Leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer

Iedereen verdient dezelfde kansen op de arbeidsmarkt, daar zijn de meeste werkgevers het gelukkig over eens. Toch maak je je misschien (onbewust) schuldig aan leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer. Je hoeft in je vacature maar de voorkeur uit te spreken voor ‘starters’ en je gaat al de mist in. Hoe je het wél goed doet? En wat je moet doen als je stiekem toch de voorkeur hebt voor studenten? Wij vertellen het je. Ook doen we een goed woordje voor leeftijdsdiversiteit. Zo’n mix aan medewerkers van verschillende leeftijden levert je bedrijf namelijk meer op dan je misschien denkt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat valt onder leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer?

“Voor de functie van marketingmedewerker zoeken wij kandidaten tussen de 25 en 35 jaar oud”. Ho, stop. Dit is een gevalletje van leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer. Bij leeftijdsdiscriminatie behandel je iemand anders, puur vanwege de leeftijd van die persoon. Van woonmarkt tot werkvloer, deze vorm van discriminatie komt op allerlei plekken voor.Bij leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt worden (potentiële) kandidaten of werknemers anders behandeld vanwege hun leeftijd.

De meeste leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt vindt plaats tijdens het werving- en selectieproces. Vooral discriminatie van oudere werknemers komt daarbij veel voor. Maar ook bij promotie, ontslag of wanneer het gaat om arbeidsvoorwaarden krijgen sommige werknemers te maken met discriminatie vanwege hun leeftijd op het werk. Ze lopen bijvoorbeeld extra verlofdagen mis vanwege hun leeftijd of maken minder kans op promotie omdat ze ‘te jong’ zijn.

Als je het goed wil doen als bedrijf noem je dus geen leeftijden in je vacatureteksten. Ook indirect onderscheid maken is niet toegestaan. Weg dus met termen als ‘starter’, ‘pas afgestudeerde’ of ‘maximaal twee jaar werkervaring’. Het voordeel: je vist in een veel grotere vijver, en dat is in deze krappe arbeidsmarkt geen overbodige luxe.

En wat nou als je als organisatie toch de voorkeur hebt voor een medewerker van een bepaalde leeftijd? Bijvoorbeeld voor studenten, omdat je een flexibel baantje aanbiedt dat ideaal te combineren is met een studie? Prima, zolang de vacature maar voor iedereen openstaat en je elke sollicitant een eerlijke kans geeft. Misschien is die ene kandidaat dan wel 10 jaar ouder, maar brengt die wél mooi een bak ervaring mee waar het hele team wat aan heeft. Blijkt het toch geen match, bijvoorbeeld omdat diegene niet in het team past? Dan wijs je de kandidaat netjes af. Maar zo blijf je in ieder geval weg van leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer.

Is leeftijdsdiscriminatie verboden?

Je had het inmiddels waarschijnlijk wel in de gaten: ja, leeftijdsdiscriminatie is verboden. Artikel 1 van de Grondwet verbiedt alle vormen van discriminatie, ook die op basis van leeftijd. Er is ook een wet die in het bijzonder leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer tegengaat en voorkomt. Dat is de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL).

Er zijn wel een paar gevallen waarin je toch onderscheid mag maken op basis van leeftijd. Voor bepaalde functies mag je een leeftijdsgrens instellen om zo jongeren uit te sluiten, bijvoorbeeld in de horeca als daar alcohol wordt geschonken of voor werk met gevaarlijke stoffen. Vermeld in je vacature dan wel waarom je dat onderscheid maakt.

Het is ook toegestaan om leeftijdseisen te stellen als je een voorkeursbeleid invoert. Op die manier kun je bijvoorbeeld meer 50-plussers aan je organisatie binden.

Bye leeftijdsdiscriminatie, hi leeftijdsdiversiteit

Van (leeftijds)discriminatie op de werkvloer of waar dan ook wordt niemand blij. Maar misschien heb je tóch stiekem een voorkeur voor medewerkers van een bepaalde leeftijd. Daar kunnen wij over meepraten. We heten niet voor niets YoungCapital en het is geen geheim dat we vooral jongeren aan het werk helpen. Maar dat betekent niet dat we oudere kandidaten standaard de deur wijzen. Integendeel, we weten als geen ander wat voor voordelen zo’n mix tussen jong talent en ervaren medewerkers met zich meebrengt. Benieuwd waarom leeftijdsdiversiteit een goed idee is? We sommen de voordelen voor je op.

  1. Goede mix van talent en ervaring
  2. Medewerkers van verschillende leeftijden brengen vaak verschillende kwaliteiten met zich mee. Zo zijn jongeren over het algemeen flexibel, innovatief en beschikken ze over de nieuwste vakkennis. Terwijl oudere medewerkers juist veel werk- en levenservaring hebben. Zo vullen ze elkaar dus mooi aan.


  3. Beter kunnen inspelen op klantbehoeften
  4. Klanten willen begrepen worden. Als je medewerkers in dienst hebt uit verschillende generaties, is de kans groot dat je ook klanten uit verschillende leeftijdsgroepen aantrekt. Jouw bedrijf kan namelijk inspelen op de behoeften van zowel jonge als wat oudere klanten. Daardoor sta je al met 1-0 voor op de concurrentie.


  5. Positief imago
  6. Met een grote leeftijdsdiversiteit binnen je bedrijf laat je zien dat je diversiteit en inclusie op de werkvloer belangrijk vindt. Dat is goed voor je imago en zorgt er waarschijnlijk voor dat zowel klanten als potentiële werknemers sneller voor jouw organisatie kiezen.

Wil je volop profiteren van de voordelen die leeftijdsdiversiteit met zich meebrengt? Vergeet dan zeker niet om leeftijd mee te nemen in je diversiteitsbeleid en/of inclusiviteitsbeleid.

 

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat valt onder leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer?

  • Wanneer een werkgever een werknemer of (potentiële) kandidaat anders behandelt puur vanwege de leeftijd van die persoon, is er sprake van leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer.

  • Is leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer verboden?

  • Ja, dat is verboden. Er is een wet, de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL), die in het bijzonder leeftijdsdiscriminatie op het werk tegengaat en voorkomt.

  • Wat is leeftijdsdiversiteit?

  • Daarbij gaat het om collega’s van verschillende generaties die met elkaar samenwerken. De mix van verschillen in kennis, vaardigheden, ervaring en meer van werknemers van verschillende leeftijden brengt veel voordelen met zich mee.

Alles over DE&I op de werkvloer