Racisme op de werkvloer

Racisme op de werkvloer: als werkgever steek je er een stokje voor. Voorkom burn-outs, ruzies op het werk en dikke schorsingen voor mensen die hun handen vuil maken aan deze vorm van discriminatie. Hoe je dat doet? We leggen het je allemaal uit. Check de tips en ontdek hoe jij de werkvloer weer een stukje veiliger maakt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Verschil racisme en discriminatie op de werkvloer

Racisme en discriminatie op de werkvloer lijken misschien hetzelfde, maar toch zijn er een aantal verschillen. Racisme op het werk is het beoordelen en anders behandelen van een medewerker op basis van achtergrond of huidskleur. Discriminatie betekent het maken van onderscheid in collega’s op basis van kenmerken die er op dat moment niet toe doen. Daarbij gaat het niet per se om huidskleur of achtergrond, maar bijvoorbeeld ook om genderidentiteit, seksuele identiteit of religie. Meer voorbeelden van discriminatie en wat je ertegen kunt doen, lees je in ons artikel over discriminatie op de werkvloer.

Racisme op het werk is dus een vorm van discriminatie. Als werkgever is het bieden van een veilige en fijne werkomgeving aan je medewerkers een must. Helaas komt het weleens voor dat een werkgever of collega toch (onbewust) discrimineert, zoals in een aantal van onze voorbeelden. Racisme komt hier ook om het hoekje kijken, bijvoorbeeld als een sollicitant wordt afgewezen op basis van een niet-Nederlands klinkende naam of hun huidskleur.

5 tips tegen racisme op de werkvloer

Racisme op de werkvloer en op de arbeidsmarkt los je niet zomaar met twee vingers in je neus op. Daar is tijd en aandacht voor nodig. Check onze tips en ontdek hoe jij de werkomgeving van jou en je collega’s weer een stukje veiliger maakt.

Tip 1. Organiseer een cultuurmarkt

Een bord met roti hier en een workshop over thee samenstellen daar, met een cultuurmarkt leren medewerkers over de verschillende achtergronden van collega’s. En eh… vergeet niet om een gesprek aan te knopen over diversiteit binnen je bedrijf, zo ben je er zeker van dat elke medewerker de anti-racismeboodschap goed in de oren knoopt.

Tip 2. Stel een anti-discriminatiebeleid op

Naast racisme op de werkvloer kunnen medewerkers met nog meer vormen van discriminatie te maken krijgen, denk aan leeftijdsdiscriminatie of genderongelijkheid. Met een anti-discriminatiebeleid wijs jij onderscheid op de werkvloer de deur. Zo stel je passende regels op voor wanneer collega’s een vorm van discriminatie, zoals racisme op het werk melden.

Tip 3. Geef gelijke kansen

Racisme op de werkvloer: niet alleen werknemers kunnen er een handje van hebben. Jij als werkgever hebt de taak om gelijke kansen te bieden, zowel bij een openstaande vacature als bij promoties. Blijf daarom reflecteren op jezelf. Behandel je collega’s verschillend op basis van huidskleur of achtergrond? Of vind je een loonkloof op de werkvloer? Door zelfreflectie werk je niet alleen aan jezelf, maar geef je ook het goede voorbeeld aan collega’s, een win-winsituatie dus.

Tip 4. Stel een vertrouwenspersoon aan

Binnen je bedrijf is het hebben van een vertrouwenspersoon wel zo prettig. Zo kunnen je medewerkers (anoniem) verhalen kwijt over racisme op de werkvloer en gaat de vertrouwenspersoon daarna, vaak met het HR-team, bezig met het treffen van de juiste maatregelen.

Tip 5. Stel programma’s op

Stel programma’s op om het verhelpen van racisme op de werkvloer ondersteunen. Denk aan een leiderschapstraining waarbij leidinggevenden racisme of andere vormen van discriminatie leren herkennen en aanpakken. Zo houden zij op hun eigen afdeling een oogje in het zeil. Of gooi het over een andere boeg met een (anoniem) feedbacksysteem, waarbij medewerkers feedback op hun collega’s en de afdeling geven.

Kun je niet wachten om het beste uit je bedrijf te halen? Neem dan snel een kijkje bij onze andere artikelen en zorg dat de diversiteit en inclusie op de werkvloer helemaal op-en-top geregeld is. Of duik eens in andere must-know zaken uit onze recruitment guide en leer onder andere hoe je sollicitatie- en beoordelingsgesprekken voert.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is racisme op de werkvloer?

  • Racisme is een vorm van discriminatie waarbij mensen onderscheid maken op basis van achtergrond of huidskleur. Racisme op de werkvloer uit zich bijvoorbeeld in pesterijen en soms zelfs uitsluitsel van promoties of een toffe job.

  • Wat kun je doen tegen racisme op de werkvloer?

  • Check onze tips en ontdek welke stappen je kunt zetten om de kans op en aanpak van racisme eens goed onder de loep te nemen.

  • Hoe kun je racisme op de werkvloer herkennen?

  • Je kunt racisme op de werkvloer herkennen door alert te zijn op uitingen van vooroordelen gebaseerd op achtergrond en huidskleur, zoals stereotypering of denigrerende opmerkingen.

Alles over DE&I op de werkvloer