Verlof bij trouwen

Een van je medewerkers stapt in het huwelijksbootje. Voordat je witte ballonnen opblaast en een lieve boodschap voor het huwelijkspaar neerpent, is het ook belangrijk dat je weet hoe het zit met verlof bij trouwen. Want daar vraagt de bruid of gom in spe geheid naar. Hoeveel vrije dagen krijgt je medewerker bij trouwen? Is het verlof betaald of onbetaald? En hoe zit het eigenlijk met verlof bij een geregistreerd partnerschap of voor het huwelijk van een familielid? Wij zetten de belangrijke regels voor je op een rij.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Geen wettelijk verlof bij trouwen

Verlof voor een huwelijk valt onder bijzonder verlof. Dit is verlof voor bijzondere gebeurtenissen en familieomstandigheden. Bijna elke organisatie geeft werknemers vrij voor dit soort gebeurtenissen, maar bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld. In het wetboek vind je dan ook geen kaders voor verlof bij trouwen. Die vind je wel in de cao. Heeft jouw bedrijf daar niet mee te maken? Dan leg je de afspraken hierover vast in het personeelshandboek of de arbeidsovereenkomst. Je zet daarin hoeveel vrije dagen je medewerkers krijgen in dit soort situaties en of het verlof betaald of onbetaald is.

Hoeveel vrije dagen bij trouwen of geregistreerd partnerschap?

Er bestaat dus niet zoiets als wettelijke vrije dagen voor trouwen en elke organisatie maakt hier eigen afspraken over. Toch blijkt dat veel organisaties hun werknemers hetzelfde verlof bij trouwen of geregistreerd partnerschap geven.

Houd gemiddeld rekening met het volgende:

Gelegenheid Aantal vrije dagen
Trouwdag 2
Geregistreerd partnerschap 2
Ondertrouw 1
Trouwdag eerste- of tweedegraads familie 1
Geregistreerd partnerschap eerste- of tweedegraads familie 1


Vrije dagen trouwen of geregistreerd partnerschap

Medewerkers die zelf gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, krijgen vaak twee dagen betaald verlof. Zolang je niet te maken hebt met een cao, kun je dit aantal als werkgever zelf aanpassen. Geef bijvoorbeeld één vrije dag voor een geregistreerd partnerschap en drie dagen verlof bij trouwen.

Vrije dag ondertrouw

Sommige werkgevers geven ook een vrije dag om in ondertrouw te gaan. Dit worden er wel steeds minder, omdat het melden van een voorgenomen huwelijk of partnerschap in steeds meer gemeenten digitaal kan. Een vrije dag is daarvoor niet nodig.

Vrije dag bruiloft of geregistreerd partnerschap van iemand anders

Werknemers krijgen vaak ook één dag betaald verlof voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap van een eerste- of tweedegraads familielid. Dat zijn (schoon)ouders, kinderen, schoondochters en -zonen, broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, zwagers, schoonzussen en stiefbroers en -zussen. Trouwt de beste vriendin of achterneef van je medewerker? Dan kan je medewerker onbetaald verlof of een vakantiedag opnemen.


Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Krijgen medewerkers wettelijk verlof bij trouwen?

  • Verlof bij trouwen valt onder bijzonder verlof. Hierover staat niets in de wet. Wettelijk gezien hebben medewerkers dus geen recht op trouwverlof. Maar in de praktijk geven veel werkgevers wel een vrije dag voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

  • Hoeveel vrije dagen krijgen medewerkers bij trouwen?

  • Werknemers krijgen gemiddeld twee dagen betaald verlof voor hun eigen huwelijk. Maar dit is geen wettelijk recht. Er kunnen in de cao of arbeidsovereenkomst dus afwijkende afspraken over staan.

  • Hoeveel vrije dagen krijgen medewerkers bij geregistreerd partnerschap?

  • De meeste werkgevers geven hun medewerkers twee dagen vrij wanneer ze een geregistreerd partnerschap aangaan. Hier kun je als bedrijf van afwijken als je niet te maken hebt met een cao.

Alles over verlof