Werkgeluk

Vitaliteit en werkgeluk gaan hand in hand. Ze helpen de gezondheid en energie van je medewerkers en verbeteren en ondersteunen hun mentale welzijn. Wanneer je als werkgever zorgt voor werkgeluk krijg je er een hele hoop voor terug. Medewerkers vallen namelijk minder uit door burn-outs en vragen niet zo snel een sabbatical aan om bij te komen van zware werkdagen. Kortom, werkgeluk is precies wat je hebben wil en hoe je dat fixt weten wij …

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is werkgeluk?

Als werkgever is het aan jou om je medewerkers tevreden te houden, want zeg nou zelf, een kerstpakket of maandelijkse kantoorlunch is niet altijd voldoende. Werkgeluk staat dan ook voor de mate waarin je je medewerkers satisfied houdt. Zo ga je in gesprek over persoonlijke waarden en doelen, en streef je naar een beter welzijn van je medewerkers. Bijvoorbeeld door te werken aan teambuilding en werkplezier.

Verschil werkgeluk en werkplezier

We horen je denken: werkplezier, da’s toch gewoon hetzelfde als werkgeluk? Niets is minder waar, want ondanks de vele overeenkomsten zijn er toch een aantal verschillen. Werkplezier gaat namelijk over het inspelen op de directe emoties van je werknemers. Zo zorgen bijvoorbeeld koffiedates of bedrijfsuitjes voor een tijdelijke glimlach, terwijl werkgeluk zich bezighoudt met het behouden van zo’n big smile op het gezicht van je medewerkers.

De 5 onderdelen van het werkgeluk model

Voor het behalen en behouden van werkgeluk kun je vast wat hulp gebruiken. Lees snel verder en ontdek hoe je deze onderdelen uit het werkgeluk model kunt inzetten binnen je bedrijf.

1. Inzicht in je medewerkers

Het is tijd om je collega’s beter te leren kennen. Nee, dan hebben we het niet over de favoriete sport of kleur van je co-worker, maar over werkgerelateerde zaken. Werkgeluk kun je namelijk creëren wanneer je meer weet over je collega’s en hun doelen. Ga in gesprek of laat je co-workers een persoonlijkheidstest doen om inzicht te krijgen in skills en flaws. Zo ontdek je waar je jouw medewerker bij kunt helpen en kunnen zij nieuwe doelen stellen. O, en vergeet het bespreken van de workflow niet. Heeft jouw medewerker te veel deadlines of botsen collega’s met elkaar? You wanna know the juice.

2. Strategie

Je bent nu ready voor het opzetten van een strategie om de doelen uit punt één te behalen. Samen met je werknemer maak je een plan van aanpak waarin je stap voor stap de weg naar succes uitstippelt. Dit plan is dan ook een traject om niet alleen de skills van je werknemer, maar ook het succes van je organisatie te boosten. Met het behalen van de doelen dragen werknemers namelijk meer bij aan je organisatie en dat levert werkgeluk op.

3. Leiderschap

Als werkgever draag je nog het meeste bij aan werkgeluk onder medewerkers. Niet alleen verbind je werknemers met elkaar, maar ook op een positieve manier leiding geven is essentieel voor de sfeer binnen je bedrijf. Blijf daarom te allen tijde werken aan een positieve feedbackcultuur en houd regelmatig een medewerkerstevredenheidsonderzoek.

4. Structuur in je organisatie

Misschien is het niet jouw first guess, maar HR-digitaliseren heeft een grote impact op werkgeluk. Zo neemt een HR-systeem verschillende taken over, zoals het opvragen van vakantiedagen en het indienen van declaraties. Onze tip: durf te investeren in verschillende HR-software en -systemen, zo maak je je eigen leven én dat van je co-workers weer een stukje makkelijker.

5. Werkomgeving

Werkgeluk ontstaat alleen in een gezonde werkomgeving. Een lekkere bedrijfslunch of een blokje om met collega’s, het draagt er allemaal aan bij. Deze vorm van amplitie (een moeilijk woord voor het versterken en vermeerderen van het welbevinden van medewerkers) heeft namelijk effect op de motivatie, inspiratie en het humeur van je werknemers.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat wordt er verstaan onder werkgeluk?

  • Werkgeluk betekent dat jouw medewerkers zich happy voelen op de werkvloer, en voldoening en plezier hebben in wat zij doen.

  • Hoe vergroot je je werkgeluk?

  • Simpel. Je kunt werkgeluk als werkgever bevorderen door middel van zelfreflectie, een gezonde feedbackcultuur en het stellen van uitdagende doelen. Ook het bouwen van sterke teamrelaties en het investeren in nieuwe skills en ontwikkelingen zijn van belang.

  • Welke factoren bepalen werkgeluk?

  • Factoren die werkgeluk bepalen zijn onder andere erkenning van jou als werkgever naar je werknemers, uitdagende taken en een goede teamspirit. Zo houd je je medewerkers namelijk betrokken bij de missie van je bedrijf.

  • Wat is belangrijk voor werkgeluk?

  • Voor werkgeluk is het belangrijk dat je medewerkers op een lijn zitten met de waarden en doelen van je bedrijf. Zo creëer je namelijk een fijne werkomgeving waar ruimte is voor de persoonlijke groei en ontwikkeling van je co-workers.

  • Hoe kan een organisatie werkgeluk behouden?

  • Een organisatie kan werkgeluk behouden door proactief problemen aan te pakken. Bijvoorbeeld met een sfeervolle en ondersteunende werkomgeving, zoals het aanbieden van e-learnings of een lekkere kantoorlunch.

Alles over vitaliteit op de werkvloer