medewerkers die elkaars zwakke punten kunnen aanvullen?
  • Welke sterke punten van mijn medewerkers versterken elkaar?
  • Waar zouden mijn medewerkers kunnen botsen?
  • Welke mogelijkheden zijn er qua training?

Op basis van je antwoorden kun je vervolgens stappen nemen om een teamcultuur te ontwikkelen. Hierbij is het ook belangrijk dat je medewerkers de resultaten van de testen inzien, zodat ze elkaar beter leren begrijpen. Maak het nog leuker en bespreek de resultaten met elkaar in een meeting. Zo blijft de info nog beter hangen en kunnen je werknemers in discussie over de verschillende manieren van aanpak.

Meer weten?

Vond je de testen leuk? Wij ook, maar nu is het tijd om nog verder de diepte in te gaan. Check op YoungCapital onze artikelen over teamdynamiek en ontdek hoe jij een topteam in elkaar zet. Of bezoek onze recruitment guide voor allerlei handige artikelen over onder andere de ontwikkeling van medewerkers en feedback. Zo rock jij je business.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een teamscan is manier om meer inzicht te krijgen in de persoonlijkheden van je teamleden. Het helpt bij het begrijpen van de huidige teamdynamiek.
  • Voor een teamscan heb je keuze uit verschillende tests, zoals 16Personalities, Enneagram, Rollen van Belbin en DISC-test.
  • Om de teamkwaliteiten in kaart te brengen zijn er tests zoals de Piramide van Lencioni, Tuckman Model, OCAI-model en SWOT-analyse. Daarmee begrijp je alvast de teamdynamiek.
  • Analyseer de resultaten van je teamscan om sterke en zwakke punten te identificeren en een teamcultuur te ontwikkelen.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een teamscan?

  • Een teamscan is een tool waarmee je de persoonlijkheden van je medewerkers leert begrijpen en in kaart brengt hoe de huidige teamdynamiek eruitziet.

  • Ik wil een teamanalyse maken. Hoe doe ik dat?

  • Gebruik verschillende tests om je medewerkers en de teamdynamiek te leren kennen. Ga bijvoorbeeld voor de 16Personalities test, de rollen van Belbin en het Tuckman-model.

Alles over teamdynamiek