Verhuisverlof

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je medewerker heeft een nieuwe woning en vraagt om verhuisverlof. Heeft ie daar recht op? Eh, goeie vraag … Gelukkig weten wij hoe het zit. Op deze pagina vertellen we onder andere of verhuisverlof verplicht is, waarom je wel of geen verlof voor verhuizen zou geven en hoe je verhuisverlof invoert in jouw organisatie. Lees je mee?

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Heeft je medewerker recht op verhuisverlof?

Laten we het zo zeggen: wettelijk gezien is verhuisverlof niet verplicht. Maar je kunt je medewerker wel bijzonder verlof voor het verhuizen geven. Dit is een verlofregeling voor bijzondere gebeurtenissen. Hier vallen bijvoorbeeld ook verlof bij overlijden van een naaste of verlof bij trouwen en jubilea onder. Vormen van bijzonder verlof zijn vaak vastgelegd in een cao. Als verlof voor verhuizen hierin staat genoemd, ben je verplicht om je werknemer hiervoor vrij te geven.

Heb je niet met een cao te maken? Dan kun je het verhuisverlof zelf vastleggen in een arbeidsovereenkomst of personeelshandboek. Nederlandse werkgevers geven hun medewerkers gemiddeld twee dagen bijzonder verlof bij een verhuizing.

Verlof voor verhuizen geven: doen of niet?

Wie zelf weleens is verhuisd weet dat het een vermoeiende toestand is. Het inpakken valt altijd tegen (want je hebt meer troep dan je denkt) en voor de verhuisdag zelf is een cursus organisatiekunde geen overbodige luxe. Al met al is zo’n verhuizing best stressvol, dus. Hoewel je als werkgever volgens de wet niets verplicht bent, is het in het kader van goed werkgeverschap wel zo vriendelijk om je medewerker een dag vrij voor het verhuizen te geven. Of misschien zelfs twee. Met verhuisverlof help je je werknemer om die verhuizing net wat soepeler te laten verlopen en blijven werk en privé beter in balans.

Verhuisverlof invoeren

Wil jij je medewerkers voortaan verhuisverlof geven? Dan is het slim om het een en ander te regelen en op papier te zetten. Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat de aanvraag voor het verlof bij verhuizen soepel verloopt. In vier stappen kom je een heel eind.

Stap 1: Stel een beleid op

Bedenk bijvoorbeeld voor wie het verhuisverlof geldt en om hoeveel dagen het gaat. Mogen medewerkers het verlof meerdere keren per jaar opnemen? En geldt het bijzonder verlof bij verhuizen alleen voor de verhuisdag of ook voor de sleuteloverdracht? Denk daarnaast na over hoe werknemers het verlof aanvragen.

Stap 2: Communiceer de afspraken

Het is belangrijk dat iedereen binnen de organisatie weet dat ze voortaan verlof bij verhuizen kunnen aanvragen en hoe ze dat doen. Gooi de nieuwe afspraken daarom bijvoorbeeld op het intranet, zet ze in het personeelshandboek en/of neem ze op in de arbeidsvoorwaarden.

Stap 3: Beheer de aanvragen

Bij elke verlofregeling komt een stukje administratie kijken. Je beheert de aanvragen voor het verhuisverlof op dezelfde manier als voor andere soorten verlof.

Stap 4: Evalueer je beleid

Evalueer je beleid regelmatig. Niet alleen op inhoud, maar check bijvoorbeeld ook of het aanvraagproces soepel verloopt en of medewerkers weten dat ze bij verhuizen bijzonder verlof kunnen aanvragen.

Young Magazine

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is verhuisverlof?

  • Verhuisverlof of verlof voor verhuizen is een vorm van bijzonder verlof. Hierbij krijgen medewerkers één of twee dagen vrij om te verhuizen.

  • Is verhuisverlof verplicht?

  • Wettelijk gezien is verhuisverlof niet verplicht. Het is aan jou als werkgever om je medewerkers hier wel of geen vrij voor te geven. Het kan wel dat er afspraken over staan in de cao. Hier moet je je als werkgever aan houden.

  • Krijgt je medewerker verlof voor verhuizing?

  • Staan er afspraken over verhuisverlof in de cao? Dan krijg je medewerker vrij. Zo niet, dan bepaal je als werkgever zelf of je medewerkers verlof voor verhuizen krijgen.

Alles over verlof