Discriminatie op de werkvloer

Discriminatie op de werkvloer komt helaas vaker voor dan je lief is. En de gevolgen zijn niet mis: van gedemotiveerde collega’s en burn-outs bij werknemers tot zoektochten naar nieuwe jobs. Door een beleid te hanteren over respect en diversiteit, zorg je voor gelijke kansen en is de vibe op de werkvloer op-en-top. Hoe je dat doet leggen we je straks uit, maar eerst nog even dit …

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is discriminatie op de werkvloer?

Voor we een sprong maken naar discriminatie op de werkvloer, is het belangrijk om te weten wat discriminatie inhoudt. Discriminatie is het beoordelen van mensen op basis van kenmerken die er op dat moment niet toe doen. Het gaat dus niet altijd over huidskleur of een religieus gewaad. Benieuwd in welke vormen discriminatie voorkomt? Check dan snel de punten.

  1. Etnische achtergrond
  2. Genderidentiteit
  3. Seksuele oriëntatie
  4. Nationaliteit
  5. Geloofsovertuiging
  6. Leeftijdsgroep
  7. Huwelijksstatus
  8. Filosofische overtuigingen
  9. Fysieke of mentale beperking
  10. Politieke voorkeur
  11. Werkuren
  12. Type werkcontract

Discriminatie op de werkvloer gaat dus over het maken van onderscheid tussen collega’s. Dit kan zowel door jou als werkgever, als door andere medewerkers gedaan worden. Om te voorkomen dat werknemers snikkend je bedrijf verlaten, duiken we wat dieper in het onderwerp.

Directe en indirecte discriminatie op de werkvloer

Voor we een sprong maken naar discriminatie op de werkvloer, is het belangrijk om te weten wat discriminatie inhoudt. Discriminatie is het beoordelen van mensen op basis van kenmerken die er op dat moment niet toe doen. Het gaat dus niet altijd over huidskleur of een religieus gewaad. Benieuwd in welke vormen discriminatie voorkomt? Check dan snel de punten.

Directe discriminatie op het werk

Bij directe arbeidsdiscriminatie wordt onderscheid gemaakt op basis van factoren zoals leeftijd, geslacht of religie. Of denk aan zwangerschapsdiscriminatie, waarbij een vrouw wordt benadeeld op werk omdat ze een kind(erwens) heeft of zwanger is. Allemaal hartstikke verboden. Onderscheid maken is alleen toegestaan in uitzonderlijke gevallen die zijn ondersteund door de wet. Zo mag je volgens de Wet Banenafspraak een kandidaat afwijzen wanneer die vanwege een beperking niet in staat is om alle werkzaamheden uit te voeren.

Indirecte discriminatie op het werk

Bij indirecte discriminatie op de werkvloer is discriminatie niet altijd direct herkenbaar. Een voorbeeld hiervan is wanneer jij als werkgever een vacature uitzet voor een job als bouwvakker, waarbij expliciet wordt gevraagd naar een mannelijke medewerker. Hiermee worden andere genders uitgesloten van de functie en is er dus geen gendergelijkheid. Het maken van indirect onderscheid is alleen toegestaan bij een geldige reden. Bijvoorbeeld, bij een vacature voor tekstschrijver is het acceptabel om te vragen naar een kandidaat die vloeiend Nederlands spreekt en schrijft, aangezien dit een essentieel onderdeel is van de job.

5 tips tegen discriminatie op de werkvloer

Discriminatie op de werkvloer ontstaat vaak bij onvoldoende handhaving van de bedrijfscultuur. Hoe je dit aanpakt en zorgt dat jouw team zich veilig voelt? Dat regel je met onze handige tips. Zo geef je de vibe binnen je bedrijf een lekkere boost.

Tip 1. Geef het goede voorbeeld

Als werkgever ben je een voorbeeld voor je team. Stereotypering op de werkvloer is daarom ook voor jou een no-go. Behandel iedereen gelijk, ook tijdens het werven van nieuw personeel. Met open hiring bijvoorbeeld, waarbij iedereen gelijke kansen krijgt. Of ga voor het afdekken van persoonskenmerken als naam, geslacht en leeftijd bij het beoordelen van cv’s en motivatiebrieven.

Tip 2. Normen en waarden toelichten

Vanaf dag één maak je nieuwe medewerkers duidelijk wat de normen en waarden zijn binnen je bedrijf. Heb je dit nog niet gedaan? Verzorg dan een meeting of presentatie waarin je jouw collega’s inlicht over de ernst van discriminatie op de werkvloer.

Tip 3. Communiceren is van elkaar leren

Communicatie is key. Binnen jouw bedrijf zorg je dan ook voor goede interne communicatie waarbij openheid en transparantie centraal staan. Stel bijvoorbeeld feedbackmomenten in of verzorg koffiedates, zodat collega’s elkaar beter leren kennen. En is er een conflict? Dan krijgen jouw medewerkers de vrijheid en ruimte om in gesprek te gaan.

Tip 4. Creëer een meldpunt

Met een meldpunt voor discriminatie op het werk verzorg je een veilige plek waarbij medewerkers (anoniem) hun verhaal kunnen doen. Dit kan een locatie, maar ook een vertrouwenspersoon zijn. Houd de meldingen bij in een logboek met de datum en aanleiding van het incident en tref naar aanleiding van deze informatie maatregelen voor de toekomst.

Tip 5. Trek je mond open

Nee, je stem verheffen komt hier niet van pas, maar het hardop uitspreken van discriminatie op de werkvloer wel. Confronteer de discriminerende collega en ga, indien dat de juiste oplossing voor de situatie lijkt, in gesprek.

Benieuwd naar meer tips en tricks? Neem een kijkje bij de andere artikelen waarmee je discriminatie op de werkvloer de deur wijst, bijvoorbeeld met ons artikel voor het opzetten van een anti-discriminatiebeleid.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is discriminatie op de werkvloer?

  • Discriminatie op het werk is het onderscheid maken in mensen op basis van verschillende kenmerken. Dit is in strijd met de wetgeving voor gelijke behandeling van jouw werknemers.

  • Hoe om te gaan met discriminatie op de werkvloer?

  • Bij het omgaan met discriminatie op de werkvloer is het cruciaal om een anti-discriminatiebeleid te handhaven en klachten serieus te nemen. Zorg voor een duidelijke procedure voor het indienen van klachten en neem passende maatregelen.

  • Hoe herken je discriminatie op de werkvloer?

  • Let op tekenen zoals ongelijke behandeling van werknemers op basis van persoonlijke kenmerken. Bespreek ook regelmatig met je collega’s of zij vormen van discriminatie op de werkvloer herkennen.

Alles over DE&I op de werkvloer