Adoptieverlof en pleegzorgverlof 2024

Hoe leuk, jouw collega verwelkomt binnenkort een nieuwe mini-boss in het gezin. Hier wil je je teamlid natuurlijk zo goed mogelijk bij ondersteunen, maar hoe werkt adoptieverlof en pleegzorgverlof nou eigenlijk? Tijd om alle regels rondom adoptie- en pleegzorgverlof in 2024 te ontdekken dus. Hier vind je a load of info, van de afspraken rondom het verlof opnemen tot de duur ervan.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is adoptieverlof?

Een beetje een open deur: adoptieverlof is een regeling volgens de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) voor vrije dagen en een uitkering voor werknemers die een kind adopteren. Door dit verlof kunnen adoptieouders tijd doorbrengen met hun nieuwe kind. Belangrijk, want dan kunnen ze echt een band opbouwen en zich aanpassen aan een nieuwe gezinsdynamiek. Een voorwaarde voor het adoptieverlof is dat de rechtbank de adoptie heeft uitgesproken.

Wat is pleegzorgverlof?

Ook pleegzorgverlof is opgenomen in de wet. Dit verlof is bedoeld om je werknemer die een pleegkind in het gezin opneemt de gelegenheid te geven zich te richten op de zorg en het welzijn van het pleegkind. De voorwaarde voor pleegzorgverlof is dat het kind op het adres van de pleegouder staat ingeschreven.

Regels adoptieverlof en pleegzorgverlof op een rij

Of het nou om adoptieverlof of pleegzorgverlof gaat, je wilt als werkgever natuurlijk goed handelen. Een overzicht van de regels in 2024 rondom adoptie- en pleegzorgverlof is dan wel handig. Check it out:

Afspraken over adoptieverlof of pleegzorgverlof opnemen

  • Een werknemer moet minimaal 3 weken voor het verlof het adoptieverlof of pleegzorgverlof aanvragen.
  • Je werknemer mag het verlof verspreid opnemen. Je mag dit alleen weigeren als jouw bedrijf hierdoor in ernstige problemen komt.
  • Ouders hoeven adoptieverlof of pleegzorgverlof niet gelijktijdig met elkaar op te nemen.
  • Bij de adoptie van twee of meer kinderen tegelijk, heeft je werknemer maar één keer recht op adoptieverlof.
  • Je mag werknemers niet vragen om het verlof te compenseren met vakantiedagen. Ook tijdens het adoptieverlof of pleegzorgverlof bouwen werknemers vakantiedagen op.

Afspraken over uitkering tijdens adoptieverlof of pleegzorgverlof

  • Werknemers hebben tijdens het verlof recht op een adoptie-uitkering of een pleegzorguitkering. Deze WAZO-uitkering moet jij als werkgever bij het UWV aanvragen.
  • Vraag de uitkering maximaal 4 en minimaal 2 weken voor het adoptie- of pleegzorgverlof begint aan. Je krijgt dan binnen 4 weken na de start ervan bericht over de uitkering.
  • Tijdens het adoptie- of pleegzorgverlof vervang je het salaris door de adoptie- of pleegzorguitkering. De uitkering betaal je als werkgever aan de werknemer.
  • Het maakt voor de uitkering niet uit of het adoptieverlof of pleegzorgverlof verspreid of aan een stuk door wordt opgenomen door de werknemer.

Afspraken over de duur van adoptieverlof en pleegzorgverlof

  • Vanaf 4 weken voor het kind in het gezin van je werknemer komt, kan adoptie- of pleegzorgverlof ingaan. Dit verlof kan tot maximaal 22 weken na de komst van het kind duren. In totaal 26 weken dus.
  • Je werknemer mag maximaal 6 weken adoptie- of pleegzorgverlof opnemen. Dit kan aaneengesloten of verspreid over die 26 weken zijn.
  • Als je werknemer ziek wordt tijdens het adoptieverlof of pleegzorgverlof, loopt het verlof gewoon door.

Adoptieverlof en pleegzorgverlof versus ouderschapsverlof

Misschien weet je als werkgever meer over ouderschapsverlof, want dit komt vaker voor. Dan vraag je je vast af: hebben adoptieouders en pleegouders hier naast hun adoptieverlof of pleegzorgverlof ook recht op? Het antwoord is ja, als de adoptie- of pleegkinderen jonger zijn dan 8 jaar. De overheid betaalt een deel van de eerste 9 weken ouderschapsverlof, maar alleen als je werknemer dit binnen het eerste jaar na de officiële adoptie opneemt.

Dan bestaat er natuurlijk ook nog zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Deze soorten verlof zijn er vooral om de gezondheid van moeder en kind te beschermen, en om de moeder tijd te geven om bij te komen van haar zwangerschap en de bevalling. Bij adoptie- en pleegzorgverlof is dit natuurlijk een ander verhaal, dus daarom zijn deze soorten verlof dan ook niet aan de orde.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is adoptieverlof?

  • Adoptieverlof is een regeling volgens de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) die adoptieouders recht geeft op vrije dagen en een uitkering om tijd door te brengen met hun nieuwe kind, na een officiële adoptie-uitspraak door de rechtbank.

  • Heb je als adoptie- of pleegouder recht op ouderschapsverlof?

  • Ja, adoptie- en pleegouders hebben recht op ouderschapsverlof voor kinderen jonger dan 8 jaar, waarbij de overheid een deel van de eerste 9 weken betaalt. Dit geldt als het verlof binnen het eerste jaar na de officiële adoptie wordt opgenomen.

  • Wat is pleegzorgverlof?

  • Pleegzorgverlof geeft werknemers die een pleegkind opnemen de mogelijkheid om zich te concentreren op de zorg en het welzijn van het kind. Dit is op voorwaarde dat het kind op het adres van de pleegouder is ingeschreven.

  • Mag adoptie- of pleegzorgverlof gelijktijdig door beide ouders worden opgenomen?

  • Beide ouders van adoptie- of pleegkinderen mogen adoptieverlof of pleegzorgverlof opnemen, maar dit hoeft niet gelijktijdig te zijn.

  • Hoe werkt de uitkering tijdens adoptie- of pleegzorgverlof?

  • Werknemers hebben recht op een adoptie- of pleegzorguitkering tijdens het verlof, die je als werkgever aanvraagt bij het UWV en vervolgens uitbetaalt ter vervanging van het salaris.

  • Hoe lang duurt het verlof bij adoptie?

  • Je werknemer mag maximaal 6 weken adoptie- of pleegzorgverlof opnemen. Dit kan aaneengesloten of verspreid over 26 weken (4 weken voor de komst van het kind tot 22 weken erna) zijn.

Alles over verlof