Generatiemanagement

Gen Z die samenwerkt met Generatie X, dat gaat niet altijd meteen goed, maar het kan ook veel moois opleveren. Generatiemanagement helpt je om van een generatiekloof op de werkvloer iets positiefs te maken. Geen probleem ervan maken, maar profijt halen uit de verschillen, that’s the key. Maar eh, makkelijker gezegd dan gedaan. Help? Geen zorgen, YoungCapital is dé generatie-expert. Lees rustig mee, en ontdek hoe jij verschillende generaties samen laat feesten op de werkvloer.

Problemen door een generatiekloof op de werkvloer

Babyboomers zonder omkijken mixen met Gen Z op de werkvloer? Geen slim idee als je hier niet goed over nadenkt. Medewerkers van verschillende generaties hebben hun eigen voorkeuren en behoeftes als het gaat om leiderschap, werktijden, bedrijfscultuur en ga zo maar door. Als je die verschillen laat doorsijpelen, ontstaat er al snel onenigheid op de werkvloer. Tussen collega’s onderling, maar misschien ook wel met leidinggevenden of binnen het management. Je voelt de bui al hangen: onenigheid leidt tot conflicten en dan duurt het niet lang voor medewerkers vertrekken. What to do? Nou, wél naar die generatieverschillen kijken dus. Hallo generatiemanagement.

Wat is generatiemanagement?

Generatiemanagement betekent niets meer dan rekening houden met generatieverschillen tussen medewerkers. Het is dus een vorm van leeftijdsbewust personeelsbeleid. Maar let even op voordat je de theorieën over generaties induikt: iedereen is anders. Dus hoewel de helft van je medewerkers misschien Millennials zijn, kan het prima zijn dat Noah (geboren in 1992) behoefte heeft aan twee thuiswerkdagen, terwijl Charlie (geboren in 1993) liever vijf dagen per week op kantoor zit. Tuurlijk valt er wel veel te zeggen over de mening van de meerderheid van elke generatie. Alle info hierover vind je in onze artikelen over generaties op de werkvloer. We bespreken alle generaties, van Babyboomers (die meestal al met pensioen zijn) tot aan Generatie Alpha (die binnenkort op de werkvloer verschijnt).

Voordelen van generatiemanagement

Generatiemanagement is dus dé manier om generatieverschillen tussen medewerkers te benutten in plaats van een probleem te laten worden. Maar welke voordelen haal je hier uiteindelijk uit?

  • Door generaties te verbinden op de werkvloer, ontstaat er een betere samenwerking en sterkere onderlinge communicatie. Dit leidt tot minder conflicten.
  • Dit draagt bij aan een positieve sfeer en een bedrijfscultuur waarin iedereen zich prettig voelt, ongeacht generatie. Da’s fijn op zich, maar zorgt ook nog eens voor gemotiveerd en betrokken personeel.
  • Als de samenwerking eenmaal goed gaat, wisselen medewerkers meer kennis uit. Zo profiteer je van hun generatieverschillen en benut je iedereens talenten. Je haalt dus het uiterste uit je medewerkers en dat merk je in de bedrijfsresultaten.
  • Met goed generatiemanagement ben je een aantrekkelijke werkgever voor alle generaties. En vanwege de sterke samenwerking en prettige sfeer tussen generaties behoud je talenten. Dat zorgt voor minder personeelsverloop.

Generaties verbinden op 6 manieren

Good talk, maar hoe begin je dan met generatiemanagement? Het gouden advies: het draait allemaal om communicatie en begrip. Check onze concrete tips hieronder en begin met de generaties verbinden in jouw team.

Tip 1: Praat met je medewerkers

Je kunt eindeloos met managers babbelen over de generatiekloof op de werkvloer, maar daar heb je weinig aan. Je weet pas écht waar je medewerkers tegenaan lopen en behoefte aan hebben als je samen in gesprek gaat. Want, we zeiden het al: iedereen is anders, dus scheer de generaties niet over één kam. Vraag bijvoorbeeld waar je medewerkers energie van krijgen op het werk en wat hen juist energie kost.

Tip 2: Koppel verschillende generaties aan elkaar

Babyboomers, Generatie X en Xennials zijn al ervaren op de werkvloer. Millennials, Zillenials, Generatie Z en Generatie Alpha zijn meer thuis in the digital age en weten wat jonge mensen interessant vinden. Koppel daarom medewerkers van de oudere generaties aan medewerkers van de jongere generaties in het team. Zo leren ze elkaar gelijk beter kennen. Maak ook heel duidelijk waarom je dit doet: zodat zij het beste uit elkaar kunnen halen. Blijf hierover in gesprek, zodat jouw medewerkers het nut van generatiemanagement goed snappen en input kunnen geven.

Tip 3: Bied flexibele werktijden aan

Medewerkers hebben uiteenlopende behoeften als het gaat om werktijden. Versoepel daarom je thuiswerk- en werktijdenbeleid en maak natuurlijk wel duidelijk dat iedereen altijd wel is op kantoor. Slim: voer vaste kantoordagen in, zodat het hele team regelmatig face to face samenkomt. Hier hebben vooral de oudere generaties behoefte aan, en wie weet die jongere ook wel.

Tip 4: Creëer gemixte teams

Het is misschien verleidelijk om jongeren bij elkaar te gooien en oudere werknemers een eigen team te laten vormen. Maar da’s niet de oplossing. Als je wilt profiteren van de voordelen van generatiemanagement, moet je de generaties mixen. Op deze manier versterken de spontane ideeën van jongere generaties en de ervaring van oudere elkaar.

Tip 5: Geef oudere werknemers een mentorrol

Zonde toch, als je oudere medewerkers met pensioen gaan en hun kennis en ervaring met zich meenemen. Dit voorkom je door de Babyboomers en Generatie X een mentorrol te geven. Met toffe trainingen en leerzame 1-op-1’s brengen zij hun kennis over op de jongere werknemers. Deze kennis komt vervolgens samen met de sterke skills van de jongere generaties. Tada: the best of both worlds combined.

Tip 6: Jongeren helpen oudere werknemers met digitale issues

Tja, voor sommige generaties zijn digitale snufjes natuurlijker dan voor anderen. Laat daarom Gen Z en Millennials de oudere medewerkers een handje helpen. Is er een nieuw bedrijfssysteem in opkomst? Of wordt er een nieuw socialmediakanaal geïntroduceerd? Geen paniek voor jouw oudere medewerkers, want de jongere werknemers staan al voor ze klaar.

Key takeaways

  • Generatiemanagement draait om het rekening houden met generatieverschillen op de werkvloer.
  • Met generatiemanagement voorkom je conflicten, creëer je een positieve sfeer, behoud je talenten en ben je een aantrekkelijke werkgever.
  • Ga in gesprek met medewerkers van verschillende generaties om achter hun voorkeuren en behoeftes te komen.
  • Laat jongere en oudere generaties nauw met elkaar samenwerken, zodat zij van elkaar kunnen leren en elkaar beter begrijpen.

Veelgestelde vragen

  • Wat is generatiemanagement en hoe ga je daarmee om?

  • Bij generatiemanagement houd je rekening met generatieverschillen op de werkvloer. Je gaat hier goed mee om door te praten met medewerkers van verschillende generaties en hun samenwerking te stimuleren.

  • Waarom is generatiemanagement belangrijk?

  • Met generatiemanagement voorkom je conflicten, benut je de talenten van je medewerkers optimaal en verlaag je het personeelsverloop.

  • Wat zijn de 4 generaties?

  • Wij onderscheiden inmiddels 7 generaties: Babyboomers, Generatie X, Xennials, Millennials, Zillenials, Generatie Z en Generatie Alpha.