Langdurend zorgverlof

Hopen van niet, maar soms moet een van je werknemers langdurend zorgverlof opnemen. Want werk en zorg combineren is een flinke uitdaging. Als werkgever wil je goed voorbereid zijn als je medewerker een aanvraag doet, dus YoungCapital brengt je op de hoogte van de regels die aan dit langdurig zorgverlof kleven. Van de aanvraagprocedure tot het wel of niet uitbetalen van salaris: je weet straks alles over het langdurend zorgverlof.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is langdurend zorgverlof?

Laten we eerst maar eens starten bij wat langdurend zorgverlof precies is. Dit is een vorm van zorgverlof dat werknemers kunnen opnemen als iemand uit hun omgeving (zoals tweedegraads familieleden, huisgenoten of andere naasten) levensbedreigend ziek, voor langere tijd ziek of voor lange tijd hulpbehoevend is. Dit is op voorwaarde dat de werknemer die het langdurend zorgverlof aanvraagt de enige is die deze noodzakelijke zorg kan geven. Je kunt vragen of je medewerker een bewijs hiervoor wil leveren, bijvoorbeeld een verklaring van een arts.

Naast langdurig zorgverlof bestaat er kortdurend zorgverlof. Het zit in de naam: de periode van het zorgverlof is een stuk korter. Ook zijn er andere verschillen, bijvoorbeeld wat betreft het aanvragen ervan en de afspraken rondom salaris. Check daarom ook ons artikel over kortdurend zorgverlof om compleet op de hoogte te zijn van de regels.

Hoelang is langdurig zorgverlof?

‘Lang’ is voor iedereen anders, dus het is goed om te weten dat er ook afspraken zijn over de duur van langdurend zorgverlof. In totaal mag een werknemer zes keer zijn wekelijkse arbeidsduur opnemen. Een rekenvoorbeeld: je medewerker werkt 36 uur per week. 36 uur x 6 = 216 uur langdurig zorgverlof. Je medewerker kan het verlof verspreid over een jaar of in één keer opnemen. Hierover kunnen jullie samen in gesprek gaan.

Het langdurend zorgverlof eindigt op de afgesproken datum. In het ergste geval overlijdt de naaste van je co-worker eerder. Het zorgverlof stopt dan ook eerder. Toch hoef je je werknemer dan nog niet gelijk op het werk te verwachten. Om de uitvaart te regelen bestaat er nog calamiteitenverlof en verlof bij overlijden. Want werk is wel het laatste waar je werknemer op dat moment aan wil denken… Andere redenen waarom het verlof eerder stopt dan de afgesproken datum zijn:

  • als de persoon die langdurige zorg nodig heeft geen zorg meer nodig heeft, omdat diegene (gelukkig) niet meer levensbedreigend ziek is;
  • als de werknemer werkloos raakt tijdens het verlof, bijvoorbeeld na het niet verlengen van een tijdelijk arbeidscontract.

Hoe kunnen co-workers langdurig zorgverlof aanvragen?

In het geval van langdurig zorgverlof moeten je werknemers minimaal twee weken van tevoren een schriftelijk verzoek indienen om het aan te vragen. Hierin moeten ze duidelijk aangeven wat de reden voor het verlof is. Hierna moet je als werkgever minstens een week voor de startdatum van het langdurend zorgverlof reageren. Je kunt dan samen met je medewerker besluiten om het verlof ook al eerder in te laten gaan. Let op: reageer je te laat op het verzoek, dan gaat het langdurig zorgverlof gewoon in zoals de werknemer bij je had aangevraagd.

Langdurend zorgverlof weigeren

Langdurend zorgverlof mag je niet weigeren, want het is wettelijk geregeld en valt onder de WAZO (Wet Arbeid en Zorg). Weigeren mag eigenlijk alleen als je bedrijf daardoor in ernstige problemen komt. Maar onthoud dat dit jouw medewerker niet helpt, aangezien zij met hun eigen problemen kampen.

Heb je twijfels over het verzoek van een van je medewerkers voor langdurig zorgverlof? In plaats van het verlof direct af te wijzen, zul je eerst om meer informatie moeten vragen en in gesprek moeten gaan. Klopt het verhaal dan nog steeds niet? Schriftelijk en met goede argumenten kun je het verlof dan alsnog afwijzen. Ook geldt: als het langdurend zorgverlof eenmaal is begonnen, mag je dit niet meer stoppen.

Langdurig zorgverlof versus salaris

Het langdurend zorgverlof is in principe niet betaald, tenzij in de cao andere afspraken zijn gemaakt. Op een salaris hebben je werknemers dus geen recht, maar ze bouwen wel vakantiedagen op. Er zitten nog een aantal andere financiële gevolgen verbonden aan het opnemen van langdurig zorgverlof.

  • Het kan gebeuren: werknemers die langdurig zorgverlof opnemen en zelf ziek worden. Ze worden dan niet gedekt door de ziektewet of WAO/WIA. Maar als ze tijdens hun langdurend zorgverlof deels zijn blijven werken, krijgen ze 70% van hun loon voor de uren die ze wel zouden werken.
  • Wat betreft pensioenopbouw: dit is per werkgever verschillend. In het algemeen geldt dat als er minder of geen loon is, er ook minder pensioen wordt opgebouwd.
  • Langdurend zorgverlof heeft geen invloed op de ziektekostenverzekering.
  • Eventueel kan langdurig zorgverlof de eigen bijdrage voor kinderopvang verlagen.
  • Er zijn geen gevolgen voor een eventuele WW-uitkering van je werknemer als die tijdens het verlof werkloos wordt. Langdurend zorgverlof wordt namelijk gezien als werktijd.

Je werknemers tijdens langdurend zorgverlof betalen mag natuurlijk wel. Je doet dan iets extra’s voor werknemers in een moeilijke periode. Da’s een slimme manier om personeel te behouden. Je steekt ze namelijk een hart onder de riem en bindt ze zo aan je organisatie.

Young Magazine

Key takeaways

  • Langdurend zorgverlof is voor werknemers die levensbedreigend zieke, langdurig zieke of hulpbehoevende naasten verzorgen.
  • De duur is zes keer de wekelijkse arbeidsduur van een werknemer per jaar.
  • Werknemers moeten het verlof minimaal twee weken van tevoren aanvragen.
  • Wil je langdurig zorgverlof weigeren? Dan zijn daar gegronde redenen voor nodig.
  • Langdurig zorgverlof is niet betaald.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Is langdurig zorgverlof wettelijk geregeld?

  • Jep, langdurend zorgverlof valt onder de WAZO (Wet Arbeid en Zorg). Je mag daarom een aanvraag voor dit zorgverlof niet weigeren. Hiervoor zijn uitzonderingen, maar ga daarvoor eerst het gesprek aan met je werknemer.

  • Hoelang mag een werknemer langdurig zorgverlof opnemen?

  • In totaal mag een werknemer zes keer zijn wekelijkse arbeidsduur opnemen. Dit kan verspreid over een jaar of in één keer zijn.

  • Is langdurig zorgverlof betaald?

  • Nee. Als werkgever hoef je je werknemers geen salaris te betalen tijdens langdurig zorgverlof. Het mag wel.

  • Wat valt er allemaal onder zorgverlof?

  • Er zijn twee soorten zorgverlof: kortdurend en langdurig zorgverlof. Tussen deze twee typen zitten enkele verschillen. Denk aan de duur ervan, hoe het aangevraagd moet worden en of het verlof betaald is of niet.

Alles over verlof