Personeelsverloop

personeelsverloop

Het is niet anders: medewerkers komen en gaan. Maar wat betekent dat precies voor je personeelsverloop? Hoe belangrijk is dat percentage nou? En wat als je merkt dat er per jaar best veel medewerkers vertrekken? Jij hebt vragen, YoungCapital heeft de antwoorden. Lees snel verder en ontdek alles over het onderwerp personeelsverloop: van de soorten personeelsverloop tot de oorzaken en de oplossingen. We’ve got it covered.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is personeelsverloop?

First things first: personeelsverloop is hoeveel medewerkers jouw organisatie verlaten ten opzichte van de blijvers per jaar. Meestal druk je dit in een getal uit, dat aangeeft of je personeelsverloop normaal is of niet. Er zitten voordelen aan een laag personeelsverloop. Dat betekent dat er doorbloeding is in je organisatie. Je krijgt dus steeds nieuw vlees in de kuip en daardoor steeds nieuwe expertise en kennis. En deze expertise en kennis verlies je niet zo snel, want er blijft ook genoeg personeel bij je bedrijf hangen.

Een hoog personeelsverloop is een red flag: iets gaat niet goed binnen de organisatie, waardoor medewerkers sneller de benen nemen. En dat moet je niet willen. Wil je weten wat jouw gemiddelde personeelsverloop per jaar is? Check ons artikel over het berekenen van personeelsverloop. Dan weet je het in no time.

Soorten personeelsverloop

Een medewerker die ontslag neemt, is niet de enige vorm van personeelsverloop. Er zijn ook andere soorten verloop, namelijk:

  • Intern verloop. Het woord 'intern' zegt het al: denk hierbij aan functieveranderingen, overplaatsingen en promoties binnen je organisatie. Je medewerker gaat niet weg, maar komt in een andere functie terecht.
  • Natuurlijk verloop. Natuurlijk verloopt houdt in: het niet verlengen van een contract door de werkgever, pensionering of overlijden.
  • Gedwongen vertrek. Heeft het nog uitleg nodig? Onder andere het ontslag van een medewerker valt hieronder, of dat nu met wederzijds goedvinden of op staande voet is.

Oorzaken personeelsverloop

Medewerkers gaan natuurlijk niet zomaar weg: er zijn tig redenen waarom een werknemer het hoofdstuk met jou wil afsluiten. Deze redenen zijn belangrijk voor jou, omdat je er zo achter kunt komen waarom je medewerkers vertrekken. Zo weet je ook wat je moet veranderen binnen je organisatie, zodat je je co-workers wél behoudt. Een paar van de meest voorkomende redenen tot personeelsverloop zijn:

En ga zo maar door. Natuurlijk is elke situatie anders en soms weet je niet eens waarom een medewerker ontslag neemt. Maar neem het hoe dan ook serieus, want voor hetzelfde geld loopt iets niet goed op de werkvloer. Skip die medewerkerstevredenheidsonderzoeken dus vooral niet, want zo kom je achter alle feiten.

Gevolgen hoog personeelsverloop

Je zag het al: een hoog personeelsverloop moet je niet willen. Maar waarom niet dan? Nou, je krijgt te maken met gevolgen als:

  • Kosten van personeelsverloop. Met een hoog personeelsverloop heb je geheid een gat in je hand. Denk aan de kosten van het hele recruitment- en onboardingsproces en de hele ontslagprocedure, inclusief transitievergoeding en alles erop en eraan. En dat elke keer als iemand ontslag neemt.
  • Kennis en ervaring verliezen. Hoe meer medewerkers vertrekken, hoe meer kennis en ervaring je verliest. En wie weet vertrekt er zelfs een medewerker met zeer specialistische kennis. Een vervanger vinden kan dan moeilijk zijn.
  • Hogere werkdruk voor je medewerkers. Je medewerkers die nog wel in dienst zijn, moeten al het extra werk oppakken van de vertrekkende medewerkers. Dit kan op den duur tot hoge werkdruk en later ook tot verminderde productiviteit leiden.
  • Slecht bedrijfsimago. Positieve verhalen van medewerkers trekken nieuw talent, maar negatieve verhalen stoten juist af. En als werknemers regelmatig de benen nemen, twijfelen werkzoekenden misschien of jij wel een chille werkgever bent.

Personeelsverloop verlagen: 5 tips

Over het algemeen beschouwen bedrijven een personeelsverloop van 15 tot 20% hoog. Maar sla nog effe geen alarm, want het personeelsverloop per branche verschilt. Een horecabedrijf ziet vaker serveersters komen en gaan dan een bedrijf in de financiële sector. Maar tja, je moet er toch wat mee. Personeelsverloop voorkomen kan niet, maar hoe kun je nu je personeelsverloop verlagen? Met onze tips:

1. Let op de signalen

Voorkom nog meer verloop van personeel en ontdek tijdig of de boel op knappen staat binnen je organisatie. Meestal kun je het merken aan je medewerkers. Signalen waar je op moet letten zijn: een dalende productiviteit, weinig oog voor het teambelang, weinig behoefte aan het onderhouden van professionele relaties en minder initiatief bij langlopende projecten. Ook is quiet quitting een duidelijk signaal dat je medewerker niet tevreden is.

2. Gebruik exitgesprekken en feedback

Wij benadrukken het elke keer: feedback is goud waard. En feedback kun je krijgen. Als je personeelsverloop bijzonder dramatisch is, voer je vast regelmatig exitgesprekken. Die gesprekken zijn key. Daarin geven je medewerkers open kritiek en benoemen ze je sterke en zwakke kanten als werkgever. Uit die info blijkt waarom iemand ontslag neemt en wat jij moet veranderen om het in de toekomst te voorkomen. En vergeet niet het medewerkerstevredenheidsonderzoek, nog zo'n tool waarmee medewerkers anoniem kunnen zeggen waar het op staat.

3. Verbeter je bedrijfscultuur

Een chille bedrijfscultuur is belangrijker dan je denkt. Hoe dol je medewerkers ook zijn op hun banen, een verziekte sfeer op de werkvloer maakt het werk niet bepaald plezierig. En dat leidt tot verloop van je werknemers. Maar een fijne sfeer waarin open en eerlijk gecommuniceerd wordt, dat is wél gewaardeerd. Check daarom hoe je medewerkers met elkaar omgaan en probeer door middel van teambuilding en een feedbackcultuur het clubje samen te brengen. Op onze pagina's over bedrijfscultuur vind je nog meer handige info hierover.

4. Zorg voor een hoger salaris

Tja, medewerkers willen aan het einde van de dag brood op de plank brengen. En als een andere werkgever ze een paar euro's meer biedt, gaan ze toch liever naar dat andere bedrijf. Dring je personeelsverloop terug door een competitief salaris aan te bieden. Dat betekent: check wat je concurrenten qua salaris doen en bied hetzelfde of meer aan. Zo laat je tegelijkertijd zien dat je meer waarde hecht aan je personeel.

5. Wees een goede werkgever

Met goed werkgeverschap vang je twee vliegen in een klap: je biedt werkzoekenden een fijne plek om te werken en houdt je eigen personeel tevreden. Maar hoe word je precies een goede werkgever? Nou, start in ieder geval met het bieden van fijne secundaire arbeidsvoorwaarden, maak geen misbruik van je machtspositie, behandel je medewerkers gelijk en wees verantwoordelijk. Meer weten? Check onze pagina over goed werkgeverschap.

6. Flexibiliteit is een must

Vooral in this day and age is flexibiliteit belangrijker dan ooit. De meeste medewerkers zitten niet te wachten op een 40-urig kantoorbaantje zonder de optie om thuis te werken. Ook hebben mensen meer in het leven te doen dan werken en werkuren niet kunnen husselen maakt dat lastig. Bied je werknemers de mogelijkheid om zelf de uren flexibel in te delen en geef ze ook de optie om thuis te werken. Wedden dat je co-workers je bedanken?

Young Magazine

Key takeaways

  • Personeelsverloop verwijst naar het aantal medewerkers dat een organisatie verlaat in vergelijking met degenen die blijven in een bepaald jaar.
  • Een hoog personeelsverloop duidt op problemen binnen je organisatie. Het is aan jou om uit te zoeken waarom er zoveel medewerkers binnen een jaar vertrekken.
  • Er zijn verschillende soorten personeelsverloop, waaronder extern verloop, intern verloop, natuurlijk verloop en gedwongen vertrek.
  • De oorzaken van personeelsverloop zijn onder andere: te veel werkstress, betere salaris bij een andere werkgever, gebrekkige secundaire arbeidsvoorwaarden of een onaangename bedrijfscultuur.
  • Gelukkig kun je verschillende dingen doen om personeelsverloop te verlagen, zoals het bieden van betere arbeidsvoorwaarden en het verbeteren van de werksfeer.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is personeelsverloop?

  • Personeelsverloop is het aantal medewerkers die je organisatie verlaten in vergelijking met degenen die blijven binnen een jaar.

  • Hoe bereken je het personeelsverloop?

  • Vrij simpel. Check op onze pagina over het berekenen van personeelsverloop hoe je het precies doet. Welk percentage gezond voor jouw organisatie is, hangt af van je branche.

  • Wat is een hoog personeelsverloop?

  • Een hoog verloop van personeel is een geen goed teken voor je organisatie. Het betekent dat er flink wat medewerkers de organisatie verlaten. Dat duidt misschien op problemen binnen de organisatie, zoals slechte werkomstandigheden of ontevredenheid bij medewerkers.

Alles over employee journey