Sporten via werkgever

Als bedrijf kun je je werknemers allerlei leuke extra’s aanbieden. Denk aan sporten via de werkgever. Met korting op een sportabonnement of een vrij te besteden sportbudget krijg jij je personeel wel de gym in. En wat is er nou mooier dan blije en fitte werknemers? Toch heb je waarschijnlijk nog wat vragen voordat je als werkgever bedrijfsfitness aanbiedt. Want eh, wat kost deze grap je en hoe zit het met bedrijfsfitness en de belastingdienst? Dat lees je hier.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Hoe kun je werknemers laten sporten via hun werkgever?

Je medewerkers zich een beetje in het zweet laten werken is geen slecht idee. Maar eh, hoe krijg je dat voor elkaar? Je werknemers laten sporten via hun werkgever kan op verschillende manieren.

  • Sportabonnement via werkgever. Je kunt je werknemers een sportabonnement via hun werkgever aanbieden als secundaire arbeidsvoorwaarde. Dit kan bijvoorbeeld door een collectief abonnement af te sluiten bij een sportschool.
  • Sportbudget. Laat je je medewerker liever zelf kiezen waar en hoe ze sporten? Dat kun je je medewerkers een budget geven om bijvoorbeeld te besteden aan sportactiviteiten of gezonde voeding.
  • Inhouse fitnessfaciliteiten. Sommige grotere bedrijven kiezen voor een gym op locatie. Dit kan variëren van een bescheiden fitnessruimte tot een volledig uitgeruste sportschool op kantoor. Dit is een goede manier om beweging op het werk te stimuleren, want de gym is nu nooit meer ver weg. Squatten in de pauze, anyone?
  • Sportactiviteiten organiseren. Ook leuk: met het hele team aan de yoga of zweten tijdens een bootcamp. Sportieve activiteiten, zoals groepslessen of sporttoernooien, zorgen voor beweging, lol én teambuilding.

Wat zijn de voordelen van sporten via de werkgever?

Wil jij je werknemers een sportabonnement of bedrijfsfitness aanbieden? Goed bezig, want dat levert jullie allebei een paar mooie voordelen op.

Happy, healthy people

Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Zo’n beetje elk bedrijf wordt blij van werknemers die fysiek fit zijn en lekker in hun vel zitten. Bijvoorbeeld omdat ze zich minder snel ziek melden en productiever zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mentale gezondheid. Lekker bewegen vermindert stress en daar profiteren ze ook op werk van. Werknemers die sporten managen werkstress bijvoorbeeld stukken beter.

Meer employee engagement

Door bedrijfsfitness of andere sportmogelijkheden aan te bieden laat je als werkgever zien dat je betrokken bent bij het welzijn van je werknemers. Daarnaast is het gewoon een leuk extraatje voor je personeel om kunnen sporten met korting via hun werkgever. Die dingen samen kunnen de betrokkenheid en loyaliteit van je werknemers vergroten.

Fiscale voordelen

Leuk zo’n healthy lifestyle, maar het kost ook wat. Het scheelt dat bedrijfsfitness onder de werkkostenregeling (WKR) valt en als onbelaste vergoeding kan worden aangeboden binnen de vrije ruimte. Dit levert zowel voor jou als werkgever als voor de werknemer fiscale voordelen op. Hierdoor is sporten via de werkgever minder duur dat je misschien denkt. Meer over bedrijfsfitness en de WKR check je hieronder.

Wat kost het om werknemers te laten sporten via de werkgever?

Let’s talk about money. Je bent vast benieuwd wat het je kost om je werknemers te laten sporten via de werkgever. Maar het is lastig om daar een antwoord op te geven. Best logisch, want de kosten hangen af van veel factoren. Geef je je medewerkers bijvoorbeeld alleen belastingvoordeel of ook een werkgeversbijdrage? Hoeveel abonnementen schaf je aan? En hoeveel korting beding je? De uiteindelijke kosten hangen dus voornamelijk af van wat je aanbiedt en hoeveel medewerkers daar gebruik van maken. Het is belangrijk dat je vooraf een budget bepaalt en overweegt of de kosten opwegen tegen de voordelen die het je organisatie oplevert.

Bedrijfsfitness en de WKR

En eh … hoe zit het eigenlijk met de combi bedrijfsfitness en de Belastingdienst? Die bemoeit zich immers overal mee. In dit geval wel fijn, want de Belastingdienst geeft je de mogelijkheid om een sportbudget, bedrijfsfitness of sportschoolabonnement als onbelaste vergoeding aan te bieden binnen de werkkostenregeling (WKR). Je biedt deze opties meestal aan als flexibele arbeidsvoorwaarden, waarbij werknemers dus zelf kiezen van welke belastingvoordelen ze gebruikmaken.

Sport of fitness via de werkgever levert je medewerkers hiermee een belastingvoordeel op dat gelijk is aan het percentage loonbelasting ze afdragen. Ook voor je organisatie is deze regeling fiscaal voordelig. Je bespaart direct op de afdracht van sociale werkgeverslasten, die met deze regeling lager uitvallen. Dit omdat de lasten worden berekend over een lager fiscaal loon.

Young Magazine

Key takeaways

  • Je kunt je medewerkers op verschillende manieren laten sporten via hun werkgever. Bied ze bijvoorbeeld een sportabonnement of sportbudget aan.
  • Er kleven verschillende voordelen aan bedrijfsfitness voor de werkgever én de werknemer. Denk aan fitte en gezonde werknemers, meer medewerkersbetrokkenheid en fiscale voordelen.
  • Als werkgever kun je een sportabonnement, sportbudget of bedrijfsfitness aanbieden als onbelaste vergoeding binnen de werkkostenregeling (WKR). Dit levert fiscale voordelen op.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een bedrijfsfitnessregeling?

  • Dit is een regeling waarbij je werknemers de mogelijkheid biedt om met korting of onder gunstige voorwaarden gebruik te maken van fitnessfaciliteiten. Dit kan bijvoorbeeld via een samenwerkingsverband met een sportschool of fitnesscentrum.

  • Hoe kun je je medewerkers laten sporten via hun werkgever?

  • Dat kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een sportabonnement (met korting) of een sportbudget aanbieden als flexibele arbeidsvoorwaarden. Of kies voor inhouse sportfaciliteiten of sportactiviteiten voor meer beweging.

  • Hoe werkt belastingvoordeel bij bedrijfsfitness?

  • Je kunt bedrijfsfitness of een sportabonnement of -budget aanbieden als onbelaste vergoeding binnen de WKR. Dit levert je medewerkers een belastingvoordeel op dat gelijk is aan het percentage loonbelasting dat ze afdragen.

Alles over arbeidsvoorwaarden