Vitaliteit op de werkvloer

Van gezonde en blije medewerkers tot hoge productiviteit en energie, da's waar vitaliteit op de werkvloer om draait. Je medewerkers zijn natuurlijk geen robots en willen zoveel mogelijk uit het leven halen. En gezien werken een groot deel daarvan is, is het wel zo fijn als je een chille werkplek biedt. Waar gezondheid voorop staat. Waar je medewerkers lekker in hun vel zitten. En waar ze kunnen presteren zonder druk. Want aan het einde van de dag betekent gezonde medewerkers een gezonde organisatie. YoungCapital weet er alles van. Follow the leader en ontdek wat welzijn op werk voor jouw bedrijf kan betekenen.

Liever direct een van onze recruitment specialisten spreken? Dat regel je zo. Of vraag meteen een vrijblijvend kostenoverzicht op maat aan voor een uitzendkracht bij jouw bedrijf.

Alles over vitaliteit op de werkvloer

Wat betekent vitaliteit op werk?

Vitaliteit gaat niet voor niets over gezondheid en energie. Het woord is afgeleid van 'vitae', het Latijnse woord voor levenskracht. Vitaliteit op de werkvloer gaat dan ook gepaard met een vitaliteitsbeleid, waarin je vastlegt hoe je het werkgeluk en werkplezier bij je medewerkers vergroot. Onderwerpen als amplitie, work-lifebalance en thuiswerken zijn daarbij koplopers. In this day and age is het namelijk normaal om werk en privé gescheiden te houden. En maar goed ook, want zo voorkom je allerlei nare gezondheidsissues, zoals klachten door werkdruk of een burn-out.

En da's nog niet alles. Een vitaliteitsbeleid is niet compleet zonder gezondheidsmanagement, waarmee je bijvoorbeeld een gezonde bedrijfslunch en beweging op werk mogelijk maakt. Zo geef je je medewerkers ook op werk de kans om gezond te eten en die legday in te halen. Dat draagt weer bij aan duurzame inzetbaarheid: hét beleid waarmee je medewerkers gedurende hun hele loopbaan tot aan de pensionering gelukkig, productief en gemotiveerd houdt. En bof jij even; we hebben handige voorbeelden van duurzame inzetbaarheid klaarstaan. Hierbij mogen het Huis van Werkvermogen en jobcrafting natuurlijk ook niet ontbreken. Ziezo, vitaal op de werkvloer zijn is geen abracadabra.

Van PSA tot duurzame inzetbaarheid

Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn en bestaan er risico's voor het welzijn op de werkvloer, namelijk psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit wil je het liefst voorkomen, want situaties als pesten op werk, agressie en seksuele intimidatie leiden tot heftige emoties, verminderde productiviteit en meer werkstress. Gelukkig bestaat er een tool om dit soort onheil aan te pakken: het PSA-beleid, waarmee je ongewenst gedrag op de werkvloer aanpakt. Wijs daarnaast een vertrouwenspersoon aan en je hebt het recept voor succes te pakken.

En ga 'ns nog een stapje verder met een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Een hele mond vol, maar het is een handige tool om te ontdekken wat je medewerkers nou precies ervaren op de werkvloer en wat beter kan. Je hoeft niet eens naar een vragenlijst te zoeken, die hebben wij voor je. En als laatste: vergeet niet je medewerkers te belonen van tijd tot tijd. Want hoe je het wendt of keert, dankzij hen staat jouw organisatie als een huis, en dat mogen ze voelen.

Veelgestelde vragen

  • Ik kies voor meer vitaliteit op de werkvloer. Tips?

  • Tips hebben we zeker. Check onze diverse pagina's over vitaliteit op de werkvloer en doe allerlei handige kennis op.

  • Hoe stimuleer je vitaliteit op de werkvloer?

  • Je hebt een wereld van mogelijkheden. Zorg bijvoorbeeld voor een gezonde bedrijfslunch en maak het mogelijk voor medewerkers om te bewegen op werk. Pak ongewenst gedrag aan en werk aan een sterke samenwerking tussen collega's.