Bedrijfslunch

Een rijk gevuld broodje, een bord spaghetti bolognese of een zelfgeperste green juice, wie zegt er nou nee tegen een lekkere bedrijfslunch? Juist, maar voor je een cateringbedrijf inschakelt wil je misschien het een en ander weten over deze chille regeling. Geen zorgen, YoungCapital heeft alle info voor je op een rijtje gezet. Lees lekker verder en ontdek of het voor jouw organisatie handig is om een bedrijfslunch te hebben. Als je het aan ons vraagt? Ja, food before everything.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Bedrijfslunch: verplicht of niet?

Allereerst: is een bedrijfslunch verplicht? Zegt de wet iets over het serveren van gezond eten en is het verboden om elke dag de frituurpannen aan te zetten? Het antwoord op al deze vragen is: nee, een bedrijfslunch is geen verplichting voor bedrijven en er zijn geen voorschriften voor wat je wel en niet mag serveren. Wat wel verplicht is, is een pauzeruimte, maar daar zijn ook geen voorschriften voor. Zo kan die pauzeruimte een hok zijn met wat tafels, stoelen en een koffiezetapparaat, maar je kunt ook een bedrijfskantine inrichten met catering. Aan jou de keuze dus of je pokébowls gaat serveren of ergens een koelkast neerzet voor de salades en broodjes kaas van je medewerkers.

Waarom een bedrijfslunch?

Waarschijnlijk snap je al wel waarom een bedrijfslunch chill is voor je medewerkers. Het is eigenlijk een onmisbaar onderdeel van je gezondheidsmanagement. Sommige medewerkers hebben nu eenmaal geen tijd (of zin, no shame) om lunch klaar te maken, en anderen vinden een gezellig onderonsje om 12 uur fijn voor de teambuilding. En lekker eten maakt dat natuurlijk nog veel leuker.

Daarnaast laat je je medewerkers zien dat je ze waardeert door ze een bedrijfslunch te bieden, vooral als die gezond is. Daarmee draag je bij aan de gezondheid, vitaliteit en werkgeluk van de medewerker. En bovendien: waarom niet? Je geniet immers zelf ook van een lekkere lunch, je hoeft niet meer je eigen broodtrommel te vullen én je bespaart ook nog eens precious boodschappengeld. Win-win.

Bedrijfskantine inrichten

Er zijn verschillende mogelijkheden als je bedrijfslunch wilt introduceren binnen je organisatie. Natuurlijk heb je er ook het budget voor nodig, dus kijk wat binnen je price range valt. Overweeg in ieder geval een van deze opties:

  1. Huur een cateringbedrijf in. Dit is het makkelijkst, maar misschien ook aan de prijzige kant als je een klein bedrijf bent, tenzij je je medewerkers per gerecht laat betalen of elke maand een lunchbijdrage inhoudt van het salaris.
  2. Laat je medewerkers mee-eten met cliënten. Is jouw bedrijf bijvoorbeeld een ouderenzorgorganisatie? Serveer dezelfde gerechten aan je medewerkers en misschien kunnen ze zelfs samen met de ouderen eten. Dat is ook wel zo gezellig.
  3. Go for the basics. Je medewerkers nemen zelf lunch mee en je zorgt voor thee, koffie, melk en soep. Dit is wat karig, maar misschien wel de enige optie als je maar weinig personeel in dienst hebt.
  4. De personeelsvereniging verzorgt de lunch. Ook geen verkeerde optie, zeker omdat je zelf niet de boekhouding bij hoeft te houden.
  5. Je medewerkers lunchen buiten je bedrijf. Dit is prijzig, maar het valt mee als je het beperkt tot een dag. Laat je medewerkers bijvoorbeeld elke vrijdag buiten de deur lunchen en betaal daarna zelf de kosten. Dat komt het minder hard aan in je portemonnee en zo geef je je medewerkers iets om naar uit te kijken elke vrijdag.

En de inrichting van de bedrijfskantine dan? Da's aan jou. Plaats lange tafels en stoelen die chill zitten, en nee, daar bedoelen we geen klapstoelen mee. Zorg in ieder geval voor een keukentje, magnetron, koffie- en theeautomaat en kies wat creatieve theesmaken. Wat fijne belichting, een paar planten, hier en daar wat versieringen en voilà, het is het begin van je bedrijfskantine.

Meer weten over hoe je je medewerkers gezond en vitaal houdt? Check ons artikel over vitaliteit op de werkvloer en ontdek hoe je omgaat met psychosociale arbeidsbelasting, werkstress en gezondheidsmanagement. You’ve got this.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Is een bedrijfslunch verplicht?

  • Nee, er staat nergens in de wet dat bedrijfslunch verplicht is. Wel moet je altijd een pauzeruimte hebben, dus een kantine of een ruimte waar medewerkers kunnen ontspannen.

  • Hoe regel je een bedrijfslunch?

  • Schakel een cateringbedrijf in of laat je personeelsvereniging het heft in eigen handen nemen. Of betaal bijvoorbeeld de vrijdagmiddaglunch van je medewerkers.

Alles over vitaliteit op de werkvloer